Manisa’nın Alaşehir ilçesinde komşusu Himmet A. tarafından tecavüz edildikten sonra canice öldürülen 4 yaşındaki Irmak Kupal cinayetinin ceza davasına başlandı. Alaşehir Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada sanık Himmet A. duruşmaya SEGBİS ile bağlanırken, Irmak Kupal’ın annesi Suriye ve babası Bilal Kupal ise rahatsızlıkları nedeniyle duruşmaya katılmadı. Acılı aileyi Av. Bilgehan Noyan temsil ederken, davaya Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı da müdahil oldu. Mahkeme heyeti davaya müdahil olmak isteyen Manisa, İstanbul, Ankara, Antalya, Kütahya, Aydın, Diyarbakır ve İzmir olmak üzere 8 baro ve KADEM ile ’Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’ olmak üzere 2 derneğin müdahillik taleplerini ‘suçtan zarar görmedikleri’ gerekçesiyle reddederken, duruşmaya katılan Suriye Kupal’ın babası, Irmak’ın dedesi Bekir Ilgaz’ın müdahilliği kabul edildi. Bekir Ilgaz’ın salondaki tüm avukatları vekil olarak göstermesi üzerine mahkeme heyetinin müdahilliklerini kabul etmediği tüm avukatlar da mahkemeye müşteki vekili olarak müdahil oldu.
Mahkeme salonuna İzmir Buca’daki cezaevinden SEGBİS ile bağlanan sanık Himmet A. ise 1971 doğumlu olduğunu, evlenip boşandığını ve kendisinin de bir kız çocuğu babası olduğunu söyledi. Kendisini iyi hissetmediğini belirten ve sürekli ağlayan Himmet A., tedavi olmak istediğini anlatırken, kendisinin de çocukluğunda babası tarafından dövülerek sokağa atıldığını ve cinsel istismara maruz kaldığını ileri sürdü. Himmet A., kendisine verilecek her türlü cezaya razı olduğunu kaydetti.

Davanın savcısı Gökhan Şekeryapan, TCK’nın 32. maddesi gereğince sanığın akıl rahatsızlığının olup olmadığının anlaşılması amacıyla rapor alınmasını talep etti. Kupal ailesinin avukatı Bilgehan Noyan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı avukatları ile dede Bekir Ilgaz’ın avukatları sanığın akıl rahatsızlığının olmadığını, suçu itiraf ettiğini ve verilecek cezaya itirazı olmadığını belirterek raporun dosyayı geciktirmekten başka bir işe yaramayacağı için savcının mütalaasının reddedilmesini istedi.
Mahkeme heyeti başkanı hakim Remziye Güldür ise savcının talebini kabul ederek sanığın tutukluluk halinin devamına ve rapor alınması için akıl hastanesine sevk edilmesine karar verdi. Mahkeme heyeti duruşmayı 15 Şubat 2017 saat 14.00’a erteledi.
Kaynak: iha