TÜBİTAK, girişimcilerin, teknoloji ve yenilik odaklı iş fikirlerini, katma değer ve nitelikli istihdam yaratma potansiyeli yüksek teşebbüslere dönüştürebilmeleri için Teknogirişim Sermayesi Desteği Programı 2018 yılı çağrısına çıktı. Genç girişimcilerin fikir aşamasından pazara kadar olan faaliyetleri desteklenecek. Böylece nitelikli girişimciliğin özendirilmesi ve uluslararası rekabet gücü olan başlangıç firmalarının oluşturulması hedefleniyor. Programın adı ise BİGG (Bireysel Genç Girişim) olarak belirlendi.

İNTERNETTEN BAŞVURU

TÜBİTAK desteğinden faydalanmak isteyenler öncelikli olarak belirlenen 20 üniversite ve işletme olan BİGG Uygulayıcı kuruluşlarına internetten başvuruda bulunacaklar. kuruluşlar ilk aşamada, girişimcilerin iş fikirlerinin toplanması, değerlendirilmesi, seçilen iş fikirlerinin doğrulanması ve TÜBİTAK'a ikinci aşama başvurusu yapacak iş planlarının belirlenmesi faaliyetlerini yürütecek.

6 ALANDA VERİLECEK

Çalışma kapsamında 6 alanda iş fikirleri kabul edilecek. Bu alanlar enerji ve temiz teknolojiler, akıllı ulaşım, ileri imalat ve sanayi 4.0, iletişim ve sayısal dönüşüm, sağlık ve iyi yaşam ile sürdürülebilir tarım ve beslenme olarak belirlendi. Enerjide yenilenebilir enerji, atıktan enerji, gibi alanlara destek verilecek.

SANAL GERÇEKLİK LİSTEDE

İletişimde ise nesnelerin interneti, elektronik sistemler, eğitim, e-sağlık, büyük veri, sanal gerçeklik, siber güvenlik, oyun, bulut bilişim, web uygulamaları ve mobil uygulamalara destekler verilecek. Akıllı ulaşımda ise yol güvenliği, otonom/elektrikli araçlar, tümleşik ulaşım servisleri, temiz ulaşım, otomotiv gibi alanlar belirlendi.

İLK ÖDEMEDE YÜZDE 40'I

İş fikrinin teknik ve ticari açıdan doğrulanması sürecinde, uygulayıcı kuruluşlar girişimcilere mentorluk, işbirliği ağlarının kullandırılması, iş planı hazırlama desteği gibi hizmetleri sağlayacak. Teknogirişim Sermayesi Desteği üst limiti ise 150 bin lira olarak belirlendi. Geri ödemesiz teknogirişim sermayesi desteği kapsamında proje sözleşmesinin imzalanmasının ardından destek kapsamına alınan bütçenin yüzde 40'ı ilk ödeme olarak, yüzde 40'ı ara ödeme olarak ve varsa kalan ödeme proje sonu işlemlerinin ardından destek özel hesabına aktarılacak.

2 MART TARİHİNE KADAR DEVAM EDECEK

Programa ön başvuru tarihi itibarıyla örgün öğrenim veren üniversitelerin, herhangi bir lisans programından bir yıl içinde mezun olabilecek durumdaki öğrenci, yüksek lisans veya doktora öğrencileri ile lisans, yüksek lisans veya doktora derecelerinden birini en çok 10 yıl önce almış kişiler başvurabilecek. Başvurular alınmaya başlanırken 2 Mart'a kadar başvuru süresi devam edecek.

TEMMUZDA AÇIKLANIYOR

Desteklenmeye hak kazanan girişimler ise temmuz ayında ilan edilecek. Destek başlangıç tarihi ise ekim ayında olacak.

Kaynak: Akşam

 

Editör: TE Bilişim