Hatice Görgülü İlkokulu Rehber Öğretmeni ve Proje sorumlusu Kemal Erkan, “Projeyi 2. dönem itibariyle uygulamaya girdi. Öğrencilerimize Değerler eğitimi kapsamında dürüstlük eğitimi verme amaçlı yapmış olduğumuz bir proje. Küçük bir alanda kantin uygulamasına başladık. Meyve, süt gibi satışlarımız var. Herhangi bir görevli bulunmamakta, öğrenciler alışverişlerini kendileri yapmakta ve para üstlerini de kendileri almakta. Talepler doğrultusunda arzu ettikleri ürünleri buraya getirmeye çalışıyoruz. Aynı zamanda beslenme dostu bir okuluz. Bunun doğrultusunda meyve ve süt ağırlıklı öğrencilerin talepleri oluyor ve satışlarımızı da bu yönde yapıyoruz. Bu uygulamanın çocuklara iç dünyalarındaki kontrolün aslında kendilerinde olduğunu dışarıdan bir baskı ve kontrol olmadan da kurallara uyması gerektiğini dürüst olması gerektiğini öğretiyor ve bu noktada da başarılı olduğumuzu düşünüyorum. Bu güne kadar sadece kuruş bazında açığımız oldu, buda tahminimce birinci sınıf öğrencilerimizin tam paraları tanımamasından kaynaklı. Doğru yolda ilerlediğimizi düşünüyorum” diye konuştu.
Dürüst kantininde bütün kontrolün öğrencilerin elinde olduğunu açıklayan Hatice Görgülü Okul Müdürü Zeynel Mutlu, “Öğrenciler kendileri yönetiyor. İstedikleri urunu alıp parasını kasaya bırakıyorlar. O gün yanında parası olmayan öğrenciler de kantinden ihtiyaçlarını karşılıyor ve parasını daha sonra kasaya bırakıyorlar. Bizim kasaya bıraktığımız belli bir miktarda bozuk para var. Ürün stoklarımız belli fakat herhangi bir kontrol mekanizması kullanmıyoruz. Bütün adalet sistemi o an öğrencinin elinde." Dedi. 
Ayrıca akademik eğitimin yanında öğrencilere değerler eğitiminin de verilmesinin önemine işaret eden Mutlu, “Akademik eğitim önemli ama önceliğimizin değerler eğitimi olması gerekiyor. Bizler, eğitimciler olarak öğrencilerimize ne kadar güvendiğimizi hissettirebilirsek onlar da o kadar verimli hale geliyor. Öğrencinin kendi kendini yönetebilmesi için uyguladığımız bu yöntem asla bir güven testi değildir. Aksine onlara ne denli güvendiğimizi hissetmelerini sağlıyoruz. Bu sayede de öz güvenleri yükseliyor. Öyle ki, kantinimizin kasası bugüne kadar hiç açık vermedi ve eksiğimiz çıkmadı" ifadelerini kullandı. 
Öğrencilerden Defne Kırdağ, “Kendi paramla alışveriş yapıyorum. Her gün geliyorum. İstediğim ürünü alıyorum. Süt, kek, meyve alıyorum. Bu uygulamayı çok sevdim” dedi. Öğrenciler, dürüst kantin sayesinde dürüstlüğün ne anlama geldiğini öğrendiklerini söylediler.

Editör: TE Bilişim