Türkiye Sigorta Birliği, 1 Ocak 2017’den itibaren başlayacak Bireysel Emeklilikte Otomatik Katılım hakkında TOBB işbirliği ile çeşitli illerde düzenleyeceği bilgilendirme toplantılarının dördüncüsü Manisa’da gerçekleştirdi. 22 Aralık Perşembe günü Manisa Ticaret ve Sanayi Odası’nda gerçekleşen toplantıda, Bireysel Emeklilikte Otomatik Katılım işveren çerçevesinde değerlendirildi. Toplantıya Manisa Ticaret ve Sanayi Odası üyeleri katıldı.
 
Toplantıda katılımcılara öncelikle 2003 yılında başlayan Bireysel Emeklilik Sistemi’nin 13 yılda sağladığı gelişmeler anlatıldı. Otomatik Katılım’la sistemde sağlanacak ivme ile ülkemizdeki Otomatik Katılım uygulaması hakkında bilgi verildi. Otomatik Katılım’ın işverenlere ve çalışanlara sağlayacağı faydalar ve sistemin neden gerekli olduğu aktarıldı. Türkiye Sigorta Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Kerem Özdağ yaptığı sunumun ardından Manisa Ticaret ve Sanayi Odası üyelerinin sorularını yanıtladı.
 
Otomatik BES nedir?
 
1 Ocak 2017 tarihinden itibaren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 4-A ve 4-C maddeleri kapsamındaki 45 yaş altındaki tüm çalışanlar ve çalışmaya yeni başlayacaklar, kademeli şekilde ve otomatik olarak Bireysel Emeklilik Sistemi’ne dahil olacak. Otomatik Katılım’la birikim yapmaya başlayanlar yatırdığı katkı payının % 25'i oranında Devlet Katkısı ve iki aylık cayma süresinin sonunda sistemde kalmayı tercih etmeleri halinde 1.000 TL ilave Devlet Katkısı alacaklar. Yıllık Gelir Sigortası tercihini kullananlar ek olarak verilen birikiminin % 5’i kadar daha Devlet Katkısı teşvikinden faydalanabilecekler.
 
Otomatik Katılım dünyada İngiltere, İtalya, Yeni Zelanda gibi pek çok ülkede uygulanan ve emekliliğe dönük tasarrufları artırma konusunda etkili bir uygulama. Yurtiçi tasarrufların artırılması, atıl olan bireysel tasarrufların yatırıma yönlendirilerek yurtiçi yatırımlara kaynak oluşturulması yönüyle makro boyutta ülkemize; bireylerin emeklilik dönemlerinde yaşam standartlarının korunması, tasarruf ataletinin aşılması yönüyle de mikro boyutta bireylere önemli derecede fayda sağlayacak. Bireysel Emeklilik Sistemi, 2013’te Devlet Katkısı uygulamasının başlamasıyla girdiği yüksek büyüme trendini devam ettirerek, katılımcı sayısında 6,5 milyon kişiye ve fon tutarında, 7 milyar TL’si Devlet Katkısı olmak üzere, 59 milyar TL’ye ulaştı. 2017’de Otomatik BES’in başlamasıyla birlikte katılımcı sayısında ve fonda önemli bir artış bekleniyor.
Türkiye Sigorta Birliği’nin TOBB işbirliği ile düzenlediği Bireysel Emeklilikte Otomatik Katılım bilgilendirme toplantıları Sakarya, Kayseri, Kocaeli ve Antalya illerinde devam edecek.

 
Editör: TE Bilişim