ÜRÜNÜZÜM BU SEZON REZİL OLDU
  
Büyükbelen’deki zeytin üreticileri Gürsel Aydın ve Şakir Çağlayan;
 ”Geçen yıl 6 TL’den alıcı bulduğumuz Domat türü zeytin için bu yıl 3,5 TL zor satabiliyoruz. 7 TL’lik Tekirdağ türünü 2,5 TL’ye,  4 TL’ Trilya türü 2 TL ‘den satabiliyoruz. Bu fiyatlar karşısında Ürünlerimizin yüzde 95’i dalında duruyor.Bu işin içinde nasıl çıkarız bilemiyoruz” dedi.
  
TÜCCARLAR BİZİ UNUTTU ZEYTİNLERİMİZ DALINDA KALA KALDI
 
Büyükbelenli zeytin üreticilerin ürünleri içen Tüccar ile arasında köprü olan üretici Nevzat Begegenç ise ,Manisa bölgesinde ilk zeytin üretimi Büyükbelende yapıldığını bugüne kadar görkemli zeytin festivalleri düzenlediklerini ancak bu yıl ürünün para etmemesi üzerine değil festival zeytinlerin ağaçlarda kala kaldığını belirterek;
“Zeytinimiz gerçekten bölgenin en iyi ürünlerinin bayında geliyor. Geçen yıl bu zamanlar Büyükbelen’de tüccarlar zeytin alabilmek için birbirleri ile yarışır halinde idi. Aydın,Kayseri,Bursa ve Uşak illerindeki tüccarların bu sezon yolu bizim bölgeye düşmedi. Gerçekten işimiz çok zor ödenecek kredi borçlarımız bulunuyor. Devletimiz kredi borçlarını ertelemesini istiyoruz”
 
ZEYTİN İHRACATINDA YUNANİSTAN VE MISIR DÜNYAYA HAKİM OLDU
  
Manisa Büyükbelen’deki zeytin komisyoncusu Halil Belli ‘de zeytin üreticisinin yaşadığı çile hakkında;
 “Tüm dünya ve Avrupa ülkeleri zeytini Yunanistan ve Mısır’dan alıyor. O ülkelerde zeytin tüccara maliyeti 1 euro. Bizim tüccarlarımızın bu pazarda rekabet şansını kaybetmesi tüccarların alıcı olarak piyasaya girmemesine neden oldu. Ayrıca tüccarların elinde geçen yılın ürünü ihracattaki dar boğazdan dolayı kalması da etken.Zeytin üreticinin ürünü para etmesi ve tüccarında bu malı rekabet koşullarında ihraç edebilmesi için mutlak devlet süspansüyonu gerekli. Çünkü Avrupa ülkelerinde böyle. Battık diyen Yunanistan ülkesi bile çiftçisine ve tüccarına gerekli desteği sağlayarak hem Avrupa hem de dünya ya zeytin ihraç ediyor. Bizim tüccarlarımız ise Türk zeytini ile rekabet şansını bulamadığı için Yunanistan’a yönelip oradaki ürünü dünya ülkelerine pazarlamak zorunda kalıyor. Hatta bazı tüccarlarımız Mısır’a ve Yunanistan’a zeytin işletmeleri kuruyor. Bizdeki zeytin işletmeleri ise kriz ile boğuşuyor. Devletimizin acil önlem paketini hayata geçirmesi gereği gündeme gelmiştir ”
 
TONLARCA GEÇEN YILIN ZEYTİN YAĞLARI EVLERDE DURUYOR
 
Milyonlarca zeytin ağacının bulunduğu Büyükbelen’de üretilen zeytin yağlarının evlerdeki geçen yılın ürünü olan bidonlar dolusu tonlarca zeytin yağıda elde kaldı.
Geçen yıl zeytin yağı kilosu üreticiden 17 tl alınırken bu yıl semtine uğrayan yok. Geçtiğimiz yılın zeytin yağı kilosu üreticiden 8 TL düşerken pazardaki fiyatı ise 10-12 TL’den satılıyor.
 
 
 
Editör: TE Bilişim