Hollanda’yla yaşanan diplomatik krizi değerlendiren AK Parti MKYK Üyesi ve Manisa Milletvekili Murat Baybatur, "Bunların medeniliği sadece kendi çıkarlarına kadardır" dedi.

Hollanda Hükümeti önce Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun uçağının Rotterdam’a iniş iznini iptal etti, ardından Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın Türkiye’nin Hollanda Başkonsolosluğu’na girişini engelledi. Rotterdam Başkonsolosluğunu ablukaya alan Hollanda polisi ise Başkonsolos Sadin Ayyıldız’ın binadan çıkışına izin vermezken, ellerinde sadece Türk bayrakları bulunan Türk vatandaşlarına atlar ve köpeklerle saldırı düzenledi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın zorla aracından indirilerek sınır dışı edilmesinin ardından yaşanan gelişmeleri değerlendiren AK Parti MKYK Üyesi ve Manisa Milletvekili Murat Baybatur, akıl tutulması yaşayan Hollanda Hükümeti’ni 1961 Viyana Sözleşmesi’ne aykırı hareket etmekle suçladı. Türkiye Cumhuriyeti Devletinin iki bakanına karşı Hollanda’nın demokratik ve diplomatik teamüllere sığmayan bir davranış sergilediğini belirten Baybatur, "Hollanda’nın uluslararası diplomaside hiçbir yere konulamayacak, soğuk savaş döneminde bile rastlanmamış bu yaklaşımını şiddetle kınıyorum. Hollanda Hükümeti çıkardığı engellerle orada yaşayan yarım milyona yakın vatandaşımızı rehin almaya, en temel demokratik haklarından mahrum bırakmaya çalışarak 4 asrı aşan Türk-Hollanda dostluğuna da ağır bir darbe vurmuştur. Şu iyi bilinmelidir ki; Hollanda’daki Türk toplumunun demokratik haklarına ve onuruna yönelik sergilenen bu vahim tavır vatandaşlarımızla aramızdaki hukuki, insani ve gönül bağını hiçbir şekilde koparamayacaktır" dedi.

Rotterdam’daki Türk Başkonsolosluğunun polis tarafından ablukaya alınmasını akıl ve mantık dışı bir yaklaşım olarak niteleyen Baybatur, Hollanda polisinin ellerinde sadece Türk bayrakları bulunan vatandaşların, atlar ve köpeklerle saldırmasının ise asla kabul edilemez olduğunu belirterek, " Atları ve itleriyle milletimizin üstüne gelen bu barbarlar bilmelidirler ki; bu millet tankları uçakları elleriyle durdurmuştur" ifadelerini kullandı.

Türkiye’ye bulduğu her fırsatta demokrasi dersi veren, ifade özgürlüğünden dem vuran, hukukun üstünlüğünden bahseden Avrupa’nın yaşananlar karşısında sessiz kalışını da sert bir dille eleştiren Baybatur, "15 Temmuz darbe girişiminden sonra ilan edilen OHAL’i devamlı eleştiren ve kaldırılmasını isteyen Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri bir bayan bakan gelince korkudan OHAL ilan etmiştir. Bunların medeniliği sadece kendi çıkarlarına kadardır. Menfaat ve çıkarları devreye girdiğinde maskeleri düşüyor. Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un İstiklal Marşımızda mısralara döktüğü gibi tek dişi kalmış canavara dönüşüyorlar" şeklinde konuştu.
Kaynak: iha