Manisa’nın Demirci İlçesinde doğal orman örtüsü içerisinde yetişen ve alternatif ürün olma özelliği taşıyan hünnap bahçelerinde incelemelerde bulunan Manisa Valisi Erdoğan Bektaş ve beraberindeki heyet Söğütçük Mahallesi’nde hünnap hasat çalışmalarına katılarak, üreticilerden meyve hakkında bilgi aldı.

Hünnap bahçelerinin ziyareti sırasında meyve hakkında açıklamalarda bulunan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hasan Çebi, “İlimizde Demirci ve Köprübaşı İlçelerimizde yaklaşık olarak 20 bin ağacımız olup, 35 ton üretimimiz mevcuttur. Bu üretimimizle herhangi bir pazarlama sorunumuz yaşamıyoruz” dedi.

Hünnap meyvesinin özelliklerine de değinen İl Müdürü Çebi, “Hünnap ağaçları 5, 6 metre kadar boylanabilen dikenli bir türdür. Hünnapın önemli özelliklerinden bir tanesi iri bir zeytin büyüklüğünde olup, kurutulmuş veya yaş olarak da tüketilmesidir. Hünnap meyvesi çok yüksek oranda antioksidan içermekte ve fenolik asitleri yapısında barındırmaktadır. Fenolik asitler ve antioksidanların birleşimiyle beraber vücutta kalp damar hastalıkları üzerinde sağlık açısından olumlu etkileri vardır. Aynı zamanda bu fenolik bileşiklerin ve antioksidanların bazı kanser türlerine karşı koruyucu etkisine yardımcı olur” dedi.

Hünnap meyvesinin fonksiyonel gıdaların içerisine ilave edildiği zaman gıdayı koruma oranının arttığını ifade eden Çebi, “Hünnap meyvesi fonksiyonel gıdaların içerisine katıldığında, içerisinde bulunan maddelerden dolayı gıdayı daha uzun süre koruyabilmektedir. Yapısında A ve C vitamini çok yüksek oranda mevcuttur. Hatta C vitamini turunçgillerden bile daha yüksektir. Bu özelliklerinden dolayı da çok önemli bir bitkidir” dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Celal Bayar Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü ile yapılan ortak çalışmalar neticesinde hünnaplı çikolatanın geliştirildiğini belirten Çebi, “Hünnaplı çikolatada, hünnapın etkisi çikolatanın erimesini geciktiriyor ve raf ömrünü uzatıyor. Hem sütlü çikolatada hem de fonksiyonel bitter çikolatada raf ömrünü uzattığı tespit edilmiştir. Hünnaplı çikolatanın patent çalışmaları devam etmektedir” dedi.

7 senedir Demirci’nin Söğütçük Mahallesi’nde hünnap yetiştiriciliği yaptığını ve bu işle iyi gelir sağladığını söyleyen üretici Sadık Duman, “Bu seneki hasatta verim çağına gelmiş 100 ağaçtan, 3 ton hünnap aldım. Yetiştirmiş olduğum ürünler arasında en karlısı hünnap meyvesi. İlaçsız üretim ile yapmış olduğum hünnap yetiştiriciliğini herkesin yapmasını tavsiye ediyorum. 7 senedir bu konuda herkese yardımcı olmaya çalışıyorum. İlçemizde hünnap yetiştiriciliğinin gelişmesini ve bu konuda hünnap fidanlarının vatandaşlara dağıtılmasını talep ediyorum” dedi.

Demirci Kaymakamı Atilla Kantay ise konuşmasında ürünün sıfır ilaçlama ile üretilerek maliyetinin oldukça düşük olduğunu ifade ederek, “Ürünün raf ömrünün uzun ve paketlemeye uygun olması artı özelliklerindendir. Birde hünnap fidanının, özel bir fidanlıkta yetişmeye gerek olmadan dibindeki çeliklerden üretilme kolaylığı büyük avantaj sağlamaktadır. Yöre halkının bu işe yatkın olması ve çalışkan olması da bir diğer önemli avantajdır” dedi.

Hünnap meyvesini yeni tanıdığını dile getiren Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, “7 sene önce üretici Sadık Duman bu yöreye hünnapı getirerek, bu konuda önderlik yapmış ve sonuçlarından da oldukça memnun. Kendisinin talebi üzerine fidan işini çözmeye çalışacağız. Üretimde emeği geçen herkese özellikle öncülük edenlere ayrıca teşekkür ediyoruz” dedi.

Editör: TE Bilişim