Manisa’nın Alaşehir ilçesinde 2015 yılı üzüm toplama işinde çalışacak olan işçilerin ücretlerine yüzde 10 zam yapıldığı açıklandı.

Alaşehir Kaymakamı Kemal İnan başkanlığında geçen yıl Haziran ayında yapılan toplantıda alınan otomatik zam kararından sonra 2015 yılı üzüm işçisi ücretlerine 1 Temmuz tarihinden geçerli olmak üzere yüzde on zam yapıldı. Uygulamanın kararı 27 Haziran 2014 tarihinde Alaşehir Kaymakamı Kemal İnan başkanlığında kurulan Alaşehir Ziraat Odası Başkanı Necdet Türk, İlçe Tarım Müdürlüğü, işçi temsilcileri, dayıbaşılar ve işverenlerin katıldığı toplantıda alınmıştı. Alaşehir Ziraat Odası başkanlığı Alaşehir Kaymakamı Kemal İnan, İlçe Tarım Müdürü Tarık Memiş ve Ziraat Odası Başkanı Necdet Türk’ün imzasının bulunduğu kararla 2015 yılı için 1 Temmuz tarihinden geçerli olmak üzere işçi ücretlerine, 2014 yılı ücretlerine göre yüzde on zam yapılarak uygulanması yönünde karar alındı.

Alaşehir Ziraat Odası Başkanı Necdet Türk, "Geçen yıl Kaymakam Kemal İnan başkanlığında yapılan toplantıda 2014 yılı işçi ücretleri belirlenirken, olağan üstü bir durum olmaması halinde 2015 yılı işçi ücretlerinin yüzde on zam yapılarak uygulanması yönünde karar alınmıştı. Enflasyon yüzde onun üzerinde gerçekleşirse, enflasyon oranında zam yapılacaktı. Küsuratlar tamamlanacak. Ancak olağan üstü bir durum yaşanmadı. Bu yıl yapılacak uygulamayı işverenlere, dayıbaşılara ve işçi temsilcilerine duyuran bir tebligat yayınladık. İlgili kişilere duyurduk. Buna göre sofralık yaş üzüm ihracatçı için kesi 38, işletme 43, ketler 49, şeritçi 49, buzhane kadın 53, buzhane erkek 55, posta başı 60 TL, Sofralık yaş üzüm iç piyasa için kesi 44, kasa 50, ketler 60, yükleme 80 TL, Kuru üzüm kesim için kesi 41, seri 47, ketler 60, Bandırma 75 TL olarak belirlendi. Fiyatlar, 1 Temmuz tarihi baz alınarak uygulamaya konulacak." dedi.

Fiyatlara dayıbaşı ücretinin dahil edilmediğini kaydeden Türk, "Dayıbaşı ücreti 4 TL olarak tespit edildi. Yatılı işçilerin getiriliş ücretleri getiren tarafından ödenecektir. Çalışma süresi 8 saat olarak tespit edildi." derken alınan da Kanunu ve ilgili kanunlardaki hükümlerin saklı kalacağını dile getirdi.

Editör: TE Bilişim