Manisa Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren ünlü İtalyan Firması Ferrero ve Tekgıda-İş Sendikası arasında devam eden müzakerelerde açılışı yüzde 5 zamla yapan işverenin yüzde 11’e kadar çıktığı ancak sendikanın yüzde 20 zam talebinde ısrar etmesi sonucu sendika tarafından alınan grev kararının 6’ncı gününde CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili grevdeki işçilere destek verdi. Özel’e CHP Manisa İl Başkanı Halil Tokul da eşlik etti. İşçilerle tek tek tokalaşan Özel, Tekgıda-İş Sendikası İzmir 3 Nolu Şube Başkanı Latif Gökçay’dan grev süreci hakkında bilgi aldı.

“Amacımız anlaşıp işimizin başına dönmek”

Tekgıda-İş Sendikası İzmir 3 Nolu Şube Başkanı Latif Gökçay, “Bizim amacımız biran önce işverenle anlaşıp, toplu sözleşmemizi bir şekilde sonuçlandırıp arkadaşlarımızın işinin başına dönmesi” diyerek desteklerinden dolayı Özgür Özel’e teşekkür etti.
İşçilere destek vermek üzere fabrikaya geldiğini kaydeden CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel, “Manisa’da dünyaca ünlü bir markanın dünyadaki 23 fabrikasından birinin önündeyiz. Bu firma dünyadaki 22 fabrikasında sendikalı işçilerle çalışıyor. O işçilerin haklarını veriyor, o işçilerin toplu iş sözleşmelerine saygılı davranıyor. Ama Türkiye’ye gelince Türkiye’deki iş kanunundaki gevşekliklerden, boşluklardan, Türkiye’de sendikal örgütlenmenin önündeki engellerden, yararlanarak 22 ülkede yapmadığını burada Türk işçisine yapmaya çalışıyor. O işçileri grev kırıp içeriye girmeye davet etmeye göze alacak kadar küstahlaşabiliyor” dedi.

“Arada küçük bir fark var”

Ferrero’nun dev bir İtalyan firması olduğuna dikkat çeken Özel, “Bütün dünyaya ihracat yapan ürünlerini satan, ürünleri Türkiye’de tüketilen, beğenilen bir firma. Burada asgari ücret uygulanıyor. Bu büyük ismi görenler, buradaki işçiler çok para kazanıyorlar daha fazlasını istiyor sanmasınlar. Asgari ücretin üzerine işverenin teklifiyle adeta enflasyonun altında bir teklif getiriyor. İşçisinin hakkını savunan sendikayla sürdürülen müzakerelerin sonucunda arada aslında bu dünya devi için küçücük bir fark var. Ama inat ediyor. Buradan Ferrero firmasının Türkiye’deki temsilcilerine ve dünyadaki sermaye sahiplerine çok net olarak sesleniyoruz. Bizim Türkiye’deki çocuklarımız, gençlerimiz ürünlerinizi zevkle tüketiyor. Buradan para kazanıyorsunuz. Şurada 150 işçi var. 150-200 liralık bir fark kalmış aranızda. Onlara bu farkı vermeyip asgari ücrete zorluyorsunuz” şeklinde konuştu.

Boykot tehdidi

Özel açıklamasını şöyle tamamladı: “İşçimizin hakkını vermezseniz çıkar, ‘Ey örgütlenmeyi savunanlar, ey işçinin altının terini savunanlar, ey Türk işçisini İtalyan faşizmine, İtalyan işverenin faşizmine teslim etmek istemeyenler on gün bunların ürünlerini ekmeğinize sürmeyin’ deriz burada vermediğinizin yüz katını kaybedersiniz. Bugün sarı kart göstermeye geldik. Bu işçilerle oturun, anlaşmanızı yapın. Yapmazsanız, Türkiye’deki bütün sosyal demokratlara, bu firmanın Türkiye’deki ürünlerinin isimlerini okuyarak işçiden emekçiden yana olan, bunu tüketmesin diyeceğiz. Bunu bugün demiyoruz. Ama çok yakında gelir deriz. Kimse Türk işçisini, Manisa’daki emekçileri karınca gibi görüp ezmeye kalkmasın. Karıncanın kardeşi var. O karıncanın kardeşi biziz, Türkiye’deki sosyal demokratlar, solcular, Cumhuriyet Halk Partisi. Kaya gibi arkanızdayız.”
Özel’in konuşması işçiler tarafından alkışlanarak desteklendi.
Kaynak: iha