VATANDAŞLAR ŞİKAYET ETTİ
Vatandaşlar tarafından akaryakıt istasyonlarında ürünlere bir iki hafta arayla 1-2 kuruşluk gizli artışlar olduğu yönünde yoğun şikayetler geldi. Artışların nereden kaynaklandığı incelendiğinde kabinenin döviz kurlarındaki hareketlilik nedeniyle vatandaşa akaryakıttaki artışları önlemek için mayıs ayında başlattığı eşelmobil sistemi öncesinde dağıtım şirketlerinin pompa istasyonlarının karından 16 kuruşa varan miktarda yaptığı kesintinin şimdi bu gizli artışlarla giderilmesi olduğu belirlendi.
ZAM, ÖTV'DEN KARŞILANMIŞTI

45 KURUŞUN YARISI YANSITILDI

EŞEL MOBİLİ SUİSTİMAL
Şimdi bu konuda da ortak hareket eden 4'lü dağıtım şirketleri, eşelmobili de suiistimal etmeye başlayarak, zamanında bayisi olan pompa istasyonlarının karından kestikleri tutarları istasyonlara vermek için, vatandaşın gözünden kaçacak şekilde küçük artışlarla ürünlere zam yaptıkları belirlendi. Bazı istasyon sahipleri şu ana kadar ürünlere gizli şekilde 7-8 kuruş artışlar yapıldığını dile getirdi.
1 KURUŞUN %70'İ ALINDI
Böylece zamanında bayilerin ellerinden aldıkları karları şimdi, dağıtım şirketleri eşelmobilin devam etmesini fırsat bilerek küçük artışlar şeklinde zam yaparak bayiye geri veriyor. Bu durumun birçok vatandaş tarafından gözden kaçırıldığı fark edildi. Bu arada dağıtım istasyonları 1 kuruşluk zammın da yüzde 70'ini kendilerine yüzde 30'unu bayisine bıraktığı belirlendi.
FİYATLARI KİM BELİRLİYOR?
Akaryakıt fiyatları Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından belirlenen bir formül çerçevesinde rafineri tarafından ayarlanıyor. Fiyatlar, gümrüksüz rafineri fiyatı + ÖTV + EPDK payı + KDV = rafineri satış fiyatı şeklinde uygulanıyor. Pompa satış fiyatı ise dağıtım şirketi tarafından tavsiye edilen satış fiyatı olarak adlandırılıyor. Rafineri çıkış fiyatının üstüne EPDK tarafından belirlenen formül ile maktu dağıtıcı-bayi karı olarak belirleniyor.

Editör: TE Bilişim