Facebook geçtiğimiz haftalarda sitenin reklamsız ve ücretli bir versiyonunun daha fazla kişiyi sosyal medya sitesine getirip getirmeyeceğine dair araştırmalar gerçekleştirdi.
Şirket bu seçeneği geçmişte de incelemişti ancak Facebook’un son günlerde yaşadığı gizlilik skandalının ardından şirkette bu fikrin daha fazla destek kazandığı bildirildi. Planlar henüz netlik kazanmış değil hatta hiçbir zaman uygulanmayabilir. Ancak “Bir ürün için para ödemiyorsanız ürün sizsiniz” deyişinden de anlaşılacağı gibi, Facebook bugüne kadar kazandığı parayı kullanıcılarının bilgilerini kullanarak elde etti. Reklamcılara sunulan bu veriler, reklamların kime gösterileceğinin belirlenmesini kolaylaştırıyordu. Fakat son dönemde ortaya çıkan Cambridge Analytica skandalında da tekrar anladık ki bu veriler her zaman ‘en iyi hizmeti vermek’ amacıyla kullanılmıyor. Facebook’un gelir modelini değiştirip kullanıcıların verilerini satmak yerine abonelik ücreti alma seçeneği sunması hem verilerini korumak isteyen kullanıcılar hem de şirketin prestijini koruması için doğru bir adım olabilir.
Öte yandan, Facebook’un kurulduğu ilk günden bu yana giriş ekranında kullanıcılara hatırlattığı “Daima ücretsiz olacak” mottosunun artık geçersiz olması, kullanıcılarda olumsuz bir algı oluşturabilir. Facebook’un kullanıcılardan para istemesi, şirketin ‘açgözlü’ olarak tanımlanmasına sebep olabilir.
Amaç güveni geri kazanmak
Yine de mahremiyetinden endişe eden kullanıcılarının güvenini geri kazanmak için Facebook’un ücretli abonelik sistemini, ücretsiz ve reklamlı modele bir alternatif olarak sunması, bu kullanıcıların hesaplarını kapatmasının önüne geçmek için etkili bir yöntem olabilir. Son skandalın ardından şirket geçmişte düşünülmesi bile mümkün olmayan çözümlere açık hale geldi. Bu potansiyel çözümler arasında haber yayıncılarının güvenilirliğinin oylanması ya da yorumlara eksi oy verilmesi gibi seçenekler de yer alıyor.
SEMİH SÖNMEZ 
Şirketin siyasi reklamlar alması da başlı başına bir tartışma konusu olmuştu. Geçtiğimiz ay yeniden gündeme gelen konu hakkında Facebook’un kararı, ifade özgürlüğünü desteklemek için siyasi reklamlara izin verilmesi gerektiği yönünde oldu. Facebook Operasyon Müdürü Sheryl Sandberg bu dönemde “Pek çok farklı para kazanma yönteminin üzerinde durduk. Bunlar arasında paralı abonelik de var. Her seçeneği düşünmeye devam edeceğiz.” demişti. Mark Zuckerberg de geçtiğimiz ay ABD Kongresi’nde konuşurken “Facebook’un daima ücretsiz bir versiyonu olacak” diyerek ücretli versiyonun da şirketin gündemindeki seçeneklerden biri olduğunu ima etmişti.

Editör: TE Bilişim