Manisa Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ahmet Kırlıoğlu, Ulusal Süt Konseyi tarafından belirlenen süt zammını değerlendirdi. Kırlıoğlu, “Ulusal Süt Konseyi, 9 ay sonra 2017 yılının altı aylık dönemi için çiğ sütün litre fiyatını 1.15’den 1.21 TL’ye çıkardı. Yeterli olmasa da hayvancılığımız açısından sevindirici bir gelişme. Bence daha fazla olmalıydı. Maliyetlerimiz çok yüksek. Akaryakıt, enerji fiyatlarımız çok yükseldi. Kaba yem fiyatları yüksek. Şimdilik fiyat bu şekilde oluştu” dedi.

“ÜRETİCİLERİMİZ BÜYÜK SIKINTI İÇERİSİNDE”

Üreticilerin büyük sıkıntılar içinde olduğunu belirten Kırlıoğlu, “Yem fiyatlarımız yüksek, son dönemde iki kere zam geldi. Çiftliklerimiz hem enerji hem akaryakıt kullanıyorlar. Akaryakıta birkaç sefer zam geldi. Mazotun litresi 5 TL’ye dayandı. Enerji fiyatlarımız yüksek. Üreticilerimiz tarımsal birim fiyatından yaralanamıyor. Ticari müessese olarak görünüyorlar. Bu yüzden mağduriyetimiz var. Çiftçimiz şuanda büyük bir sıkıntı içerisindeyiz” dedi.

“ÜLKEMİZDE TARIM POLİTİKALARI BİRAZ DENGESİZ”

Et fiyatlarını da değerlendiren Kırlıoğlu, “Et fiyatlarımız biraz geriledi. Karkas fiyatımız 26-27 bin liralardan 24 bin liralara geriledi. Dışarıdan hem karkas, hem canlı hayvan girişimiz devam ediyor. Bundan dolayı sıkıntılıyız. Kuzu eti fiyatları arttı. Kuzu bulunamıyor. Sektörden çıkanlar var. Kuzu fiyatlarında biraz artış var. Bu artışlar bir nebze üreticinin yüzünü güldürüyor. Ama ülkemizde biliyorsunuz tarım politikaları biraz dengesiz. Et ithalatı yapılmaması lazım. Bu yerli üreticimize zarar veriyor” şeklinde konuştu.

Haber:Adil Bağcı

 
Editör: TE Bilişim