Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu bünyesinde yer alan kurumlardan biri olan Türk Dil Kurumu, Türkçe’nin asırlar önce yazılmış kaynaklarının yanı sıra yaşayan Türkçeye ilişkin eserler de yayımlıyor. Ayşe İlker’in hazırladığı “Manisa Ağızları” adlı kitap son zamanlarda Anadolu ağızları üzerine neşredilen en kapsamlı çalışmalardan biri oldu. 
Manisa ağızları üzerine bugüne kadar yapılan çalışmaların öncüleri Zeynep Korkmaz ve Ahmet Caferoğlu oldu. Ahmet Caferoğlu, Anadolu ağızları üzerine çalışırken Manisa’nın bazı ilçeleriyle ilgili araştırmaları da içeren metinler yayımladı. Bunlardan “TDAY-Belleten” 1967’de yayımladığı “Akhisar ve Cihanbeyli Ağzı” ilk yayınlardan biri. Zeynep Korkmaz, “Güney-Batı Anadolu Ağızları (Ses Bilgisi)” adlı çalışmasında birkaç yerleşim alanından dil malzemesi verdi. Bu çalışmaların haricinde Manisa ağızlarıyla ilgili çok sayıda yüksek lisans ve doktora tezi de hazırlandı. 
Türk Dil Kurumu bugüne kadar Türkiye Türkçesi ağızlarına dair pek çok kitap yayımladı. Ancak “Manisa Ağızları” kitabı, bunların en kapsamlılarından biri oldu. Bu çalışma dört ana bölümden oluşuyor. Eserin birinci bölümü “Giriş ve İnceleme”yi kapsıyor. “Giriş”te çalışmanın yöntemi ayrıntılı olarak veriliyor, Manisa’nın tarihi ve coğrafyası kısaca anlatılıyor. “İnceleme” kısmı ise “Ses Bilgisi”, “Şekil Bilgisi”, “Kelime Bilgisi”, “Söz Varlığı”, “Cümle” ve “Sonuç”tan oluşuyor. “Haritalar ve Fotoğraflar” bölümü olan ikinci kısımda, dil malzemesi toplanan yerlerin haritaları, önemli ses değişmelerinin haritaları ve söz varlığına ilişkin bazı örneklerin haritaları yer alıyor. Örnek metinlere ayrılan kitabın üçüncü bölümünde ise, metinlerin bölgelere göre tasnifi yapıldı ve kaynak kişiler listesi tablo halinde gösterildi. Eserin dördüncü bölümü “Sözlük”e ayrıldı. “Sözlük”te özellikle Manisa yöresinin ayırt edici kelimelerine yer verilmeye çalışılırken, kelimeler örnek cümlelerle de desteklendi. 

Editör: TE Bilişim