Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında, bakanlıklarına bağlı kütüphanelerden FETÖ ile bağlantılı yayınevlerine ait olduğu tespit edilen 139 bin 141 yayının toplatıldığını açıkladı. Bakan Kurtulmuş, 2014 ve 2015 yıllarında kütüphanelere toplam 2 milyon 406 bin 89 adet kitap satın alındığını bildirdi. 
CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Türkiye genelinde 15 Temmuz darbe girişiminin ardından kütüphanelerden kaldırılan kitapların sayısı, bunların alım tarihleri ve miktarları ile hangi yollardan alım yapıldığının açıklanması istemiyle Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş’a sözlü soru önergesi yöneltti. CHP Milletvekili Gürer, ayrıca 2014 ve 2015 yıllarında kütüphanelere satın alınan kitapların sayısının ve hangi süreli yayınlara hangi periyotlarla abone olunduğunun açıklanmasını istedi. 

CHP Milletvekili Gürer’in sorularını Meclis Genel Kurulu’nda sözlü olarak yanıtlayan Bakan Kurtulmuş, bakanlıklarına bağlı 1.142 kütüphaneye yıllar içerisinde devir, hibe, bağış, değerleme ve satın alma yoluyla koleksiyona dâhil edilmiş bulunan FETÖ/PDY, Fetullah Gülen ve müstear isimlerine ait yayınlar ile ilgili kanun hükmünde kararnameler kapsamında kapatılan yayınevlerine ait olduğu tespit edilen yayınların ivedi olarak okuyucu hizmetlerinden çekildiğini açıkladı. Kurtulmuş, kütüphanelerde mevcut olan ve okuyucu hizmetinden çekilip tahkikat süreci devam eden yayın sayısının şu an itibarıyla 139 bin 141 olduğunu bildirdi. 

Kültür ve Turizm Bakanı Kurtulmuş, “Bakanlığımızca kütüphanelerimizde okuyucularının kullanımına sunulmak üzere yayınlar Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayın Seçme Yönetmeliği kapsamında Yayın Seçme Kurulu kararıyla satın alma yöntemiyle ve bunun yanı sıra şahıs veya özel kurumlardan hibe, devir ve benzeri yollarla 1982-2014 yılları arasında alım işlemleri gerçekleştirilmiştir. 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu kapsamında doğrudan temin yoluyla kitap alımları da yapılmıştır” dedi. 

Bakan Kurtulmuş, 2014 yılında 5.045 çeşit kitaptan 1 milyon 185 bin 200 adet, 2015 yılında 5.421 çeşit kitaptan 1 milyon 220 bin 889 adet satın alındığını da sözlerine ekledi.

Editör: TE Bilişim