Gittikçe ileriye giden bir toplum olmamız gerekirken, geriye gittiğimizi düşündürüyorlar. Taaa ilkokulda yere çöp atmamamız, tükürmememiz gerektiği anlatılmaya başlandı. Ve bununla ilgili kamu spotlarından öğretici reklamlara neler yapılamadı ki! Hiç mi etkili olmaz! Bir toplumda temizlik ve görgü kuralları bu kadar mı hiçe sayılır… Onca uyarıya, onca kanuni düzenlemeye ve ayıplamaya rağmen hala utanmadan sıkılmadan milletin ortasında yere tükürenler var. Ve bunun sıradan bir davranış şekli olarak sergilenmesi çok garip!
Yere çöp atmak, arabadan kola kutusu, sigara izmariti fırlatmak adeta moda! Yapmayanı dövüyorlar nerdeyse! Uyardığınızda gerekçe şu;
“Nasılsa belediye temizliyor!”
Ulan hayvan herif. Belediye temizleyinceye kadar o çöp orada bir gün kalacak. Herkes senin yaptığını yaparsa sokakların hali ne olur cahil şey… Çöp de hemen iki adım ötede. Böyle hayvan gibi davranmak niye?    
İşte Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, çevreyi kirleten bu türdeki iki ayaklı hayvanlara yönelik esprili bir yöntem düşünmüş. Belediye, Porsuk Çayı kıyısına bank üzerinde oturmuş 'Çekirdek Çitleyen Eşek' heykeli koydu. Aynısını yapanların bu eşekten farkının olmadığı ancak bu kadar güzel anlatılırdı.
Şimdi bu hayvanlardan Manisa’da da çok olduğuna göre aynı heykelden talep etmek herhalde abes olmaz. Mesela Ulupark’a çekirdek çitleyen öküz heykeli konabilir. Ana caddelere veya insan trafiğinin yoğun olduğu yerlere yerlere çöp atan eşek heykelli yapılabilir.   
Eskişehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, "Karikatürize edilmiş bu heykeli koyarak çevre temizliğine mizahi bir açıdan dikkat çekmek istedik" diye ifade etmiş.
Bence Türkçesi şudur:
Yere tüküren, çöp atan eşşşşektir, hayvandır!
Batı toplumlarında yere çöp atmak en ayıplı hareketlerden sayılıyor. Ve toplum bu tür davranışlar sergileyen kişileri otokontrol yöntemiyle sindiriyor. Yani yere çöp attığınızda hemen sağınızdaki solunuzdaki insanlar sizi net bir şekilde uyarıyor ya da şikayet ediyor. Kanunlar da gereğini yapıyor.
Almanya’dan Manisa’ya gelen yeğenlerimin ilk birkaç gün geçtikten sonra yere çöp atmaya başladığını fark edince uyardım. 'Almanya’da yere çöp atıyor musunuz' diye sorduğumda 'hayır' cevabını aldım. ‘Burada neden yere çöp atıyorsunuz’ diye sorduğumda ise aldığım cevap problemin özeti niteliğindeydi;
'Herkes atıyor!'  
Yani burada toplumsal bir duyarsızlık ve alışkanlık var. Yere çöp atmanın yere tükürmenin çok ayıp bir şey olduğunu anlatmak lazım. Yeniden, sıfırdan… Ama nasıl, kaç yıl? Hiç olmazsa yeni nesil bunu yapmasın diyorum ama büyükler böyleyse çocuklar zor... 
Son umudumuz eşek... Çok emin değilim ama belki eşek heykeli işe yarar!