Manisa Çalışma ve İş Kurumu İl Müdür Vekili Alattin Aslan, 2018 yılı ilk 6 aylık dönemini değerlendirdi. Aslan, “1946 yılında kamu istihdam hizmetlerini sunmak üzere İş ve İşçi Bulma Kurumu adı ile kurulan; 2003 yılında 4904 Sayılı Kanun ile kuruluş yasasına kavuşan Türkiye İş Kurumu (İŞKUR), 09.07.2018 tarihinde yayımlanan 703 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile “modern ve çağın gerekliliklerine uygun bir kamu İstihdam kurumu”  görünümüyle Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının ilgili kuruluşu olarak çalışmalarını sürdürmektedir” dedi. 
Manisa’nın istihdam oranının Türkiye ortalamasına göre iyi olduğunu vurgulayan Aslan, “Mayıs 2018’de Türkiye geneli işsizlik oranı yüzde 9,7 seviyesinde gerçekleşirken, istihdam oranı yüzde 48,1, işgücüne katılma oranı yüzde 53,3 olarak belirlenmiştir. Manisa, Kütahya, Afyonkarahisar ve Uşak illerinin yer aldığı TR33 bölgesinde işsizlik oranı 6,2’dir. İstihdam oranı 49,7, işgücüne katılım oranı yüzde 53 olarak görülüyor” dedi. 
Aslan, Haziran 2018 itibari ile İl Müdürlüğünde 21 bin 631 Kadın,  18 bin 517 erkek olmak üzere toplam 40 bin 148 kayıtlı işsiz bulunduğunu ifade etti.  Kayıtlı işsizler içinde en büyük payın 18 bin 259 kişiyle ilköğretim mezunu vatandaşlara ait olduğunu kaydeden Aslan, “İşe yerleştirme Hizmetleri kapsamında 34 kamu, 10 bin 68 özel sektör olmak üzere toplam 10 bin 722 kişi kurumumuz aracılığıyla işe yerleştirilmiştir. 166 engelli vatandaşımızda kurumumuz aracılığıyla iş sahibi olmuştur. Kurumumuza kayıtlı 10 ve üzeri çalışanı olan bin 724 işyeri, 50 ve üzeri çalışanı olan 766 işyeri bulunmaktadır. Bu işyerlerinde toplam 184 bin 624 kişi çalışmaktadır.  Çalışanların 49 bin 265’i kadın çalışanlardır. İşsizlik sigortası hizmetlerinden faydalanmak üzere toplam 5 bin 515 kişi işsizlik ödeneği almaya hak kazanmıştır. 37 milyon 781 bin 512-TL işsizlik ödeneği kullanılmıştır” diye konuştu. 
Aslan, il Müdürlüğünce bin 485 adet aktif işgücü programı (meslek edindirme kursu, toplum yararına program, işbaşı eğitim programı, girişimcilik, engelli ve eski hükümlü kursları) gerçekleştirilmiş olup bu programdan 6 bin 761 kursiyer/katılımcı faydalandığını söyledi. 
TOBB ve İŞKUR Genel Müdürlüğü arasında imzalan protokol ile MEGİP (Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi)projesinin başlatıldığını ifade eden Aslan, “İllerde İŞKUR ve Ticaret Odası ile çalışma grubu oluşturularak,  işgücü taleplerinin bu komisyonlarda değerlendirilerek, özel sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli işgücünün yetiştirilmesini sağlamak amacıyla (işverene hiçbir maliyeti olmaksızın)kurslar açılacaktır. Finansmanı tamamen İŞKUR tarafından karşılanan kurslar için katılımcıların en az yüzde50’sinin istihdam edileceğine dair işverenden taahhüt alınıp işsiz vatandaşlarımızın iş sahibi olması sağlanacaktır” dedi. 
İŞKUR, Kosgeb, Müsiad, Halk Eğitim Merkezi arasında imzalanan protokol kapsamında 6 grup halinde Manisa ili ve ilçelerinde düzenlenecek olan 150 kişilik girişimcilik eğitimlerinin başladığını açıklayan Aslan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kurs bitiminde girişimcilik belgesi alan kursiyerler iş yeri açmaları halinde KOSGEB tarafından 50 bin TL hibe desteği sağlanmaktadır. Ayrıca bu belgeyi alan engelli vatandaşlara iş yeri açmaları halinde İŞKUR tarafından 50 bin TL, eski hükümlülere de 30 bin TL hibe desteği sağlanmaktadır.” 

Engelli hibe projesi destekleri kapsamında yapılan çalışmalardan bahseden Aslan, “Manisa İl Merkezinde; emlak danışmanlığı, süt üretimi ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliği, ızgara salonu işletmeciliği, bayan kuaförü, serada çilek üretimi mesleklerinde 5 vatandaşımıza toplam 104 bin 510 TL hibe verildi. Akhisar İlçemize; emlak danışmanlığı ve seracılık mesleklerinde 2 vatandaşımıza 64 bin 543 TL ve Turgutlu’da; Kasaplık ve oto kuaförü mesleklerinde2 vatandaşımız için 42 bin 265 TL bütçe verilmiştir. Bu arkadaşlarımız kendi işyerlerini kurdular ve istihdama katkı sağlıyorlar” dedi. 
Zihinsel ve ruhsal engelli bireylerin işgücü piyasasına kazandırılmaları çalışma ortamı özel olarak düzenlenen ve ilgili proje için başvuru yapan firmalara Korumalı İşyeri Statüsü verildiğini vurgulayan Aslan, “İl Müdürlüğümüzün finansmanını sağladığı Zihinsel Engelliler Korumalı İşyeri Projesi (ZEKİ)  kapsamında Manisa OSB’de;  BoschTermo Teknik Isıtma ve Klima Sanayi Tic. A.Ş’de8 kişi, Vestel Beyaz Eşya Sanayi Ticaret A.Ş’de10 kişi, Teleset Elektromekanik San.Tic.A.Ş’de8 kişi ve Standart Profil Ege Otomotiv San.Tic.A.Ş’de8 kişi olmak üzere toplamda 34 engelli vatandaşımız yararlanmaktadır. ZEKİ projesi kapsamında adı geçen 4 korumalı işyerine 874 bin 760 TL destek sağlanacaktır” diye konuştu. 
İl Müdürlüğünce İş ve Meslek Danışmanlığı faaliyetleri kapsamında 9 bin 44 işyerinin ziyaret edildiğini kaydeden Aslan, “422 eğitim kurumu ziyaret edilmiş, 59 bin 712 işsiz vatandaşa iş danışmanlığı hizmeti verildi. Teşviklerle ilgili işgücü piyasasında çalışmalarımız hızla sürdürülmekte olup. Cumhurbaşkanımızın himayelerinde başlatılan istihdam seferberliği kapsamında ilave istihdam ve 1 senden 1 benden teşvikleriyle ilgili işverenlerimiz bilgilendiriliyor” dedi. 

En çok ara eleman ihtiyacının olduğunu alanları ela alan Aslan, “Nitelikli eleman ihtiyaçlarının başında maden ve taş ocaklığı geliyor. Bu konuda bizden çok talep ediyorlar. Bu taleplerini karşılayamıyoruz. Bu anlamda biraz sıkıntı yaşıyoruz. İşe yönlendirmede zorlanıyoruz. Aynı zamanda imalat sanayi, atık yönetimi, inşaat, motorlu kara taşıt onarımı ile bilgi ve iletişim alanlarında işçi bulmakta zorlanıyoruz” diye konuştu. 
Manisa’da Haziran 2017 tarihi itibariyle 6 bin 144 kişinin işe yerleştirildiğini belirten Aslan, 2018’in aynı dönemine bakıldığında 10 bin 688 kişiye çıktığına dikkat çekti. Aslan, yüzde 73,96’lık bir artışın yaşandığını söyledi. Aslan, “Bize işsizim diye müracaat edenleri, işveren tarafından talep edilenlere yönlendiriyoruz. Ama gidip beğenmiyor geri geliyor. Ve biz bunu başka işlere yönlendiriyoruz. Gittiği yerlerden bir daha geri gelmiyor. İş beğenmemek sadece Manisa’nın değil, Türkiye’nin de önemli bir sorunudur” dedi.

Editör: TE Bilişim