Günümüzde en sık karşılan bir sorun da D vitamini eksikliği.
Biliyorsunuz ki bir ara ne damla ne de ampül hepsi piyasada bulunmaz hale gelmişti. Acaba bu kadar üstüne düşüldüğüne göre önemli miydi bizim için? Ya da ne kadar önemli? Bu hafta da bu sorularımızı cevaplayalım  öyleyse.
D vitamini yağda eriyen bir vitamin grubudur. Bu sebeple eksikliği yada fazlalığı kontrol edilebilir. Bilmeliyiz ki eksikliği de fazlalığı da önemlidir.
Peki görevi nedir de bu kadar önemli diyecek olursanız; D vitamini besinler yoluyla  alınan kalsiyum ve fosforun bağırsaklardan emilimini sağlar, fosfat ve kalsiyum da kemik sağlığının korunması için hayati önem taşıyan minerallerdir.
Kemik ve kasların sağlığı için gerekli olan vücuttaki kalsiyum ve fosfor dengesini sağlar; kemik ve diş yapısı oluşumunu aktif olarak etkiler. Bu doğrultuda düşünülecek olursa kemik sağlığımız için önemini anlamış oluyoruz.
Kandaki kalsiyum ve fosforun normal sınırlarda kalmasını sağlayacak kemik erimesini önler. Kemik ve dişleri güçlendirir. Çocuklarda D vitamini ihtiyacı bu yüzden fazladır. Kemik büyümesi, sertleşmesi ve tamiri üzerinde etkili olur.
Parathormon salgılanmasını düzenler. Kaslara güç verir. Bağışıklık sistemini güçlendirip, bazı kanserlere karşı koruyucudur. Osteoporoz, diyabet, hipertansiyon ve kalp hastalıklarına karşı korur.  Depresyondan korur, damar basıncını düzenleyerek tansiyonu dengeler,insülin direncini düzeltir,tiroit fonksiyonları ve normal kan pıhtılaşması için gereklidir.
Güneş ışınları deri üzerindeki yağları harekete geçirir. Daha sonra da vücut tarafından emilebilecek bir D vitamini üretir.
Ağız yoluyla alındığında D vitamini yağlar ile birlikte bağırsak duvarlarından emilirler. Vücuda besinler yoluyla D vitamininin öncülü olarak kabul edilen Provitamin-D şeklinde alınır, güneş ışınlarının etkisiyle D vitaminine dönüşür ve vücut tarafından emilecek hale gelir. Yaşa bağlı olarak bu üretim ne yazık ki azalmaktadır. Bu sebeple belli yaştan itibaren D vitamini için tetkit yaptırıp miktarını takip etmemiz sağlığımız için çok önemlidir.Bebeklerimiz içinde yine aynı şekilde D vitamini kullanımı çok önemlidir. Kabaca kullanım süresi 18 ay kadar planlanılmaktadır.
Bunları söylerken dikkat etmemiz gereken noktaları da söylemeden geçmeyelim değil mi? Acaba D vitaminini herkes mi kullanmalı?
Hayır kullanmamalı, çünkü en başta da belirttiğimiz gibi D vitamini yağda eriyen bir vitamin grup olup fazlası da depo edilir. D vitamininin de fazlası zararlıdır. Mide bulantısı, kusma, ishal, iştahsızlık, yüksek tansiyon ve kolesterol yüksekliği, baş ağrısı, kılcal damarlarda deformasyon hatta ölümler görülmektedir.
Özellikle bebeklerde ve çocuklarda D Vitamininin doğru miktarda alınması önemlidir. D Vitamininin İhtiyaç kadarı gelişimi desteklerken gereğinden fazla alınması kemiklerde aşırı kalsiyum birikmesi sonucu bebeklerde fiziksel ve zihinsel geriliklere, çocuklarda ise kemik gelişimini zamanından önce durdurarak boyun kısa kalmasına neden olabilir.,
D vitamini içeren besinler; balık yağı, süt ve süt ürünleri, morina balığı yağı, sardalya, uskumru, somon, ton balığı, yumurta sarısı, tereyağı, yulaf ezmesi gibi besinlerde D vitamini bulunur.
D vitamini içeren besinlerde D vitamini etkin halde bulunmaz, önce karaciğer sonra böbrek tarafından iki aşamadan geçip güneş ışınlarıyla aktif hale dönüşür. Ancak beslenmeyle D vitamini gereksinimini karşılamak oldukça zordur. Bu sebeple ciddi eksiklikler için mutlaka hekiminizin reçete ettiği dozda eczacınızın danışmanlığında kullanmalısınız.
Kemik ve diş sağlığımız başta olmak üzere sağlıklı yaşam için D vitaminini önemseyiniz.
 
Sağlıklı günler dilerim.
Ecz. Pelin Akkaya