Konut Hesabı ve Devlet Katkısı Tanıtım Toplantısı, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın’ın katılımıyla JW Marriott Hotel’de gerçekleşti. Toplantıda yaptığı konuşmada Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Kaya, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olarak, aile kurumunu güçlendirmek, evliliği teşvik etmek, hayalleri, gelecekleri olan çocuklarına kavuşan anne babaların yanında olmak için ‘doğum yardımı uygulaması’ başlattıklarını belirterek, “Bu uygulama kapsamında; 15 Mayıs 2015 tarihinden günümüze kadar 1 milyon 327 bin 129 anneye 576 milyon 138 bin 491 TL ödeme yaptık. Doğum yardımının kardeşi olarak gördüğümüz bir projemiz daha var. O da ‘çeyiz hesabı uygulaması’. Bu proje ile yuva kurmak, evlenmek isteyen gençlerimizin, vatandaşlarımızın destekçisi olmak istedik. Bankalarımız şuanda Çeyiz Hesabı’na yönelik kampanyalar yürütüyor. Bu çerçevede açılan hesap sayısı 13 bin civarında. Bu hesaplarda biriken miktar yaklaşık 6,5 milyonu geçmiş durumda. İnşallah orta vadede çok daha yüksek rakamlara ulaşacağız. Böylece gençlerimizin hep birikim yapmalarına hem de evlerini kurmalarına devlet olarak katkı yapmış olacağız” diye konuştu.

“2023’e kadar 100 bin sosyal konut yapmayı hedefliyoruz”
Bakan Kaya, konuşmasına şöyle devam etti:
“Bakanlık olarak, ailelerimizin barınma ihtiyaçlarını desteklemek, konut sahibi olmalarını kolaylaştırmak amacıyla da projeler geliştiriyor, çözümler üretiyoruz. Ekonomik imkanlarının yetersizliği nedeniyle ev sahibi olamayan, tasarruf yapacak kadar geliri olmayan vatandaşlarımıza yönelik sosyal konut uygulamalarını 2009 yılında başlattık. Yine sosyal konut uygulamaları kapsamında bugüne kadar 29 bin 268 vatandaşımıza evlerini teslim ettik. 4 bin 258 sosyal konut yapım aşamasında. Artan ihtiyaçlar göz önüne alınarak TOKİ işbirliği ile sürdürülmekte olan konut projelerimizde, engelli vatandaşlarımıza yüzde 10 kontenjan ayırıyoruz. Son olarak yapımı tamamlanan Manisa Turgutlu’daki 282 adet sosyal konutun hak sahiplerine teslimini de önümüzdeki günlerde yapacağız inşallah. Bu şekilde 2023’e kadar 100 bin sosyal konut yapmayı hedefliyoruz. Aynı zamanda Bakanlık olarak ihtiyacı olan vatandaşlarımıza ev yapım ve onarım desteği de veriyoruz. Bu kapsamda, son altı yılda 28 bin aileye 335 milyon TL kaynak aktarılmıştır. Bu çalışmalarla, dar gelirli vatandaşlarımızın, engelli kardeşlerimizin barınma sorunlarına çözümler üretiyoruz.”

“Doğusuyla, batısıyla birlikte büyük Türkiye’yiz”
AK Parti Hükümetlerinin, 2002 yılından bu yana uyguladıkları güçlü ekonomik politikalarla, küresel ve bölgesel ölçekte yaşanan tüm krizlerden başarıyla çıktığını söyleyen Kaya, “Son 14 yıl için, sosyal yardım harcamalarının yaklaşık 20 kat arttığını söyleyebiliriz. Bu ekonomik güç sayesinde teröre, bölgesel savaşlara, hain darbe teşebbüslerine rağmen sosyal projelerimizi hayata geçirmeye devam ediyoruz. Pazar günü Sayın Başbakanımızla birlikte Diyarbakır’daydık. 22 ilimizi kapsayan ve tarihi bir önemi olan Doğu ve Güneydoğu Yatırım-Destek Hamlesi Programını milletimizle paylaştık. Programın en önemli özelliği, sizlerde dikkat etmişsinizdir, ekonomik kalkınmanın yanı sıra insani kalkınmanın, sosyal projelerin öne çıkmasıdır. Çünkü biz doğusuyla, batısıyla birlikte büyük Türkiye’yiz. Ekonomik kalkınmanın yanı sıra insani, ahlaki değerleriyle de dünyaya örnek bir milletiz. Şimdi tüm bu kazanımları insanımıza daha çok hizmet etmek için kullanmanın ve tüm imkânlarımızla vatandaşlarımızın yanında olma zamanıdır” ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım’ın çağrılarına uyarak, konut ve tüketici kredilerinde faizleri makul seviyelere çekme yolunda ilk adımları atan bankacılara Aile Bakanı olarak teşekkür eden Kaya, "Çünkü ailelerimiz için en önemli ihtiyaç başlarını sokacakları sıcak bir yuvadır. İnşallah devamı da gelecektir” dedi.

“En az üç yıl düzenli ödeme yapanlara, ödeme miktarının en fazla yüzde 20’si yine en fazla 15 bin TL’ye kadar destek sağlayacaktır”
“Konut Hesabı ve Devlet Katkısı” projesiyle vatandaşları, gençleri tasarruf yapmaya, geleceklerini planlamaya teşvik ettiklerini kaydeden Kaya, şöyle konuştu:
“Her yıl yaklaşık olarak 603 bin çiftimiz yuva kurmakta, evlenmektedir. Bu rakam göz önüne alındığında Konut Hesabı ve Devlet Katkısı Projesi’nin önemi bir kez daha ortaya çıkmaktadır. İnsan ihtiyaçlarının arttığı, beklentilerin yükseldiği günümüzde elbette aile ve toplumu güçlendirmek Bakanlık olarak temel görevimizdir. Bu kapsamda; konuyla ilgili hazırlanan yönetmelik 26 Ağustos 2016 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Bakanlığımız, Bankalarda Konut Hesabı ve Devlet Katkısı projesi kapsamında mevduat hesabı açarak en az üç yıl düzenli ödeme yapanlara, ödeme miktarının en fazla yüzde 20’si yine en fazla 15 bin TL’ye kadar destek sağlayacaktır. Vatandaşlarımız aylık ya da üç aylık periyodlarla hesaplarına para yatırabilecek. Yatırılan miktar için alt sınır 250 lira olacak, üst sınır ise 2 bin 500 lira olacak. 26 Ağustos 2016 tarihinde başlayan Konut Hesabı ve Devlet Katkısı projesi kapsamında kısa bir süre içerisinde açılan hesap sayısı bugün itibariyle bini geçmiş durumda. Bugün birlikte gerçekleştirdiğimiz tanıtım toplantısıyla tüm halkımıza bu önemli projeyi buradan ilan ediyoruz. Bankaların düzenleyecekleri büyük kampanyalarla başarılı çalışmalar ortaya konacak ve açılan hesap sayısı artacaktır. Gençlerimizi, vatandaşlarımızı birlikte tasarruf yapmaya, geleceği planlamaya teşvik edeceğiz. Her türlü terör örgütüne karşı mücadelemizi kararlılıkla sürdürürken bir taraftan da geleceğin güçlü Türkiye’sini birlikte inşa etmeye, milletimizin yaşam kalitesini artırmaya devam edeceğiz.”

“Gerçekten konut sahibi olabileceğiz”
Konuşmaların ardından hesap açtıran 3 kişiye hesap cüzdanları teslim edildi. Konut hesabı açtıran 28 yaşındaki Özlem Gökmen, “Böyle bir devlet katkısına ihtiyaç vardı. Bu ihtiyaç bugün giderilmiş oldu. İlk hesap açanlardan birisi olduk. Bu sayede gerçekten konut sahibi olabileceğiz. Bende yakın zamanda konut sahibi olacağım. Buna da ihtiyacı vardı ülkemizin. Ev sahibi olabilmek için iki üç aydır konut arayışım vardı. Bankalar devletin böyle bir katkısı olabileceğini söylediler. Bunun üzerine araştırmalar yaptım bu yola girdim. Şimdi yakın bir zamanda ev sahibi olacağım inşallah birkaç ay içinde. Konut sahibi olabilirdiniz ama bu kadar güzel şartlarda değil. Birkaç ay içinde değil ama zaman alabilecek süreç olurdu” ifadelerini kullandı.

“Bizi tasarrufa yönlendirecek”
Konut hesabını ilk açtıranlardan olan Murat-Hakan Seval ikiz kardeşler ise, “Uygulama bizim için sürpriz oldu. Kardeşimle böyle bir hesap açtırmayı ve ev sahibi olmayı düşünüyorduk. Güzel bir uygulama. Teşekkür ediyorum. İlk hesap açtıranlardanmışız kardeşimle birlikte. Bizim günlük hayatta çok harcamamız oluyor. Bu şekilde bizi tasarrufa yönlendirecek ve ileride 3 yıl minimum maksimum 5 yıl sonra ev alırken bizim bir birikimimiz olacak. Epey bir katkı sağlayacağını düşünüyorum. Hesabı 29 Ağustos’ta açtırdık. Ayrı ayrı aynı zamanda ev sahibi olmayı planlıyoruz. Planımız 3-4 yıl sonra hangi ev uygun bulursak onu alabilmek” diye konuştu.

Devlet Katkısını kimler alabilir?
Konut Hesabı ve Devlet Katkısı uygulamasından yararlanabilmek için 7 Nisan 2016 tarihi itibarıyla, tamamı kendi adına kayıtlı konut sahibi olmamak, konut edinimine kadar en az 3 yıl ödeme yapmış olmak, konut edinim tarihini müteakip 6 ay içerisinde gerekli belgelerle hesabın bulunduğu bankaya başvurmak gerekiyor.
18 yaşından küçük çocuklar için veli ya da vasi izni ile hesap açılabiliyor. Konut hesabına bir defaya mahsus olmak şartıyla en fazla 30 bin lira olacak şekilde bir rakam yatırılabiliyor.
Editör: TE Bilişim