Manisa Valiliğinden yapılan açıklama şu şekilde:

Yunusemre ilçesindeki Atatürk Kent Parkı’nın içinden geçen Safran Çayında yağmur yağdığı zamanlarda oluşan kirliliğe ilişkin bazı basın yayın organlarında çıkan haberlerle ilgili olarak aşağıdaki açıklamaların yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur.
İlimiz Yunusemre ilçesinde doğan Safran Çayı, şehrin içerisinden, Küçük Sanayi Sitesi ile Manisa Organize Sanayi Bölgesinin arasından geçtikten, konut bölgelerinden üzeri kapalı olarak 700-800 m gittikten sonra Atatürk Kent Parkı”nın içerisinde tekrardan açıktan akmaya devam etmektedir. Nihai olarak Gediz Nehri'ne bağlanmaktadır.
         Safran Çayı'nın kirliliği ile ilgili tespitler, özellikle yağışların yoğun olduğu günlerde olmaktadır.
          Safran Çayının şehrin içerisinden geçmesi sebebiyle, çayın geçtiği güzergahın pek çok noktasında yağmursuyu bağlantıları bulunmaktadır. Şehrin kanalizasyon hatları ile yağmursuyu hatları tamamen ayrı değildir. Çayda oluşan kirliliğin kaynağının tespit edilebilmesi için; atık su deşarjlarının şehrin altyapı sistemlerinden mi, yağmursuyu hatlarından mı, işletmelerin münferit atık su deşarjlarından mı kaynaklandığının, kişilerin bireysel atık su boşaltımlarının olup-olmadığının veya vidanjörlerin kaçak olarak Safran Çayı'na atık su deşarjı yapıp-yapmadıkları gibi pek çok olasılığın değerlendirilmesini gerekli kılmaktadır.
           İlimizde oluşan kirlilik kaynakları ile ilgili mücadeleye son derece önem verilmektedir. Safran Çayı'nda vuku bulan kirliliğin kaynağı ile ilgili pek çok olasılık bulunduğundan,  kirlilik kaynağının tespiti güç olmakla birlikte; Safran Çayı'ndaki kirliliğin ilk gözlemlendiği andan itibaren, kirlilik kaynağının tespitine yönelik olarak Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, MASKİ VE OSB tarafından çalışmalar başlatılmış olup, araştırmalar devam etmekte, sonuçlarına dair bilimsel verilere tamamıyla ulaşılmasını müteakiben gerekli proje ve imalatlara başlanabilecektir.
           Saygıyla duyurulur.
 
 
                                                                                                        Mustafa Hakan GÜVENÇER
                                                                                                                      Manisa Valisi
 
Editör: TE Bilişim