Manisa merkezdeki Yunusemre ilçesinde bulunan Mutlu Mahallesi’nin bir bölümü kentsel dönüşüm kapsamına alındı. Kentsel dönüşüme alınan kesimde hiçbir çalışma yapılamazken, diğer tarafta devam eden inşaatlar dar olan sokakları kullanılamaz hale getirdi. Yapılan inşaatlar ve kot farkından dolayı sokaklar yarı yarıya küçülürken, yol olmadığı için elektrik ve doğalgazın da getirilemediği sokakta yaşayan vatandaşlar sorunun çözülmesini istiyor.
Mutlu Mahallesi Muhtarı Hasan Hüseyin Hastürkoğlu, yaşanan sıkıntı hakkında Yunusemre Belediyesi yetkililerinin defalarca sokağa geldiğini belirterek, “Daha önce 3713 nolu sokağa gelindi. Bu sokağın açılması için vatandaşlarla birlikte talepte bulunduk. Aylar geçmesine rağmen sokak yapılmadı. Verilen bilgiye göre kentsel dönüşüm olmadan bu sokağın açılamayacağı söylendi. Ona rağmen vatandaş mağdur olduğundan dolayı bana gelerek şikayetlerini bildiriyorlar. Bu sokağın biran önce açılmasını istiyoruz. Ben de gelen şikayetlerden kurtulmak istiyorum artık” dedi.
“Evime girip çıkamıyorum”
Sokak sakinlerinden Selahattin Can ise, yaşadıkları mağduriyetin geceleri daha da arttığını belirtti. Sokak açılmadığından dolayı hiçbir kurumun hizmet getirmediğini söyleyen Can, “Çalışan bir tane sokak lambamız yok, belediyenin altyapısı yok, doğalgaz yok. Bu sokakta belediye yol hizmeti vermediği için diğer kurumlar topu belediyeye atıyor. 3 senedir bu sokağın açılacağı sözü veriliyor bize ancak bir türlü açılamadı. Burada yaşayanlar da insan. Çoluk çocuğumuz var. Sokak lambalarının bir tanesi yanmıyor, sokak karanlık, her yer çukur. Buraya bir çözüm bulunması gerekiyor. İlgi göstermelerini ve bu yolun biran önce yapılmasını istiyoruz. Burada 20 tane apartman yapıldı. 3 tane yer evinden dolayı evimize girip çıkamıyoruz. Doğalgazımız yok, elektrikler 160 voltta çalıştığı için hiçbir elektrikli aletimiz çalışmıyor, bir lamba veya iki lambamız yanıyor. Elektrik idaresi belediye yolu yapmadan yapamam diyor ama burası sokak olarak gözüküyor. Doğalgaza gidiyoruz belediye yol açmadan getiremem diyor. Peki, biz kime gideceğiz? Durumumuzu defalarca yetkililere bildirdik. Gerekirse belediye önünde oturma eylemi yapacağız. Artık dayanacak halimiz kalmadı. Çocuklar çukura düşüyor, motorlar çukura düşüyor. Her şeyden önemlisi ben evime girip çıkamıyorum. Çocuklarım geç saatte okuldan çıktığı için eve gelemiyor. Her taraf karanlık. Kentsel dönüşüm nasıl yapılırsa yapılsın ama önce benim yolum açılsın. Yapılamayacak bir şey de değil. Bu yol üzerinde üç tane yer evi var. İstense bugün açılır. Kentsel dönüşüme insanlar itiraz ederse ve bu durum 10 yıl daha sürerse çile çekmeye devam mı edeceğiz burada” şeklinde konuştu.
Mahalle sakini ve müteahhit Dilaver Kartal da şunları söyledi:
“Hem bu mahallede ikamet ediyorum hem de inşaat yapıyorum. İnşaat sektöründe imar durumu dendiği zaman imar verilen yerin mutlaka yolu ve kanalizasyonu olan bir yer olması lazım. Bize imar verildi, inşaatlara başladık ve yolumuz yok, doğalgazımız yok, hiçbir şeyimiz yok. Hizmet alamıyoruz. Bunun bedelini belediyeye yatırıyoruz. Yol ve kanalizasyon harçlarını yatırıyoruz.”
Yunusemre Belediyesi tarafından yapılan açıklamada ise, söz konusu sokağın imarın bittiği bir noktada yer aldığı ve kentsel dönüşüm kapsamına alındığı için de hiçbir çalışma yapılamadığı bildirildi. Açıklamada ayrıca Mutlu Mahallesi’nin kentsel dönüşüme alınan kısmının bir sene içinde tamamen yıkılacağı ve yaşanan sorunların giderileceği belirtildi.
Kaynak: iha