Zihinsel veya ruhsal engelli vatandaşlarımız, Zihinsel Engelliler Korumalı İşyeri (Z.E.K.İ) projesinde üretime katkıda bulunuyor.
2017 yılında başlayan projeler kapsamında Vestel Beyaz Eşya Sanayi Ticaret A.Ş’de 10 kişi , TELESET Elektromekanik San.Tic.A.Ş’de 8 kişi ve Standart Profil Ege Otomotiv San.Tic.A.Ş’de 8 kişi çalışmalarına devam etmekte olup projeden toplamda 34 engelli vatandaş yararlanıyor.
ZEKİ projesi kapsamında işletme giderleri 1 yıl boyunca İŞKUR tarafından desteklenecek.
 İşgücü piyasasına kazandırılmaları için zihinsel ve ruhsal engelli bireylere yönelik, çalışma ortamı özel olarak düzenlenen ve ilgili proje için başvuru yapan firmalara Korumalı İşyeri Statüsü verildi.
Bu projenin amacı: engelli istihdamında sosyal paydaşların desteklenmesi, engelli istihdamının altyapısının geliştirilmesi ve işgücü piyasası içinde çalışma imkanı olmayan engelli bireylerin desteklenmesidir. Ayrıca korumalı işyerlerinin güçlendirilmesi ve etkinliklerinin artırılması,  toplumda belirli bir işletme modelinin oluşturulmasını da amaçlanmaktadır
Projeler; en az sekiz zihinsel veya ruhsal engelli bireyin çalıştığı ve çalışanların en az yüzde yetmiş beşinin engellilerden oluştuğu korumalı işyeri statü belgesi alınmış işyerinin kurulması ve geliştirilmesi için hazırlanmaktadır.
 
İşkur Destekleri Nelerdir ?

  1. Kuruluş sermayesi desteği: Korumalı işyerinin kuruluşu veya kurulan işletmenin kapasitesinin artırılması için gerekli olan sermayenin % 60’ı kuruluş tarihinden itibaren bir yıl içerisinde hibe olarak tahsis edilecektir.
  2. Ücret desteği: Proje başlangıcından itibaren korumalı işyerinde çalışacak engelli işçilerin ücret giderleri, brüt asgari ücret üzerinden bir yıl boyunca desteklenecektir.
  3. İşletme giderleri desteği: Sözleşme imza tarihinden itibaren bir yıl boyunca işletme giderleri desteklenecektir.
 
İŞKUR tarafından adı geçen 4 korumalı işyerine 874.760 TL destek sağlanacaktır.
Editör: TE Bilişim