Saygıdeğer Okurlarım. Bu köşe yazımı sizlere İtalya'nın "Gemona Del Friuli" Şehrinden yazıyorum. Anadolu insanı ne de güzel söylemiş. "Kalpten kalbe bir yol vardır" diye. Bu söz, Türkülere dahi konu olmuştur. Bir bakmışsın ki uzaklar yakın, yakınlar uzak oluverir.
Malumunuz 29 Haziran günü Rumeli'nin kalbi Makedonya'nın Üsküp Şehrine 12 gün sürecek Balkan ve İtalya gezim için Manisa'dan yola çıktım. 30 Haziran günü Üsküp'ten İtalya'nın Venedik Şehrinde bulunan iki havaalanından biri olan Treviso Havaalanına indim. Gümrük işlemlerinin ardından havaalanının çıkış kapısında beni İtalya'ya davet ederek onurlandıran, İtalya'da çalışan çoğunluğu Makedonya'nın Rekalar Bölgesi Gurbetçilerinin ve az sayıda Türk'ün oluşturdukları "INSIEME- ZAEDNO" (BIRLIK) Derneği'nin Başkanı Sayın Nahmir GALE karşıladı.
Venedik'ten 1.5 saatlik bir otomobil yolculuğunun ardından Italya'nın kuzeyinde, Avusturya sınırına yakın, Alplerin eteklerinde kurulmuş, eski bir şehir olan "Gemona Del Friuli"ye ulaştım. Gemona Şehri, İtalya'nın Friuli etnik bölgesinde bulunuyor. Bu bölgede İtalyancanın yanı sıra Friulice dili de konuşuluyor. Gemona Şehri Katolik St.Antonio'nun doğduğu ve yaşadığı, yaya olarak Mısır'a yola çıktığı kent... Otelime yerleşip bir müddet dinlendikten sonra Baş- kan Nahmir GALE bana şehri gezdirdi. 20.000 nüfuslu bu şirin kent yemyeşil, cadde ve sokakları pırıl pırıl tertemiz. Tarım ve Sanayisi gelişmiş. 1 Temmuz günü Gemona Şehrinin Belediye Başkanı Sayın Paulo URBANI Beyefendi ile bir görüşmem oldu. Tarihi Belediye binasında gerçekleşen görüşmemize Dernek Başkanı Nahmir GALE' de katıldı. Çalışma günü olmamasına rağ- men saat tam 9.00.da Belediye'de makamında beni kabul etti. Dernek Başkanı Nahmir GALE; Ben Gemona'ya gitmeden beni Başkana anlatmış. Kim olduğumu, kitaplarımı, Gazeteciliğimi anlatmış. Görüşmemiz esnasında ben Belediye Başkanına Gemona'ya davet edilmiş olmaktan ve Resmi olarak makamda bulunmaktan dolayı memnuniyetimi ve Manisa Valisi, Belediye Başkanlarım ve Manisalı hemşehrilerimin selamlarını söyledim. Manisa Mesir Macunu ve di- ğer hediyelerin takdimi ardından kitabımı imzaladım ve hediye ettim.
Manisa'ya davet ettim. Başkan Bey'de bana hitaben yaptığı konuşmada benim Gemona'ya yaptığım ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade etti. Bana Gemona del Friuli şehrinin tarihini anlatan, sadece Şehri ziyaret eden Devlet ve hükümet başkanlarına hediye edilmek üzere özel olarak basılan 25 adet kitaptan sonuncusunu bana hediye ederek beni onurlandırdı. TÜrkiye'yi, Manisa'yı ve Balkanları konuştuk. Gemona halkı ve Belediye Başkanı Kültürlü, sıcakkanlı ve misafirperver insanlar. İtalya gelişmiş bir ülke. Sanayi, Tarım ve Turizm çok gelişmiş. Gemona'da bulunan ve Makedonya'dan çalışmaya gelen kardeşlerimizle Belediye meclis salonunda söyleşi etkinliğinde beraber oldum.
Ben 3 Temmuz günü Vermedik"ten Üsküp'e uçakla tekrar geri geldim. 11 Temmuz günü Türkiye'ye dönece- ğim. Makedonya temaslarımı Türkiye'ye dönünce yazacağım inşallah. Selam ve Dua ile Allah'a emanet olunuz.