1978 Almanya da dünyaya geldi. İlkokulu Manisa Fatih İlköğretim Okulu, ortaokul ve liseyi ise Manisa İmam Hatip Lisesi’nde okudu. Üniversite eğitimini ise Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme Bölümü’nü bitirerek tamamladı. 
Siyasi hayatı Refah Partisi’nde başladı. Bu partinin kapatılmasıyla birçok isim gibi o da siyasete yeni kurulan Fazilet Partisi’nde devam etti. 2001 yılında Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde kurulan Adalet ve Kalkınma Partisi’nin Manisa kurucu il yönetiminde yer aldı. Daha sonra kurucu İl Gençlik Kolları Başkanı olarak görevlendirildi. Yaklaşık 3 bu görevi sürdürdü. 
Daha sonra il yönetiminde çeşitli görevler aldı. Askerlik görevini tamamlar tamamlamaz 20 Şubat 2011 tarihinde AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Erdoğan tarafından Manisa İl Başkanı olarak atandı. 
KARŞISINA KİMSE ÇIKAMADI! 
20 Mayıs 2012 tarihinde yapılan AK Parti 4. Olağan Kongresi’nde Manisa’da ilk defa tek liste ile gidilen seçimlerde il başkanı seçildi. 31 Ocak 2015 tarihinde il başkanlığı görevini Zülfikar Gürcan'a devretti. 7 Haziran 2015 tarihinde yapılan milletvekili seçimlerinde Ak Parti Manisa Milletvekili seçildi. 1 Kasım seçimlerinde ise bu başarısını tekrar etti. 
Evli ve 1 kız, 1 erkek çocuk babası olan bu güzel adama genç yaşına rağmen yepyeni bir görev daha tevdi edildi. 
MKYK Üyeliği… 
Ak Parti’de Binali Yıldırım dönemi resmen başlarken ‘Listede Manisa’dan kim yer alacak’ sorusu da cevabını sürpriz bir şekilde buldu. Yukarıda özgeçmişini özetlediğim bu genç adam Binali Yıldırım’ın beyin takımına layık görülürken hiç şüphesiz bu karar Manisa’da büyük yankı uyandırdı. 
Murat Baybatur… 
Partililerin ve arkadaşlarının Hacı Abisi… 
Murat Baybatur’u yakından tanıyanlar onun çevresinde çok sevdiği insanlara ‘Abi’ ya da ‘Hacı Abi’ diye hitap ettiğini iyi bilir. Bunu bir samimiyet göstergesi olarak hissettirir herkese. 
Şimdi bu samimi süreç Baybatur’u daha 38 yaşında gençlik kollarından Ak Parti’nin ‘beyin takımı’ olan MKYK’ya kadar yüceltti. Bu siyaseten çok mümkün değil aslında. Hele Manisa’da çok görülmüş bir durum değil. CHP’de Özgür Özel benzer bir başarıyı partisinde yakaladı. Şimdi ise Murat Baybatur Manisa’yı temsilen MKYK’ya seçilerek dikkat çekici bir noktaya ulaştı. Bu süreç Murat Baybatur’un partideki gücünü çok farklı bir yere taşıyabilir. 
Peki asıl sihir ne? 
Arkadaşları, ekibi… 
Ama bence asıl sihir o son derece belirgin olan alçak gönüllülüğü… Hep yükseldi ama tevazuyu elden bırakmadı. Hiç değişmedi… 
Bundan sonra değişir mi? 
Ben hiç ihtimal vermiyorum. Çünkü bası meziyetler bazı insanlarda doğuştan vardır. Baybatur, hatasıyla sevabıyla iyi bir siyasetçi mizacına sahip. Bu özelliğiyle çevresini ve seçmeni etkiliyor. Ve Cumhurbaşkanı Erdoğan veya Ak Parti Genel Başkanı’nı etkilemiş olması da son derece doğaldır. Geldiği nokta hiç sürpriz değil. 
Ama asıl sınav şimdi başlıyor. Ak Parti MKYK üyeliği aslında çok riskli bir görev. Manisa teşkilatları çok sıkıntılı bir süreçten geçiyor. Ülke genelinde Ak Parti yükselişteyken Manisa’da büyükşehir meclisindeki sandalye sayısı 47’den 43’e düştü! Meclisteki çoğunluk avantajını kaybetmiş bir partinin toparlanması şart ama nasıl? İşte Baybatur’a bu noktada çok stratejik hamleler yapma hakkı verildi. Manisa’dan Ankara’ya giden her güzel haber Baybatur’un hanesine artı yazacak. Tersi ise malum… 
Baybatur’un il başkanlığı dönemindeki en önemli artısı ‘birleştirici güç’ olmasıydı. Şimdi bir fırsat var önünde… Bu gücü tekrar harekete geçirebilmesi artık çok daha kolay…