Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, gazete ve televizyonların Ankara Temsilcileri ile bir araya geldi. Milliyetçi Hareket Partisi'nin (MHP) gündeme getirdiği af ile ilgili konuşan Gül, "Parti'de MYK'ya bir sunum yaptık. Birkaç ay içinde bizim çalışmamız tamamlanır."
Bakan Gül'ün açıklamalarında şu noktalar öne çıktı:
ABD'DEN GELEN HEYET
"ABD heyeti FETÖ darbesi konusunda ikna oldu mu?" sorusuna cevap veren gül, şu şekilde konuştu:
"Kamuoyu önünde tartışılmasını onlar da istemiyor. Konunun ne kadar önemli olduğunu biliyorlar. New York Bölge Savcılığında bir soruşturma sürüyor. Hem New York, hem Washington'dan birer savcı geldi. Bizden daha önce tanık ifadelerini vb istediler. Türkiye olarak uluslararası sözleşmelerin ve adli yardımlaşma kapsamında taleplerini kabul ettik. ABD'ye sunduğumuz deliller konusunda isabetli talep olduğunu gördük. Biz tüm belge, bilgileri vermeye çalışacağız. Cumhurbaşkanı'na suikast girişimiyle ilgili olarak tüm belge ve bilgileri verdik. O tim ile ilgili de bilgi verdik. Biz burada sonuç almak istiyoruz. Türkiye'de deliller üzerinden sonuca gidildiğini göstermesi açısından önemli bir konu. Bunu ABD'liler de gördü."
FETÖ ELEBAŞI GÜLEN'İN İADESİ
Gül, FETÖ elebaşını Fettullah Gülen'in iadesiyle ilgi bir soruya "Soruşturma ve iade süreci farklı. İade konularında siyasi yaklaşım da etkili oluyor. Ama biz hukuki olarak yaklaşıyoruz." cevabını verdi.
NAFAKA TARTIŞMALARI
"Yeni düzenleme yeni mağduriyetler oluşturmamalı. Nasıl yapılacağı konusu çok hassas. Belki hakime takdir hakkı verilebilir yada belli bir süreye bağlanabilir."
MHP'NİN AF TEKLİFİ
Ceza adaleti anlamında bazı suçlar var ki, hiç içeriye girmiyor. İnfaz süreleriyle ilgili ceza hukukçuları çalışıyor. Af anlamında değil ama ceza politikası anlamında bir çalışma yapılıyor. Amaç suçun önlenmesini sağlamak. Parti'de MYK'ya bir sunum yaptık. O çerçevede ilerlenecek. Birkaç ay içinde bizim çalışmamız tamamlanır.
HAYVAN HAKLARI YASASI
Hayvan haklarıyla ilgili konuşan Gül, "Teknik çalışma yapıldı. Sivil toplumla görüşülüyor. Meclis'in takdirinde." dedi.
CUMHURBAŞKANI'NA HAKARET SUÇU
Cumhurbaşkanı'na hakaret ilişkin de önemli açıklamalarda bulunan Gül , "Devlet başkanı, hükmü şahsiyeti ile devleti, milleti temsil eder. Savcılıklardan lekelenmeme hakkı çerçevesinde bir eleme geliyor. Gelen dosya ile izin verilen arasında fark var. İzin verilmeyen dosyalar da var." diye konuştu.
2019 YILINDA NELER OLACAK?
"Artık nitelik zamanı. Nitelik konusunda sorunlarımızı aşacağımız bir yıl olacağını düşünüyoruz. FETÖ'den arınma dönemi tamamlandı. Sürekli bu tahribatı anlatacak değiliz. Artık inşa dönemi. Yargı Reformu Strateji Belgesi ile bunu yapacağız. 7 bölgede vatandaşlarımızın, akademisyenlerin, baroların görüşlerini alıyoruz. Hedef süre uygulaması 1 Ocak itibariyle başladı. Bu aslında yargının bir iç zaman yönetimi süreci. Davaların çeşitli nedenlerle uzaması durumunda uzamanın neden olduğuna bakacağız. Nedeni tespit edip, ona göre tedbir alacağız. Nerede bir aksama olduğunu tespit edeceğiz. Biz hızlı yargılama değil, makul yargılama istiyoruz."
HABERLER.COM

Editör: TE Bilişim