Ülkemizim yaşadığı her askeri darbede Manisalı isimlerin kilit rol oynaması dikkat çekici. 15 Temmuz gecesi yaşanan darbe girişiminde adeta bir dejavu yaşandı. Fettullahçı Terör Örgütü’nün darbe girişiminde kırılma noktalarından biriydi 1. Ordu Komutanı Org. Ümit Dündar’ın tavrı. Manisalı komutan cuntacıların değil demokrasinin yanında yer alarak geleceğimizi belki de ipten aldı!
Tarihimize kara bir leke olarak geçen o geceye döneceğiz. Ama öncesinde sizi 12 Nisan 2012 tarihinde yazmış olduğum bir yazıya götüreceğim. Yazının özeti şöyleydi;
Bir Manisalı darbe yapmış diğeri ise yapmamış!
“Ülkemiz büyük acılar yaşadı. Darbeler, suikastlar, çatışmalar, ekonomik buhranlar, enflasyonlar, devalüasyonlar derken ciddi badireler atlatmışız. Büyük kayıplar vermişiz. Manisa da bundan nasibini fazlasıyla almış. Manisa ülkenin son 30 yılında yetiştirdiği askerler ve siyasetçilerle adeta “karar veren” il olmuş. Örnekler çok net… Manisa son 30 yılda iki genelkurmay başkanı yetiştirdi. 12 Eylül 1980 darbesini gerçekleştiren Kenan Evren Manisa Şehitler İlköğretim Okulu’nda okumuş bir Manisalı.
Darbenin ardından tam 24 yıl geçiyor. Genelkurmay başkanlığı koltuğunda bir başka Manisalı Hilmi Özkök. İddiaya göre 2004 yılında bir gurup rütbelinin darbe girişimlerini Özkök önlüyor. Özkök Paşa 24 yıl önce darbe yapan hemşerisi Kenan Evren’in aksine darbeyi yapan değil, darbeyi önleyen paşa olarak tarihe geçiyor.”
Şimdi dönelim 15 Temmuz gecesine…
FETÖ’cü üniformalı teröristler daha önceden kurguladıkları sözde darbeye akşam saatlerinde girişiyorlar. Önce TSK’nın tepesindeki komuta kademesi etkisiz hale getiriliyor. Her şey planladığı gibi gidiyor. Köprülerin kapatılmasıyla kaos başlıyor. F16’lar birbiri arında kalkıyor. Meclis ablukaya alınıyor. Emniyet Genel Müdürlüğü, TRT gibi önemli kurumlara tek tek saldırılar başlıyor. Henüz darbenin ilk saatleri. Ve kimse ne olup bittiğini anlamış değil. Darbeciler TSK’nın diğer kademlerindeki komutanları yanlarına çekmek için yoğun çaba sarf ediyor. İşte bunlardan biri1.Ordu Komutanı Org. Ümit Dündar.
1955 yılında Manisa’da doğdu. 1975 yılında da İstihkâm Okulu'ndan Teğmen rütbesiyle mezun oldu.
Birçok kademede görev yaptıktan sonra 2013 yılında orgeneral rütbesine terfi etti ve 3. Ordu Komutanlığı'na atandı. 2015 yılında 1. Ordu Komutanlığı'na atandı. Ve o gece 2016 askeri darbe girişimi sonrası Genelkurmay Başkanlığı'na geçici vekalet ile atanacaktı. 
15 Temmuz 2016 tarihli darbe girişimi sırasında kendisine gelen “darbeye katıl” teklifini reddeden Ümit Dündar, bu ferasetli duruşuyla aslında Türkiye’nin kaderini değiştiriyordu. Sadece gelen teklifi reddetmekle kalmadı, darbecilerin hedefinde olan Başkomutan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı arayarak durumu aktardı. Erdoğan’ın Ankara yerine daha güvenli olan İstanbul’a gitmesini sağladı. Erdoğan Marmaris’teki oteli terkettikten 15-20 dakika sonra saldırı başladı.  
Cuntacıların darbe planı 1. Ordu Komutanı Org. Ümit Dündar tarafından böylece bozulmuştu.  
Manisalı Dündar, darbecilerin hesaplarını alt üst eden bir adım daha attı. Bir televizyon kanalında telefonla canlı yayına katılarak darbe girişiminin TSK tarafından desteklenmediğini, kalkışmayı bastırmak için gerekenin yapıldığını söyledi. İşte bu yayının ardından psikolojik hava cuntacı şerefsizlerin aleyhine döndü.
Sonrası malumunuz… Devlet millet oldu millet devlet. Kahramanlık öyküleri birbiri ardına yazıldı. Halkın sinip evden çıkmayacağını düşünenler ölümcül bir hata yaptı. Halk öylesine pervasızca sokaktaydı ki sanki bir daha dönmemek için çıkmışlardı!Ve dönemeyenler olacaktı.
Mesaj netti; Ben demokrasiyi, Cumhuriyeti, ülkemi seviyorum. Ülkeyi yönetenleri ben belirlerim sen değil!
Sen karışma!
Darbe yapma, darbeye kalkışma! 
Kalkışırsan kalkarım…