Meclis Toplantısında söz alan Manisa TSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Bankoğlu, ülke gündemini değerlendirirken, önümüzdeki aylarda yapılması planlanan oda faaliyetleri hakkında da meclis üyelerini bilgilendirdi.
Ülkemizin gündeminin ne yazık ki terör belası olduğunu belirterek sözlerine başlayan Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Bankoğlu, ‘Ülkemizin gündemi belli. Devletimiz bir taraftan FETÖ ile bir taraftan PKK ile mücadele ederken, Türk Silahlı Kuvvetleri Ulusal Güvenliğimiz için tehdit oluşturan Suriye’ deki topraklarda DAEŞ ve YPG’ ye karşı amansız bir mücadelede. Terörle mücadele eden tüm güvenlik kuvvetlerimize Allah yardım etsin hepsini korusun ailelerine yuvalarına selametle dönmeyi nasip etsin inşallah. FETÖ Terör Örgütünün neler yaptığını nelere sızdığını hayret ve dehşetle hepimiz takip ediyoruz. Toplumun her kademesinde yapılan FETÖ temizliğinin Siyasetin tüm kurumlarında da yapılması hepimizin ortak beklentisi’ dedi.

Makro ekonomik göstergelerimiz gayet sağlam ve sağlıklı

Ülkemizin yaşadığı büyük sorunlara rağmen Makro ekonomik göstergelerin gayet sağlam ve sağlıklı olduğuna vurgu yapan Başkan Yardımcısı Bankoğlu, ‘Ciddi bir göçmen krizleri yaşadık resmi rakamlara göre 4 Milyona yakın Suriyeli göçmenimiz var. PKK terörü ile son bir yıldır çok ciddi ve kapsamlı bir mücadelemiz söz konusu. FETÖ’ nün işgal hareketini yaşadık. Meclisimiz bombalandı, Komutanlık karargahlarımız basıldı. Sınır dışı operasyonlar yapan bir ülkeyiz. Ulusal güvenliğimizi tehdit eden YPG ve DAEŞ unsurları ile savaş halindeyiz. Bütün bunlara rağmen hamd olsun Makro ekonomik göstergelerimiz gayet sağlam ve sağlıklı.

‘Geçmişte yaşadığımız krizleri unutmayalım’

Piyasalarda nakit sıkıntısının yaşandığını, vadeli alışverişler de risklerin olduğunu da dile getiren Başkan Yardımcısı Bankoğlu, ‘Günlük yaşantımızda piyasalarda nakit kıtlığı çekiyoruz bu doğru, vadeli alışverişler artık daha da riskli bir hal aldı bu da doğru, toplumda yaşanılan bunca sıkıntının yarattığı bir tedirginlik var bu da doğru. Ama bizler bir Anayasa fırlatması üzerine gecelik yüzde bin faizler ödemiş insanlarız. Devalüasyondan dolayı akşam yatarken borcu 100 Milyar olup, sabah uyandığında borcu 170 Milyar olan insanlarız. Bugünleri gördük.

‘Kredi notumuzun düşürülmesi küresel oyunun bir parçası’

Uluslar arası derecelendirme kuruluşlarının ülkemizin kredi notunu düşürmesinin küresel oyunun bir parçası olduğunu söyleyen Başkan Yardımcısı Bankoğlu, ‘Uluslar arası derecelendirme kuruluşları ülkemizin kredi notunu düşürüyor. Bu ülkemizdeki siyasal ve ekonomik istikrar üzerine oynanan küresel bir oyunun senaryosunda sadece bir parça. Aramızda Uluslar arası nakliye yapan arkadaşlarımız ihracatçı arkadaşlarımız var. Durum iyi mi fena değil açıkçası. Neye göre derseniz buna, yaşanana göre. Düşünün ki Cuma akşamı Parlamento binası bombalanmış ve ülkesine karşı kendi ordu unsurlarınca işgal hareketine girilmiş bir ülkede Pazartesi sabahı herkes dükkanını açtı ticaretini
yaptı parasını aldı ödedi. Döviz Borsa Faiz üçgeni kimsenin canını yakacak noktaya gelmedi. Bu bizim için yeterli mi kesinlikle değil’ dedi.

‘Bulunduğumuz kaotik ortamın sebebi dış güçlerdir’

Ülkemizin içerisinde bulunduğu kaotik ortamın sebebinin siyasal istikrarsızlığın değil uluslar arası konjektürün bize getirdiği zorluklar olduğunu söyleyen Başkan Yardımcısı Bankoğlu, ‘Bugün Müttefikimiz olan Amerika Birleşik Devletleri FETÖ terör örgütünün şizofren başını gözaltına dahi almamış ve Reza Zerrab üzerinden ülkemizi kara para aklayan bir ülke durumuna düşürmek için çaba harcıyor. Avrupa Birliği üyesi ülkeler ise bize geçmiş olsun açıklamasını bile neredeyse 1 ay sonra yaptı. İran oyunda, Suriye ve Irak cehennem çukuru. Rusya ile ilişkilerimiz yeni yeni düzelme eğilimine girdi. İşte bu coğrafyadayız ve ülkemizin gerçeklikleri bunlar arkadaşlar. Bize düşen umutsuzluğa kapılmadan tanıdığımız her yabancıya Ülkemizdeki bu durumu anlatmaktır. Bize düşen işlerimizde ve işyerlerimizde verimliliği öne çıkarmaktır. Bize düşen gerçekleri görüp tedbir alıp moralimizi bozmadan işlerimize daha çok sarılmak ve her ne olursa olsun mutlaka dış pazarlara açılmaktır. Hayat devam ediyor bu sene Haziran ayında yaklaşık 2 Milyon genç insanımıza yeni istihdam kapıları açmak zorundayız ve bunu hep birlikte yapacağız’ diye konuştu.

‘Manisa’nın acil imar planı değişikliğine ihtiyacı var’

Konuşmasında Manisa’da yaşanan sıkıntılara da yer veren Başkan Yardımcısı Bankoğlu, ‘Burada birkaç kelimede Manisa’mız için etmek istiyorum. Şehirde yeni imar alanları açılmamasından kaynaklanan sıkıntılar had safhada. Bundan dolayı yeni yerleşim birimleri yeni ticaret merkezleri maalesef yapılamıyor. Çarşı içerisinde dükkan kiraları artık kabul edilebilir sınırları zorluyor. Caddeye bir bakın yerli esnaf neredeyse kalmadı. O yüksek kiraları ancak ulusal yada uluslar arası firmalar ödüyor. Bununla birlikte müteahhitlikte oranlar şehir içerisinde en az yüzde 50’ ye ulaştı. Yüzde 60 mal sahibine verildiği yerler olduğunu bile duyuyoruz. Bu beraberinde arttırdığı maliyetlerden dolayı konut fiyatlarında ederinden çok daha fazla yükselmelere sebep oluyor. Şehir içerisinde yeni bir daire en az 100 Bin Dolara karşılık geliyor. Güzelyurt bölgesinde ise bu rakam 200 Bin Dolar civarında. Bu rakamlar dünya standartları için bile çok ciddi ve yüksek rakamlar. Bundan dolayıdır ki bir an önce şehrin imar planı değişiklikleri yapılmalı ve uygulamaya konmalıdır. Organize 6. Kısım kamulaştırmalarına başlıyor. Bu beraberinde çok ciddi bir konut ihtiyacı bundan ziyade sosyal alan ve ticaret merkezleri ihtiyacını doğuracak. Biz bu beklentileri şehir olarak karşılayamazsak bu beklentiler İzmir’den karşılanmaya devam edecek. Şehir içerisinde trafik maalesef keşmekeş durumda. Eskiden otopark yoktu şimdi otopark var fakat yine hepimiz otoparklara aracımız koyup yürümeye imtina ediyoruz. Özellikle çarşı içerisinde genişletilen kaldırımlardan dolayı daraltılan yollar servis ve dağıtım yapan üyelerimizin ve bunlardan mal ve hizmet alan üyelerimizin işlerini son derece zorlaştırmakta. Bu bizler ve üyelerimiz artık ciddi bir sorun haline geldi’ dedi.

Girişimcilik kursları başlıyor

Odanın yapmayı planladığı faaliyetler hakkında da meclis üyelerine bilgi veren Başkan Yardımcısı Bankoğlu, ‘Odamız olarak yakın zamanda duyurusunu yapacağımız Girişimcilik kurslarını İşkur ile birlikte yeniden düzenleyeceğiz..Saruhanlı’ da ve Merkezde Kadın Girişimcilerimiz için Girişimcilik Kurslarımız başlayacak. İlk kurslar sadece Kadın Girişimciler için olacak sonra devam edecek. Bu kurslar artık 40 saat yani bir hafta olarak düzenleniyor ve şartları tutan kişilere 20 TL günlük ödeme yapılacak. Yabancı dil kurslarımız Ekim ayı ortalarına doğru tekrar başlayacak. Ve 2017 yılı başı
itibariyle seri bir yurt dışı fuar organizasyonu dönemimiz başlayacağız. Bunlarla birlikte yine Ekim ayı ortası itibariyle CBÜ Öğretim üyelerinden üyelerimiz ve çalışanlar için mesleki ve teknik gelişimlerine yönelik kurslarımız başlayacak. Cuma Günü Arnavutluk Büyükelçisi Odamızı ziyaret edecek, kendisiyle düzenlenecek toplantının duyurusunu Sizlere de yapacağız. Bu sene sertifikalı bir Dış Ticaret Kursu açmayı da planlıyoruz. İhracat Manisa’mız için çok önemli’ diye konuştu.
Editör: TE Bilişim