Bir dizi ziyarette bulunmak için Manisa’ya gelen Eğitim İş Genel Başkanı Mehmet Balık, eğitim sistemindeki sorunlara değindi. Balık, tespit ettiği sorunların yanı sıra çözüm önerilerine yönelik açıklamalarda bulundu.

“SADECE SINAV ODAKLI ÖĞRENCİ YETİŞTİRİLMEYE BAŞLANDI”

Sadece sınav odaklı öğrenci yetiştirilmeye başlandığına dikkat çeken Balık, “Eğitim sistemindeki sorunlar tek tek ortaya çıkmaya başladı. Hem TEOG
sınavında sıfır çeken öğrenciler, hem üniversiteye giriş sınavında sıfır çeken öğrenciler ve en sonunda 70 OECD ülkesi arasında yapılan PISA araştırmasında ülkemizin en sonlarda yer alması ile sorunlar tavan yapmıştır. 4+4+4 eğitim sistemi yanlışlarla dolu bir sistemdir. Bunun yanında dershanelerin kapatılmasını doğru buluyoruz. Ancak dershaneler kapatılırken, dershane binaları, apartman daireleri özel okullara dönüştürüldü. Bahçesi olmayan, sosyal faaliyet alanı olmayan, spor salonları olmayan, sadece amacı veliden daha çok para almak olan bir sisteme izin verildi. Bunun sıkıntılarını da görmeye başladık. Sadece sınav odaklı öğrenci yetiştirilmeye başlandı. Bugün Aladağ’da meydana gelen yangının nedeni eğitimin, özel okullara ve cemaatlere bırakılmasının neticesindedir. Bu sistem değişmeden Türkiye’de eğitim sisteminin kalitesinin artmayacağı ortadadır” dedi.

“ÇOCUKLARIMIZ OTURDUKLARI MAHALLEDEKİ OKULLARA GİTMELİDİR”

Eğitim sistemindeki sorunların çözümü için yapılması gerekenlerden söz eden Balık, “Öncelikle bu 4+4+4 eğitim sisteminde vazgeçilmesi gerekiyor. Eğitimin kesintisiz 12 yıl yapılmasını talep ediyoruz. Bir de 2 yıl okul öncesi eğitim uygulanmalıdır. Şuan yine cemaatlerin kontrolünde olan, cemaatlerin kendi arasında adını sıbyan mektebi olarak nitelendirdiği, yani yaşları 3 ile 7 arasındaki çocukların sistemin içerisine gönderildiği apartman altlarında açılan okullar bir an önce kapatılmalıdır. Şimdiki sistem zorunlu 12 yıl gözükse bile 8 yıldan sonra çocuklar zorunlu eğitimin dışına çıkabiliyor. Hiçbir çocuğumuz zorunlu eğitimin dışına çıkmamalı, 12 yıl zorunlu eğitim almalı, eğitim sistemi bilimsel ve laik niteliklerle donatılmalıdır. Liselerimiz, ortaokullarımız standart hale getirilmelidir. A okulu ile B okulu arasında ne donanım farkı kalmalıdır, ne de eğitim kalitesi açısından fark kalmalıdır. En önemlisi de çocuklarımız oturdukları mahalledeki okullara gitmelidir. Yani TEOG sınavının ortadan kaldırılması gerekiyor” şeklinde konuştu.

HABER:Adil Bağcı
 

 
Editör: TE Bilişim