Üzen, “Son günlerde özellikle elektronikçilere, uydu işi yapan üyelerimize en çok bazı yerel, ulusal kanalların açılmadığı yönünde şikayetler geliyor. Vatandaş bunun frekans değişikliğinden olduğunu zannediyor, fakat bir sistem değişikliği söz konusu. Bu sistem değişikliğinde yayınlar MPEG-4’e geçti. Bu MPEG-4’ü seyretmek için de mevcut cihazların değişmesi gerekiyor. Bu cihazların HD kalitesiyle, HD 1080 p olan modelleriyle bu yayınları almak artık mümkündür. Vatandaş artık eski cihazları uyduculara götürdüğünde veya çanak anteni işi yapan üyelerimize götürdüğünde artık yeni bir cihaz alma hazırlığında gitmesi gerekiyor. Çünkü eski cihazlarda bazı yerel kanallar artık çıkmıyor. Bu zaman içerisinde bütün kanalların MPEG-4 ya da HD yayın kalitesine dönecektir. Ve bundan sonraki süreçte de yayınların hepsi HD cihazlarla alınacaktır. Bu yüzden vatandaşların bundan sonraki süreçte cihazlarını yenileyip HD kalitesinde uydu alıcısı alması gerekiyor” diye konuştu. 
 Uydu alıcısı alınırken bazı önemli hususların, bazı kritik noktaların bulunduğuna vurgu yapan Üzen, “Birincisi alınan ürünlerin yerli üretim olunmasına dikkat edilmeli. Bunlar ülkemizde üretiliyor.  Fiziki olarak minik olanlar olduğu gibi kasa tipi olanlarda var. vatandaşın her şeyden önce kaliteli, yerli üretimi tercih etmesinden yanayız. Teknik olarak bu cihazlarını tamiri de mümkün. Dışarıdan gelen kalitesiz Çin malları yangına da sebebiyet verebilir. Arıza yaptığında hiç tamirciye götürmeden direk çöpe atmak gerekiyor. O yüzden yeril ürün alınırsa ileriye dönük bunların tamiri de mümkündür. Bu konuya herkesin dikkat etmesi gerekiyor. vatandaşlarımız uydu cihazları alırken dikkat etmeli” dedi.  

Bu uydu alıcısı cihazların fiyatlarının 100 liradan başlayıp 600-700 liraya kadar çıktığını kaydeden Üzen, “Tabi vatandaşa hitap edecek uygun bir HD cihaz 150 lira civarında diyebiliriz. Daha ucuzları da var. 60 lira, 70 lira gibi ama bu cihazlara vatandaşlarını çok itimat etmemesi gerekiyor. Çünkü bu ürünler kalitesiz Çin malıdır” diye konuştu. 
Günümüzde HD uydu alıcıyla uydudan gelen bütün yayınları almanın mümkün olduğuna dikkat çeken Üzen, sözlerini şöyle sürdürdü: “4 K dediğimiz yeni bir yayın sistemi var. 4 K çok yeni bir teknoloji. Bugün Türksat’tan birkaç yayın gelebiliyor. Bu tabi süreç ilerledikçe bu yayınlar daha da artacak. Bu sistem değiştikçe görüntü ve ses kalitesinin de değiştiğini vatandaşlarımız görüyor, hissediyor. 4 K dediğimiz yayın sistemi ileriye dönük bir yayın sistemi. Tabi HD yayında bir süre sonra bitecek. Sonra herkes 4 K’ya geçecek. Ama şuanda ideal olan HD uydu alıcılarıdır. 4 K sistemi oldukça pahalı. Vatandaşlarımızın alım gücü buna yetmeyebilir. 4 K yayınlarına daha lüks diyebiliriz.”

Editör: TE Bilişim