Kibar Feyzo filmini bilirsiniz. Kemal Sunal’ın oynadığı Feyzo İstanbul’dan köye döndükten sonra para kazanmak için derme çatma bir tuvalet kurar. Köyüler ilk kez gördükleri bu manzara karşısında şaşkın ama meraklıdır. Herkes sırayla girip merakını giderir! Tabi köyün ağası Şener Şen bu durumdan rahatsız olunca ortalığı dağıtır. Feyzo’yu kovarken halen hepimizi kahkahalara boğan o meşhur gerekçesini sıralar; “Ağanın şeyinin üstüne şey olur mu?”
İşin şakası bir yana artık köylerde bile bulunan umumi tuvaletler Manisa çarşı merkezinin en ciddi eksiklerindendi. Manisa’da çarşı merkezi dediğimiz 8 Eylül Havuzu veya Merkez Kavşağı civarında bir tuvaletin olmayışı yıllardır şikayet konusuydu. Özellikle kadınlar ve çocuklar için can sıkıcı bir sorundu. Vakıflar Bölge Müdürlüğü sorunu çözecek bir adım attı. 22 Sultanlar türbesinin arka kısmında ön yüzü Doğu caddesine bakan binayı bilirsiniz. Sevgi yoluna bakan bölümde Sultan Mustafa Mescidi bulunuyor. Bu mescit çarşı merkezinde yer alması nedeniyle gün içerisinde hemen hemen her vakitte dolup taşıyor. Bu küçük mescidin ön kısmında ilginç bir proje için hummalı bir çalışma başlatılmış durumda.

15 kabinli tuvalet projesi…

“Bu mu yani?” dediğinizi duyar gibiyim. Kısmen de haklısınız. Ancak yıllardır vatandaşın en önemli sıkıntılarından biriydi bu. Ve kimsenin aklına gelmedi yapmak. Bu bakımdan yazmaya değer buldum. Mesela sadece tuvalet değil çünkü. Bunu bugüne kadar düşünememek düşündürücü! Neyse ki sıkıntı çözülüyor. Projenin en güzel, en yazmaya değer tarafı da şu; Engelli ve yaşlılar için asansör olacak. Yani tuvalet ihtiyacı olan tekerlekli sandalyeli bir engelli veya yaşlı biri merdiven çilesi çekmeden, kimseye ihtiyaç duymadan tuvalete inebilecek. Çünkü tuvaletler yerin altında. Sanırım yılbaşından önce vatandaşların kullanımına açılacak. 90 metrekarelik bir alanı kapsayacak projeye Anıtlar Kurulu da onay verdi. Şehzadeler Belediyesi de katkı sağladı.
Yani tuvalet yapımına sevineceğimiz hiç aklıma gelmezdi. Ama olmayınca işte basit bir hizmet de olsa kıymete biniyor. Bugüne kadar yapmayanların ayıbı… 

KENTPARK’IN TUVALETLERİ

Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin Manisa’daki en değerli projelerinden biridir Atatürk Kent Parkı. Her gittiğimde bir kez daha hayran kalıyorum yapılan işe. Manisalıların hakettiği bir güzellik... Ne var ki bu güzelim parkın tuvaletleri berbat durumda. Son günlerde bir düzenleme yapıldı mı bilmiyorum ancak yaz boyunca tuvaletler kullanılmayacak durumdaydı. İnsanlar sanki tuvaletini değil savaş yapmış gibiydi. Bunun sorumlusu elbette Büyükşehir Belediyesi değil. O tertemiz tuvaletleri hayvan gibi kullanan eğitimsiz, cahil bir sürü insan var. İnsan diyorum ama inanın dilim varmıyor.
Keşke bu insan kılıklı hayvanları tespit etmek mümkün olsa da insanlar rahatlasa…
Bazı hırsızlık ve yüz kızartıcı vakaların da yaşandığı Kent Park’ta sanırım güvenlik önlemleri yetersiz. Alınan önlemlerin gözden geçirilmesi lazım! Ancak sadece yetkililerle olmaz bu iş. Herkes duyarlı olmalı. Bu değerli parkı hep birlikte korumamız lazım. Yetkililer kadar vatandaş da sorumlu!