Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliğinde (TESKOMB) düzenlenen basın toplantısında konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, 8 Ağustos 2017 tarihi itibariyle TESKOMB’a bağlı kooperatiflerce uygulamaya başlanacak olan düzenlemeye göre; 31 Temmuz 2017 tarihinden önce kredi borcu kooperatif takibine intikal eden esnaf ve sanatkârların 29 Eylül 2017 tarihine kadar başvurmaları halinde yeniden yapılandırmadan faydalanacaklarını söyledi.

TESKOMB Başkanı ve yöneticilerinin, kooperatif takibine intikal etmiş ortak borçlarının yeniden yapılandırılmasına yönelik Bakanlığın görüşünü de alarak bir çalışma yaptığını aktaran Tüfenkci, “TESKOMB’a bağlı Kredi Kefalet kooperatiflere borçları bulunan esnaf ve sanatkârımızın bu borçları yapılandırılsın, esnafımız 2017 yılına, yeni bir moral ve enerjiyle devam etsin istedik” dedi. Tüfenkci, bu yapılandırmanın kamunun alacaklarıyla bir ilgisi olmadığını da vurguladı.

Tüfenkci, bu uygulamadan 76 bin 554 esnaf ve sanatkâr ile bunların 124 bin 365 kefili olmak üzere toplam 200 bin 919 esnaf ve sanatkâr yararlanacağını belirterek, “ Böylece; kooperatif ortağı esnaf ve sanatkârlarımızın 786 milyon lirayı bulan anapara borçlarının yeniden yapılandırılmasına, 204 milyon lirayı bulan gecikme cezası borcunun da silinmesine imkân sağlanmıştır. Bu durumdaki kooperatif ortağı esnaf ve sanatkâra yürütülen icra işlemleri de sonlandırılarak yeniden finansmana erişim imkânı getirilmektedir” ifadelerini kullandı.

1 milyar 257 milyon lira ödenek

Her yıl, merkezi bütçeye esnaf ve sanatkârlara kullandırılacak kredilerin faiz maliyetlerini karşılamak için ödenek ayrılmakta olduğunu kaydeden Tüfenkci,
2002 – 2016 arasında Hükümetin bu sübvansiyon desteği için Hazineden 4,4 milyar TL ödenek tahsis ettiğini 2017 yılı bütçesinin ise 1 milyar 257 milyon lira olduğunu söyledi. Tüfenkci, bu rakamlar çerçevesinde, bu yıl Halk Bankası’nın oluşturacağı potansiyel kredi hacminin 32 Milyar Lira gibi bir rakama ulaşmasının beklendiğini aktardı.

TESKOMB Genel Başkanı A. Kadir Akgül ise konuşmasında , “Güçlü Türkiye Güçlü Esnaf Sanatkar” sloganıyla yola çıkarak önemli bir çalışma gerçekleştirdiklerini belirterek, “15 yıldır Türk esnaf ve sanatkarını ayakta tutmaya çalışıyoruz. Bugün Türkiye’nin en güçlü ve başarılı kuruluş olduk” dedi.

Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan ise Halkbank olarak esnafın üzerinden para kazanmayı asla düşünmeyeceklerini vurgulayarak, “Halkbankası demek esnaf demek. Bundan sonra da esnafın yanında olacağız. Esnaf güçlüyse Türkiye güçlüdür” diye konuştu. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Eskişehir Milletvekili Harun karacan da bu düzenlemeyle AK Partinin esnafa verdiği önemi bir kez daha göstermiş olduklarını belirterek, “Bundan sonra hep birlikte güçlü Türkiye’yi inşa edeceğiz” dedi.

Düzenleme nasıl olacak?

Borç (asıl alacak) tutarı defaten ödenmek istendiği takdirde faizsiz tahsil edilecek ve borcun 12 aya kadar taksitlendirilmesi talep edildiği takdirde, asıl alacak tutarına taahhüt tarihinden itibaren yüzde 8 faiz oranı üzerinden 12 aylık basit faiz hesaplanacak. Asıl alacak tutarı ile hesaplanan faiz tutarı toplamı (yapılandırmaya esas borç tutarı) 12’ye bölünerek ilk taksit peşin tahsil edilecek.

Borcun 24 aya kadar taksitlendirilmesi talep edildiği takdirde, asıl alacak tutarına taahhüt tarihinden itibaren yüzde 12 faiz oranı üzerinden 24 aylık basit faiz hesaplanacak; Asıl alacak tutarı ile hesaplanan faiz tutarı toplamı (Yapılandırmaya esas borç tutarı) 24’e bölünerek ilk taksit peşin tahsil edilecek.

2016 yılında yapılan düzenleme kapsamında borcu yapılandırılan ve halen taksit ödemeleri devam edenlerin borçları yeniden yapılandırılmayacak. Ancak borcu yapılandırılan ve şartları ihlal ederek yapılandırılması bozulmuş olanların talepte bulunmaları halinde bu düzenleme kapsamında borçları yeniden yapılandırılacak.

15 Temmuz Şehit ve Gazileri ile 1 ve 2’nci derece yakınlarının asıl alacak tutarını oluşturan borçlarına hiçbir faiz hesabı yapılmadan 48 aya kadar taksitlendirme yapılacak.

Editör: TE Bilişim