Ekonomik istikrarı ve refah artışını hedefleyen Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ilk bütçesi Meclis'e sunuldu. Tasarıda, bazı ürünlerde Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranının artırıldığı görüldü. Buna göre akaryakıtta yüzde 20.2, alkollü içkilerde yüzde 23.9, sigarada ise yüzde 2.8 ÖTV artacak.

BÜTÇE AÇIĞI YÜZDE 1.8
Teklife göre 80.6 milyar ile bütçe açığının GSYH'ya oranının yüzde 1.8 olması öngörülüyor. Faiz dışı fazla GSYH'ya oran olarak yüzde 0.8 ile 36.7 milyar lira öngörülürken, vergi gelirleri 756.5 milyar TL tahmin ediliyor. Teklifte kamu kaynak kullanımında tasarruf ve tedbir hedefleri doğrultusunda hareket edileceğinin altı çizildi.

AKARYAKIT, ALKOL VE SİGARADA ÖTV ARTACAK
İlk bütçeye enflasyonu frenleyecek adımlar damgasını vurdu. Enflasyon sepetinde etken olan tütün mamullerinde vergi artışı minimum düzeyde tutuldu. Yurt içi ürünlerden alınan KDV ise yüzde 19.2 artacak. Cep telefonundan alınan iletişim vergisi yüzde 16.3, gümrük vergileri yüzde 21.2 oranında artacak. İthal ürünlerden alınan KDV yüzde 24.7 oranında yükselecek. Akaryakıtta ÖTV yüzde 20.2 artacak. Harçlar yüzde 27.6 artarken, alkollü içkilerde ÖTV yüzde 23.9, sigarada yüzde 2.8 artacak.
HABERLER.COM

Editör: TE Bilişim