Manisa’nın Salihli ilçesinde mesleki eğitim-sektör işbirliği istişare toplantısı Meslekî ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü Kalite Geliştirme Daire Başkanı Mehmet Salih Canbal’ın katılımı ile gerçekleştirildi.

Ticaret ve Sanayi Odası Meclis toplantı salonunda gerçekleştirilen istişare toplantısının açılış konuşmasını yapan Salihli İlçe Milli Eğitim Müdürü İsa Dilek, ilçede bulunan meslek eğitim ve teknik liseler hakkında bilgiler verdi. Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü olarak tüm Türkiye’de mesleki eğitim seferberliği başlatmış olduklarını ifade eden Kalite Geliştirme Daire Başkanı Mehmet Salih Canbal “Bu seferberlik kapsamında, şuana kadar 34 ilimizde eğitim-sektör işbirliği istişare toplantısını gerçekleştirdik. Mesleki eğitimde farkındalık oluşturma adına da büyük bir çaba sarf ediyoruz. Birçok yeniliği, birçok gelişmeyi hayata geçirmek için gece-gündüz çalışıyoruz. Bugün Salihli ilçemizde ise bir ilki gerçekleştiriyoruz. Özellikle tüm Türkiye’de başlatmış olduğumuz bu çalışmayı il merkezlerinde yürütüyorduk. İl merkezindeki sanayi ve sektör temsilcileri ile bir araya geliyor idik. Ancak bunu ilçelere indirmemiz kanaatine vardık ve ilk kez Salihli ilçesinde istişare toplantısını gerçekleştirme kanaatine vardık. Çünkü Türkiye’de ve birçok ilçemizde ciddi bir sektörel altyapı var. Biz bunun farkındayız. Bu anlamda ilçeler içinde, sektör istişare toplantısını Salihli’de gerçekleştiriyoruz” dedi.

Çocukları meslek ahlakı ve ahilik anlayışı çerçevesinde yetiştirmek amacıyla çalışma yürüttüklerini sözlerine ekleyen Canbal, "Bunu çok önemsiyoruz ve mesleki eğitimin birinci sırasına yazıyoruz. Çünkü şuan tüm Türkiye’de 3 bin 600 okulda, 135 bin öğretmenimiz, bir milyon 700 bine yakın meslek lisesi öğrencisini eğitim veriyor. Komşusu siftah yapmadan, kendisini siftah yapmasını etik bulmayan bir anlayışı mesleki eğitimin emeline koymak istiyoruz. Aynı zamanda bir ahilik kültürü içerisinde mesleki eğitimi planlamak ve şekillendirmek istiyoruz” diye konuştu.

Mesleki eğitimin bir ortaöğretim ve bir lise kurumu gibi olmadığını dile getiren Canbal “Bizim en önemli paydaşımız sektör, iş dünyasıdır. Çünkü bizim yetiştirdiğimiz öğrencilerimiz, iş dünyasında sektör olarak bir işe başlamak üzere yetiştiriyoruz. Biz sektörün istediğini yerine getiriyoruz. Bunun için sektör ile işbirliklerimizi sürdürmek zorundayız. Bunu Milli Eğitim Bakanlığı olarak yoğun bir şekilde yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

İşletmelerin nitelikli iş gücü ihtiyacı ve beklentileri, gelecekte var olacak sektörler ile mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarında eğitim yapılan alanlar ve bu alanların sektör talepleri çerçevesinde değerlendirildiği istişare toplantısına ise Meslekî ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü Kalite Geliştirme Daire Başkanı Mehmet Salih Canbal, Salihli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Yüksel, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı İsmail Koç, İlçe Milli Eğitim Müdür İsa Dilek ile sektör temsilcileri katıldı.
Kaynak: iha