Romanya’da düzenlenen, dünyanın çeşitli ülkelerinden öğrencilerin katılımı ile gerçekleştirilen ve Türkiye’den de tek devlet okulu olarak Avrupa’nın en büyük robot yarışması özelliğini taşıyan Robochallenge katılan Salihli Kudret Demir Ortaokulu Robot ve Uzay Teknolojileri Kulübü “Mini Sumo Kit” kategorisinde Avrupa şampiyonu olup, Türkiye Bayrağını dalgalandırdı. Burakhan Arıkanlı, Yiğit Gümüş ve Kamuran Uçak’tan oluşan Robot ve Uzay Teknolojileri Kulübü öğrencilerinin bu başarısı, hem okulunu, hem de arkadaşlarını büyük sevinç yaşatırken, Salihli’nin ve Manisa'nın da gururu oldu.
Takım adına konuşan Burakhan Arıkanlı, Avrupa’da elde edilen bu başarıda Robotik Eğitmeni Ertuğ Gözaydın, Okul Müdürü İlker Atalay ve ailelerinin büyük katkısının olduğunu söyledi. Afyonkarahisar'dan sonra Romanya’dan da şampiyonlukla dönmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirten Arıkanlı, ”Türkiye yazılım konusunda biraz geride olabilir, ama çok akıllı öğrenciler var. Ancak onlara tam destek olunmadığından yapılamıyor. Bizim amacımız dışa bağımlılığı azaltmaktır. Türkiye’yi yazılım konusunda güçlendirip, yazılımı geliştirerek, ülkemizi dışa bağımlılıktan kurtarmak istiyoruz” dedi.

“Avrupa’da bayrağımızı dalgalandırdık”
Okul Müdür Yardımcısı ve Robotik Eğitmeni Ertuğ Gözaydın, ”Bilginin katlanarak arttığı, teknolojinin hızla ilerlediği günümüzde, bu alanda ülkemizin ihtiyacını katkı yapmasını umduğumuz öğrencilerimiz için açtığımız STEM ve Maker Atölyesindeki çalışmalarımız ile önce Afyon’da Türkiye birinciliğini elde ettik. Daha sonra da Romanya’da uluslararası bir yarışmaya katıldık. Burada katılan tek devlet okuluyduk. Yarışmaya katılan ülkeler arasında İngiltere, Fransa, Romanya, Meksika, Polonya, Bulgaristan ve Portarika gibi dünyanın çeşitli yerlerinden gelen öğrenciler vardı. Bu ülkelerden gelen öğrencilerle bizim öğrencilerimiz yarıştı. Bizim amacımız esasen, dünya öğrencileri ile kendi öğrencilerimizi yarıştırabilmekti. Okul olarak bunu başardığımızı düşünüyorum” dedi. Mini Sumo Kit kategorisinde birinciliği, 3’üncülüğü ve 4’üncülüğü elde ettiklerini vurgu yapan Gözaydın, “Son derece çekişmeli geçen yarışmada Türk bayrağımızı, birinciliğe ait olduğu kürsüye taşıdığımız için çok mutluyuz. Buradan devlet büyüklerimize seslenmek istiyorum. Onların buradaki cevherleri, parlayan yıldızları keşfetmesini istiyoruz. En büyük temennimizde dışarıya bağımlı olduğumuz milli yazılımı en aza indirebilmek ve bu amaca katkı sunmak istiyoruz” dedi.

“Çok çalışıp, bu başarıyı elde ettik”
Hiçbir başarının tesadüfi olmadığını ifade eden Okul Müdürü İlker Atalay ise öğretmen ve öğrencileri ile birlikte çok çalışıp, bu başarıyı elde ettiklerini, Avrupa şampiyonluğu ile de emeklerinin karşılığını aldıklarını dile getirdi. Kudret Demir Ortaokulu Robot ve Uzay Teknolojileri Kulübü olarak, bundan sonraki uluslar arası yarışmalarda, aynı derecelere hedeflediklerini belirten Atalay “Amacımız geleceğin yazılım mühendislerini yetiştirmektir. Bu alanda devlet okulu olarak attığımız bu adımın inşallah diğer okullara da örnek olmasını temenni ediyoruz” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim