Günümüzün en sık rastlanan sorunlarından bahsedelim diyorum bugün ne dersiniz?
Evet mevzu bahis tabi ki de ‘ODAKLANMA’ sorunu. Hepimiz hemen hemen her gün bu sorunla karşı karşıya geliyoruz.
Bazılarımız belki kitap okurken anlayamıyor, kimimiz sınavına odaklanamıyor, kimisi işine.
Yani bir şekilde yaşam kalitemiz düşüyor değil mi? Gelişen teknolojik aletler ve artan veri yoğunluğuyla beraber çevremizde dikkat çekici birçok etken birikir ve kafamızda birçok düşünce yer alır.
Bilgisayardan, akıllı telefonlardan, yakın arkadaşlarımızdan gün içerisinde sürekli uyarı alırız ve bazen bu verilerden birine odaklanmak çok zor olabilir.
Kişinin ilgisinin bir işle uğraş halindeyken dağılması ve çoğunlukla unutkanlığın duruma eşlik etmesi, odaklanma sorununu gündeme getiriyor. Odaklanmada sorun yaşayan kişilerin dikkati kolayca dağılıyor ve bu durum, kişinin özel ve iş yaşantısını derinden etkiliyor. Mesela odaklanma sorunumuz var mı yok mu nasıl tespit ederiz?
Gelin birlikte değerlendirelim.
Odaklanma sorunu yaşayanlar, ilgilendikleri konuda kısa süre sonra ilgilerini kolayca kaybeder. Dalgınlık ve unutkanlığın sıklıkla eşlik ettiği odaklanma sorunu, kişinin sakarlık yaşamasına neden olabilir.
Bu durum, çeşitli ve iş kazalarını beraberinde getirebilir. Kişi, başladığı faaliyetin genelde sonunu getiremez ve bu durum, zamanla can sıkıcı bir hal alır. Ders çalışma, kitap okuma, iş saatlerinde çalışma esnasında ilgi meşgul olunandan çok, çevreye yönelir.
Kişi zamanla çevresini incelemekten, işinin yapamaz hale gelir. Kişinin düzeni, her alanda durumdan etkilenir. Dağınıklık ve düzensizlik söz konusu olur. İkili ilişkilerde sorunlar oluşur. Sorunlar, sorumlulukların aksatılması veya yapılması gerekenlerin unutulması gibi nedenlerle meydana gelir. Temel ihtiyaçlardan başlanacak olursa kişinin beslenme ve uyku saatlerini düzenlemesi kişiye büyük yardım sağlar.
Çünkü temelde dengesiz beslenme ve uykusuzluk, kişide yorgunluk ve halsizlik gibi belirtileri de beraberinde getireceğinden kişinin herhangi bir işe ya da konuya odaklanmasını engelleyebilir.
Bunun dışında peki neler yapabiliriz? diye düşünenlere önerilerde bulunalım öyleyse.
B vitamini grubu değerlendirilir. Ginko biloba ekstresi tercih edilebilir. Balık yağı, ruşeym yağı tercih edilebilir.
Öneriler de mutlaka kişinin yaşına, mesleğine, yoğunluğuna bağlı olarak tercih edilmelidir. Siz de odaklanma sorunu yaşıyor musunuz?
Cevabınız ‘EVET’ ise eczacınıza ya da hekiminize danışıp dikkatinizi toplayın.
Yaşam kalitenizi yükseltin. Sağlıklı günler dilerim. Ecz. Pelin AKKAYA