Kızılay şube başkanlığı yapan ve aynı zamanda şube başkanı olduğu için kurumsal çiftçiliğini bulunan Tüfekçi:“Sarıgöl dünya çapında üzüm yetiştiren bir ilçemiz. Sultanî üzüm,  Allahın bize bahşettiği güzel bir nimet. Ancak biz bunu kullanmasını bilmiyoruz, değerlendirmesini bilmiyoruz. Her yıl Sarıgöl’de 90 bin, 100 bin dönüm arazide yaklaşık 350-400 bin ton üzüm yetiştirilmektedir. Bu yetiştirilen üzümün,  200 bin tonu İhraç edilmektedir.’’ dedi.
 
Yapılan yardımlarla ilgili bilgi veren Kızılay Sarıgöl Şubesi Başkanı Yusuf Tüfekçi: " İki hayırsever fırıncı ile ortak protokol yapıp burada 24 kişiye ekmek verilmektedir.  Hükümet Konağı bahçesinde bir tesisimiz var. Kızılayda uyguladıklarımızın aynısını kooperatifte uyguluyoruz. Kızılay’ın altı dönüm kadar bağı vardır, o sebeple üzüm üreticisi gece 4 den ertesi gün 22 ye kadar yoğun çalışan bir üreticidir. Üzümle 12 ay ilgilenmek gerekmektir. Üzümle 3 gün ilgilenilmediği zaman üzüm bozuluyor.’’dedi.

“Güvenli ve Ucuz gıda Sarıgöl Üzümü’’
Sarıgöl Sultanî üzümün güvenli ve ucuz gıda temini için desteklenmesi gerektiğini söyleyen Tüfekçi “ Yapılan ihracat desteğinin sürdürülmesi ve yaygınlaştırılması gerekiyor İhraç edilen ülkeler arasında da birinci sırada Rusya vardır. En büyük problemimiz; burasının tek ihracat kapısı olmasıdır. İhracat yapılan ülkeler sayısının arttırılması gerekmektedir. Özellikle Arap ülkeleri bizden talep etmektedirler, üzüm talep etmektedirler ve yaprak talep etmektedirler Ancak ulaşımın çözümlenememesi sebebiyle Ortadoğu’daki savaş sebebiyle ve Avrupa ülkelerinde yeterli bir seviye de üzümü ulaştıramıyoruz.  Afrika üzümünü alıyorlar o sebeple bu kapının açılması gerekmektedir. Biz şöyle söylüyoruz özellikle güvenli gıda, ucuz gıda temini için Sarıgöl üzüm üreticisinin desteklenmesi, Sarıgöl üzüm üreticisinin katma değer sağlayacak çeşitli destek alması gerekiyor.’’dedi.

“Üzüm Üreticisi Kendi Göbeğini Kesmek Zorunda”
Kuru üzüm ve yaş üzümde sorun olduğunu belirten Tüfekçi:“ Kesinlikle Şunu söylemek gerekiyor ki üzüm üreticisi kendi göbeğini kendi kesmek zorundadır. Birlik olmak durumundadırlar. Kooperatifler kurulmak zorundadır. Bu kurulacak olan kooperatifler vasıtasıyla, bir takım mamul maddelerin üretilmesi gerekmektedir. Eğer üzümden mamul madde üretemediğimiz takdirde arz talep dengesini sağlayamadığımız sürece, her yıl hem kuru üzüm üreticisi hem de yaş üzüm üreticisi önemli bir ölçüde sıkıntılara girecektir.’’

“Üzümde Acil Eylem Planı Yapılması Gerek”
Üzümde acil eylem planı yapılması gerektiğini söyleyen Tüfekçi, “Mutlaka ve mutlaka acil eylem planı yapılmalıdır. Ayrıca yaş üzümde ve kuru üzümde acil acil eylem planı yapılmalıdır. Yaş üzümde yapılacak acil eylem planı olarak gördüğümüz ağırlıklı olarak sultani üzümde, ihracat kapıları açılmalıdır.”
 
Kuru üzüm fiyatları Ocak ayında açıklanmalıdır diyen Tüfekçi: “Üretici Ocak ayında kuru üzüm fiyatına bakmak suretiyle üzümünü kurutacak mıdır, yoksa sofralık mı yetiştirecektir. Ocak ayında ona göre karar verecektir, ona göre ilaçlama yapacaktır, ona göre budama yapacaktır, çubuğunu ona göre bırakacaktır. Bu bir yerde arzı etkileyecektir önemli ölçüde arzı etkileyecektir hem kuruda hem yaşta, bu konuda devletin acil eylem planı yapması gerekmektedir.’’dedi.

Tüfekçi “Sarıgöl Bugün Dünyada Benzeri Olmayan Bir İlçe”
Sarıgöl bugün dünyada benzeri olmayan bir ilçedir diyen Tüfekçi “Nüfusu az, arazisi 100 bin dönüm arazisinde yaş üzüm yetişen ve yetiştirdiği üzümün de 200 bin tonunu ihraç eden, ihracattan elde ettiği geliriyle, ülkeye döviz kazandıran bir ilçe. Dünyada böyle bir ilçe yok, bu anlamda değerlendirilen kıstaslara baktığımız zaman, Sarıgöl verdiğinin karşılığını alamamaktadır. Biz tabi ki devletten beklemiyoruz, onu özellikle söylüyoruz. Üzüm üreticisi kendi göbeğini kendisi kesmek zorundadır. Üzümden bugün 23 çeşit ürün elde edilmektedir. Bunlar kısaca en önemlilerini sayacak olursak üzüm suyu, pekmez, etil alkolden tutun üzüm köftesine kadar birçok ürün elde edilmektedir. Bizim ürün çeşitliliğimiz mamul ürün çeşitliliğini arttırmamız halinde kesinlikle arz ila talep dengelenecek üreticinin üzümü değerlenecektir ve katma değer sağlanacaktır. Özellikle ifade etmek gerekirse Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğümüzde mini bir tesis vardır o tesiste çok önemli çalışmalar yapılmıştır’’dedi.
 
“İki Yıl Raf Ömrü Olan Üzüm Suyu Üretildi”
Üzüm suyunun iki yıl raf ömrü olduğunu vurgulayan Tüfekçi sözlerini şöyle tamamladı:“Dünyada eşi benzeri olmayan içersinde katkı maddesi bulunmayan iki yıl raf ömrü olan üzüm suyu üretilmiştir. Ancak biz bu üzüm suyunu halen ticari hale getiremedik. Bir tesis kurmak suretiyle üretemiyoruz. Bahsettiğimiz iki maddeden birincisi dediğimiz üzüm suyu ile pekmez ikincisini söylemek gerekirse piyasa baktığımız zaman market raflarında ya da belirli içecek raflarında akla hayale gelmeyecek enerji içecekleri var. Enerji içeceği üzümden elde edilir üzümden başka sağlıklı enerji içeceği yoktur. Dünya piyasasını sallayacak ve dünya piyasasını sallayacak üzüm suyundan elde edilecek enerji içeceğidir. Bunun üzerinde çalışılmak zorundadır. Biz bağcılık araştırma müdürümüzle ve gıda mühendislerimizle sık sık görüşüyoruz, onlara da teşekkür etmek gerekmektedir. Böyle bir ürünü mutlaka ve mutlaka elde edip piyasa sunmak zorundayız.  Onun dışında en önemli konu üzüm sıvı şeker edilmesidir veyahut kristalize edilebiliyorsa yaş üzümden şeker elde edilmesi en önemli konulardan birisidir. tabi ki rekoltenin yüksek olduğu yıllarda dördüncü kalem olarak söyleyebileceğimiz konsantre üretimidir. Bundan birçok ürün elde edilebilir. Her konuştuğumuz süre içersinde hiçbir kademe de panik yapmamalıdır akıllı olmalıdır. Iskartaya vereceğine sermelidir ve kurutmalıdır söylediklerim bu konuda Sarıgöl için söz konusudur. Etil konusunda ise sağlık sektörü kullandığımız etil alkol üzümden elde edebiliriz. Bu etil alkolü elde etmek suretiyle de gene önemli bir ölçüde ekonomiye büyük katkılar sağlamış oluruz. Bu söylediklerimi bütün üzüm üreticilerinin okuması ve değerlendirmesi gerekmektedir. Üzüm üreticisinin malı züğürttür kapıda arabası vardır traktörü vardır her türlü zirai aleti vardır, ama parası yoktur yani kısaca nakit’i yoktur. Çiftçi şuanda evir çevir hesabıyla o bankadan alıp başka bir bankaya gidip borcunu kapatmakla uğraşmaktadır. Sarıgöl Merkez ve Mahalleleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifinden Sayın Valimiz başta olmak üzere bütün İl idarecilerinin bilgisi var. Bir entegre tesisi kurulmak üzere çalışmalarımızı sürdürüyoruz.  Bir Avrupa Birliği hibemiz var o hibeden yararlanmak üzere Sarıgöl’e bölgeye büyük bir üzüm entegre tesisi kazandırma yolunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” 
Kaynak: Hür Işık Gazetesi
Editör: TE Bilişim