MCBÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Muzaffer Tepekaya ve Prof. Dr. Birol Kovancılar, MCBÜ İİBF Dekanı Prof. Dr. Mustafa Miynat ve MCBÜ UBYO Müdürü Doç. Dr. Ali Rıza Gökbunar’ın da sunumlarıyla katıldığı kongre, açılış konuşmalarıyla başladı. 
Kongrede ilk sözü aynı zamanda Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı olan Doç. Dr. Ali Rıza Gökbunar aldı. Stratejinin öneminden ve farklı disiplinler üzerindeki etkilerinden söz eden Gökbunar, Türk tarihinin geçmişten bu yana önemli ve başarılı stratejilerle dolu olduğunu, 15 Temmuz darbe girişiminin üstün bir strateji üretimi sonucunda atlatıldığını belirterek şunları söyledi: "Ne yazık ki bunlar yaklaşık 40 yıllık bir stratejinin bir ürünü olarak karşımıza çıktı, onu görüyoruz. Ancak onlar bir şeyi, Türk devletinin stratejisini unuttular. Ancak devletimiz unutmadı. Osman Gazi'nin Türkmen yiğitlerinin, Fatih'in Ulubatlı Hasan'ın, Çanakkale'deki Yahya Çavuş'un, Kurtuluş Savaşı'ndaki Nene Hatun'un, Mustafa Kemal'in torunları olan bizler, Türk tarih stratejisini unutmadık. O strateji bize diyordu ki 'Ya devlet başa ya kuzgun leşe'. 15 Temmuz gecesi bu stratejiyi unutmayan aziz Türk milleti, tankların önünde yattı, Türk demokrasisini ve Türk devletini kurtardı."

Açılış konuşmaları kongreye katılan yabancı öğretim üyeleri adına Malezya Putra Üniversitesi Tıp ve Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdul Jalil Nordin ve Sakarya Üniversitesi İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Vecdi Can’ın konuşmalarıyla devam etti.
Program Kongre Başkanı olan MCBÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muzaffer Tepekaya’nın konuşmasıyla devam etti. Tepekaya, şu görüşleri dile getirdi: "Başarılı olan devletler, hızla gelişerek dünyanın zenginlik ve refahından en üst düzeyde yararlanmakta, başarısız olanlar ise marjinalleşmekte, ağırlaşan ve karmaşıklaşan sorunlar altında ezilmektedirler. Bu nedenle, günümüzün hızla değişen dinamik koşullarına uygun doğru politikaların belirlenmesi ve bu politikaların başarılı olarak uygulanabilmesi için gereken prensiplerin tespit edilmesi büyük önem arz etmektedir. Gelişmiş ülkelerde değişime yön veren dinamikleri yönlendirebilmek veya hızlı değişen dinamikleri görerek doğru politikaları üretebilmek maksadıyla stratejik araştırmaların üzerinde daha etkin durulmaya başlanmıştır. Bu araştırmalar alternatif bilimsel veri ve görüşler ortaya koyduğu gibi, strateji üreten kurumların politika üretebilmelerine imkân sağlamaktadır."
Prof. Tepekaya, gelişmekte olan ülkelerin genellikle gelişmiş ülkelerin yapmış oldukları araştırma ve öngörüleri kullandığına işaret etti. Bu durumun onları gelişmiş ülkelerin belirlediği politikaların oyuncuları haline getirdiğini ve özgür politikalar üretmelerini engellediğini vurgulayan Tepekaya, "Bunun nedenle gelişmelerin yakından takip edilmesi; gelecekle ilgili gerçekçi, özgün öngörülerin belirlenmesi ve doğru politikalar üretilebilmesi için farklı disiplinlere ve görüşlere sahip bilim insanları ile genç ve dinamik araştırmacıların bu tarz organizasyonlarda bir araya getirilmesi getirilmektedir" dedi.
Kongrede, İngilizce ve Türkçe birçok çalışmanın sunulduğu ve sonuçlarının bilim dünyasına önemli katkılar sağlamasının hedeflendiği 40 oturum gerçekleştirildi.
Editör: TE Bilişim