İşte Manisa Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün yayımladığı kararların tamamı:
 
İlimiz genelinde hava kirliliğinin önlenmesine dair, Isınmadan Kaynaklı Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği ile Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği kapsamında sanayi tesisleri ve işletmelerde gerekli denetimler yapılmakta olup, ihlallerin tespit edilmesi durumunda İl Müdürlüğümüz tarafından gerçek ve tüzel kişiler hakkında idari işlemler uygulanmaktadır.
İl genelinde hava kirliliğinin önlenmesi adına alınacak önlemler ile konutlar ve işletmelerde kullanılan yakıtların kalitesine ilişkin hususlar, 2017 yılı Ekim ayındaki Mahalli Çevre Kurulu Gündeminde değerlendirilerek kararlar alınmış olup alınan kararlar:

  1. Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yayımlanan 2012/16 no’lu Genelge kapsamında ilimizde yer alan ilçeler hava kirliliği değerlendirmelerine göre 2 gruba ayrılmış olup, her bir ilçenin bağlı bulundukları gruba göre kullanacakları yakıt özellikleri belirlenmiştir.
  2. İthal yakıtlar, sıvı ve gaz yakıtların özellikleri ile ısınma amaçlı kullanılan yasak maddeler belirlenmiştir.
  3. Isınma amaçlı katı yakıtların üretilmesi, alınması gereken izinler, satışı ve torbalanması ile ilgili esaslar belirlenmiştir.
  4. Denetim ve İdari Yaptırımlara ilişkin hususlar belirlenmiştir.
  5. İl genelinde yapılacak kömür yardımlarına ilişkin olarak hususlar belirlenmiştir.
 
Bakanlığımızın (Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü) talimat yazısı doğrultusunda, Soma ilçesindeki hava kirliliğinin önlenmesi adına, Isınmadan Kaynaklı Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği ile Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği doğrultusunda, termik santrallerin çalışma şartları ve alınabilecek özel tedbirler ile ilçe genelinde hava kalitesinin iyileştirilmesi için 3 Ocak 2018 tarihinde Mahalli Çevre Kurulu gündeminde değerlendirilmiş olup alınan kararlar:
 
  1. Öncelikle binalarda dış ortam izolasyonunun sağlanması gerekmektedir.
  2. Dış ortam sıcaklığının 15 derecenin üzerinde olduğu günlerde kombi, kalorifer ve sobaların yakılmaması gerekmektedir. Ancak, ilimizde hastaneler, yatılı ve gündüzlü okullar, öğrenci yurtları, yaşlı ve çocuk yurtları, kreşler, terminaller ve kolluk kuvvetlerinin binalarında kalorifer ve sobalar, hava kirliliğine neden olmayacak ve iç ortam sıcaklığı 20 dereceden yukarı olmayacak şekilde devamlı yakılabilir.
  3. Kaloriferlerin ilk yakma saatleri sabah 06:00-07:30, akşam 16:00-18:00 saatleri arasında olacaktır.
  4. Isınma amacıyla, katı yakıtlar(kömür, briket kömür, prina vb.) yerine hava kirliliğine daha az sebep olan Soma Bölgesel Isınma Sistemi, doğalgaz, elektrik enerjisi vb. ürünlerin kullanımı teşvik edilmeli, bu konudaki yatırımlar arttırılmalıdır.
  5. Manisa Büyükşehir Belediye Başkanlığına bağlı Soma Bölgesel Isınma Merkezi’nin, Soma İlçesinde yaklaşık 6.000 konuta sıcak su ile ısınma hizmeti verdiği değerlendirmesiyle, Soma İlçesinde yaygınlaştırılmasına yönelik yatırımlar hızlandırılmalıdır.
  6. Her konutun bireysel ısıtılması yerine, merkezi ısıtma sistemleri teşvik edilmelidir. Merkezi ısıtma sistemlerine ne kadar çok konut dâhil edilirse konut başına düşen enerji maliyeti de azalacaktır.
  7. Kış sezonu öncesinde merkezi ısıtmalı binaların baca ve kalorifer kazanlarında gerekli temizlik ve bakım çalışmalarının yapılması zorunludur.
  8. Merkezi ısıtma sistemli binalarda, otomatik besleme sistemi (stokerli) bulunan kazanlar kullanılmalıdır. Bu bağlamda, yakma sistemleri stokerli olmalı ve Soma Belediye Başkanlığı tarafından gerekli denetimler arttırılmalıdır.
  9. Merkezi ısıtmalı binaların bacalarında filtrasyon sistemleri kurulmalı ve aktif olarak kullanılmalıdır.
  10. Yakma sistemlerinin bacaları, çatının en yüksek noktasından düz çatı olması durumunda en az 1,5 metre, eğik çatı olması durumunda çatı tabanından en az 1 metre yüksekliğinde olmalıdır.
  11. Merkezi katı yakıtlı sistemlerde kazancı ve ateşçilerin ustalıkları önem kazanmakta olup, kazancı ve ateşçi kursları düzenlenmelidir.
  12. Manisa Temiz Hava Eylem Planı kapsamında yer alan eylemlerin, Soma İlçesi öncelikli olacak şekilde ilgili kurumlar tarafından uygulamalar sıkı şekilde takip edilmelidir.
  13. Soma ilçesinde konutlarda standart dışı kömür satışının önüne geçilmesi için Manisa Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Soma Belediye Başkanlığı tarafından gerekli denetimler arttırılacaktır.
  14. Soma Termik Santralinden kaynaklı emisyonlarla ilgili olarak, yıl içerisinde 6 defa baca gazı emisyon ölçümleri yapılacak ve analiz sonuçları Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne sunulacak ve ilgili kurum tarafından takip edilecektir.
Editör: TE Bilişim