Fatih Sultan Mehmed Han, 1453 yılında Istanbul'u fethetmesinin ardından gözünü Avrupa'ya çevirmişti.
Fetihlerin devamı için zamanın iki güçlü kralları olan Bosna ve Macar Krallıklarını ortadan kaldırması gerektiğine inanmıştı. 
15.yy. ortalarından sonra, Bosna sınırlarına yönelik Türk baskısı ve Akınları gittikçe artıyordu. O zaman Bosna'da "Bogomil"inancı, Avrupa'nın tümünü ayaklandıracak kadar güçlenmişti.
Bosna Kralı "Tomaş" zor durumdaydı. 
Katolik Papa , kendisinden Bogomil inancını terk ederek Hıristiyanlığa geçmesini istiyordu.
Bogomilliği terk etmeyen Bosna halkını ise sürgüne göndermesini istiyordu .
Papa ; 
Bu isteklerinin kabul edilmesi halinde Kral "Tomaş"a daha önce hiç bir Bosna Kralının alamadığı bir "Kral Tacı"nı önerdi.
Bu durumu öğrenen Fatih Sultan Mehmed Han, "Kral Tomaş"ı tehdit etti.
Osmanlı ordusunun Avrupa'ya sorunsuz geçmesini "Kral Tomaş"tan talep etti.
Ardından da yıllık 20.000 Akçe haraca bağladı.
"Kral Tomaş" ; Papa'nın istediği gibi Bogomil inancını terk ederek Hıristiyan-Katolik oldu.
Akabinde Bogomil karısını boşadı. Bogomillikten ayrılmak istemeyen yerli halkı topraklarından sürdü. 
"Kral Tomaş" ın ölümünden sonra Bosna tahtına oğlu "Stjepan Tomaşeviç geçti. 
Oğul Tomaşeviç ; Papalığın tavsiyesiyle babasının Osmanlılarla yaptığı anlaşmaya uymayacağını bildirdi. Bunun üzerine Fatih Sultan Mehmed Han Divanı topladı ve Divanın dağılmasından 3 gün sonra Bosna'ya sefer kararı alındı ...
Ordunun basında Fatih Sultan Mehmed Han vardı. Edirne'den Bosna sınırlarına doğru hızla yıl alıyorlardı. 
Drina Nehrini geçtikten sonra Bosna'nın kalbi ve Başkenti "Bobovac"a doğru eski yoldan ilerledi.Ordu hızla "Bobovac"a ulaştı. 
Ancak Kral burada değildi. "Jajce - Yayse" Şehrine kaçmıştı. Bunun üzerine Sadrazam Mahmut Paşa Akıncılarıyla "Jajce" Şehrini alır ve Kral ile ailesini esir alır. Sultan Mehmed Han, Kral ve ailesini huzura kabul eder ve hepsinin başını kestirir.
Sultan , Vezir-ı Azam Mahmut Paşa, Ishak Paşa ve diğer kumandanlar Bosna'nın diğer kentlerini fethe devam ederlerken, Bosna'nın Güneydoğusu üzerine Sultanın emriyle akınlara girişen Üsküp Sancak Bey'i Gazi Isa Bey ordusuyla önce "Sancak" Bölgesini fethetti. Burada "Novi Pazar / Yeni Pazar''ın kurulmasını emretti. Buraya Üsküp ve civarından Türkmenler- Müslümanlar yerleştirdi. 
Daha sonra Bosna üzerine yürüdü. 
Ordusuyla birlikte "Vrhbosna" Kasabasına, bu günkü "Saraybosna" olarak bilinen yere geldi.
Sultanın emriyle Ordugahını buraya kurdu.
Turkiye'de Ishakoğlu Isa Bey olarak bilinen ,
1464 yılında Osmanlı Devletinin Rumeli Beylerbeyliğinde ki ilk Bosna Sancak Bey'i ve ilk Vali'si olan Saruhan (Manisa) Kökenli Üsküp Fatihi Yiğit Paşa Bey'in torunu Gazi Isa Bey (Ishakoviç) , Bosna -Hersek'in Başkenti olan Saraybosna (Sarajevo) Şehrinin kurucusu olarak tarihe geçti.