Bugün Manisamıza özgü bir trafik kazası meydana geldi. Kahreden bir kaza. Sonucu çok ağır bir kaza. Ve maalesef gidenlerin asla geri gelmeyeceği bir kaza.
 
Biliyorum. Aklınız o ifadeye takıldı. Manisa’ya özgü kaza ne demek? Hemen izah edeceğim. Ama önce haberi okuyalım sonra izaha geçelim.
HABER:
Kaza, Manisa'nın Yunusemre ilçesine bağlı Muradiye Mahallesi’nde meydana geldi. Manisa'dan Menemen istikametine seyir halinde olan Orçun N. idaresindeki 45 HV 959 plakalı araç, Muradiye Mahallesi girişindeki kavşakta karşıdan karşıya geçmeye çalışan ve ikiz oldukları öğrenilen Manisa Celal Bayar Üniversitesi öğrencileri Büşra Korkmaz ile Kübra Korkmaz'a çarptı. Çarpmanın etkisiyle Korkmaz kardeşler savrulurken, sürücü Orçun N. ise direksiyon hakimiyetini kaybetti. Yaya geçidinden yaklaşık 100 metre savrularak hareket eden araç daha sonra sağ tarafta bulunan demir yoluna uçtu. Araç demir bariyerleri kırarak demir yolu inşaatında kullanılan beton travers yığınına çarptı. Çarpma etkisiyle araç hurdaya döndü. Çevredekilerin haber vermesi üzerine olay yerine çok sayıda 112 Acil Servis ekibi sevk edildi. Öte yandan araçta sıkışan yaralılar için ise Manisa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye ve AKS ekipleri de olay yerine sevk edildi. Kazada aracın çarptığı yaya kardeşler Büşra ve Kübra Korkmaz ile araç içerisinde bulunan Ahsen Doğan ve Aleyna Savaş olay yerinde hayatlarını kaybetti. Araç içerisinde sıkıştıkları yerden kurtarılan Halil S. ve sürücü Orçun N. ise 112 Acil Servis ekiplerince hastaneye kaldırıldı. Yaralıların durumlarının ciddiyetini koruduğu öğrenilirken kazayla ilgili soruşturma başlatıldı. Öte yandan kazada hayatını kaybeden ve 2 yaralının Manisa Celal Bayar Üniversitesi öğrencileri olduğu öğrenildi.
Maalesef bugün yaşandı. Yaşanmayabilirdi. Ama burası Manisa!
Ne demek Manisa’ya özgü kaza?
Yazılarımı takip eden okuyucular hatırlar. Manisa ile Muradiye’yi birbirine bağlayan Manisa-Menemen yolu olarak da bilinen bu 10-12 km’lik güzergahla ilgili zaman zaman çeşitli yazılar yazdım. Kavşağın çok tehlikeli olduğunu, yolun çok dar olduğunu, güvenlik şeridinin olmadığını, tren istasyonunun yola çok yakın olduğunu, araçların çarpışma veya yayalara çarpma ihtimalinin çok yüksek olduğunu vs…
 
Bugün meydana gelen trafik kazasını sadece sürücü hatasına bağlamak herhalde en kolaycı en kaçamak yaklaşımdır. Sürücü hatalıdır veya değildir, inceleniyor. Ancak kazaya davetiye çıkarak çok önemli etkenler var.
 
Gerçek şudur;
Muradiye yolu, Muradiye kavşağı ve bölgedeki hemzemin geçit komple hatalı yapılmıştır. Kavşağın ilerisinde dünyanın en saçma köprülerinden biri olan CBÜ dönüş köprüsü de dahil bu güzergah bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da kazalara, ölümlere ve kahreden sonuçlara sahne olmaya devam edecektir.  
 
‘Manisa’ya özgü kaza’ derken bunu anlatıyorum. Yol hatalı, kavşak hatalı, kavşağın bitiğindeki hemzemin geçit hatalı. Görüş açısı berbat. Bütün bunlar yetmiyormuş gibi bir de yolda denetim yok, radar yok. Bas basabildiğin kadar!
Yol tamamen Allah’a emanet.
 
Hemzemin geçidin dibine bir ışık kondu, kavşakla aradaki mesafe o kadar dar ki, hemzemin geçitle kavşak arasındaki daracık yokuş noktada kaldığınız an ecel terleri döküyorsunuz.
Büşra ve Kübra Korkmaz kardeşler karşıya geçerken hızla gelen aracın çarpması sonucu yaşama veda ediyorlar. Peki kavşakta adam gibi bir yaya geçidi var mı? Araçların hızlarını azaltmaları için herhangi bir caydırıcı önlem var mı?
 
Işık demeyin, ışık çare değil. Bu ülkede profesörü de, polisi de, siyasetçisi de, gazetecisi de, vatandaşı da sarıda durmuyor, son anda kırmızı yanıyorsa yine durmuyor. Yani eğitimle ilgili bir durum değil bu. Nasılsa denetleyen yok, ceza kesen yok durumu! Kurallar var fakat uyan yok. Niye yok, çünkü uygulatacak otorite yok.
Gelişmiş ülkelerde eğitim düseyi çok yüksek ama sıkı bir şekilde kuralları uyguluyorlar. Hız limiti aşan hemen cezayı yiyor. Eğitim şart deyip insanların kurallara uymasını beklemek yöneticilik değildir.
Muradiye yolunda, Mimar Sinan Bulvarı’nda hız yapan cezayı yemeli. Sen ceza kesersen sürücü bir kez hız yapar ikinci kez yapar ama üçüncüyü yapmaz. Alışır, kanıksar. Kurala uymak zorunda hisseder kendini. Uymazsa para ödeyeceğini hapis yatacağını bilir.
Şimdi kanıksadığımız ise tam tersi!
Nasılsa denetleyen yok, ceza kesen yok. 
İzmir-İstanbul karayolunun Manisa’nın içinden geçen bölümüne “sürat yolu” diyen bir milletiz, gerisini düşünün. Sürat yolu ne demek? Daha yola çıkmadan kafamızda “sürat yolu” varsa sürat yaparız haliyle… Ve Mimar Sinan Bulvarı belki de ülkemizin en çok trafik kazasının yaşandığı şehir içi güzergahlarından biri durumunda.        
Ve ben bu satırları yazarken asayiş muhabirimiz Serkan Özcan Mimar Sinan Bulvarında trafik kazası haberini geçti.
Neticede kahreden bir noktadayız. Bugn ikisi ikiz dört genç yavrumuz hayatını baharında, bir anlık fren sesiyle birlikte bir melek oldu uçtu gitti bu dünyadan. Eğer bu hazin kaza bu şehri yönetenlerin biraz olsun içini sızlatmışsa, yarın erkenden gider o kavşağı incelerler.
Çünkü bugün ölen dört can son olmayacak, bu kesin…