Tarımsal faaliyetleri ve çekirdeksiz Sultaniye üzümüyle ünlü Manisa’nın Alaşehir ilçesinde 60’dan fazla işletme 280 milyon dolarlık ihracat hacmine ulaştı. Alaşehir Belediye Başkanı Dr. Gökhan Karaçoban, Alaşehir’in tarım, turizm ve kültürel mirasıyla patlamaya hazır bir bomba gibi beklediğini söyledi.

Bereketli topraklarında yetişen sofralık üzüm çeşitleri ve özellikle çekirdeksiz Sultaniye üzümüyle üzümün başkenti Alaşehir’de 60’dan fazla işletme ihracatlarıyla dikkatleri üzerine çekiyor. 280 milyon dolar ihracat hacmine ulaşan Alaşehir’de iş istihdamına da katkı sağlanıyor.

İHRACAT 280 MİLYON DOLARA ULAŞTI

Çekirdeksiz Sultaniye üzümünün Alaşehir için vazgeçilmez bir tür olduğuna dikkat çeken ve bunun yanında farklı çeşitlerde sofralık üzüm türlerinin yetiştirildiğini kaydeden Alaşehir Belediye Başkanı Dr. Gökhan Karaçoban, şöyle konuştu: “Bilmeyenler için şunu söylemek istiyorum. Sultaniye olarak bahsettiğimiz Alaşehir’in göz bebeği dediğimiz üzüm bölgemizin kesinlikle vazgeçemeyeceği bir üzüm türüdür. Bunun yanında Alaşehir komşu ilçemizle beraber çok ciddi oranda sofralık üzüm diye tabir ettiğimiz yaş üzüm çeşitliliğini artırmış durumdadır. Hatta bunlar artık iç piyasadan ziyade artık ihracat konumuna gelmiş, talep edilir üzümler konumuna gelmiştir. Eskiden belki Alaşehir sadece Sultaniye üzüm ile bilinirken artık bundan sonra sunabildiği çeşitlilik anlamında diğer sofralık çeşitleriyle de hem yurt içinde hem yurt dışında vatandaşların sofralarına gelmek durumundadır. 60’dan fazla işletmemiz şuan Alaşehir’de hem iş istihdamı anlamında hem ihracat kapasitesi anlamında yaklaşık 280 milyon dolarlık bir hacme ulaşmıştır.”


TÜRKİYE’NİN 11’İNCİ GÜMRÜK KAPISI


Alaşehir’in Türkiye’nin 11’inci gümrük kapısı olduğunu belirten Karaçoban, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bunu belki birçok kişi bilmez. Ne deniz kıyısındadır ne sınırdadır ama ticaret hacmi anlamında ve geleceğe doğru verdiği ışık anlamında Alaşehir Türkiye’nin şuan 11’inci gümrük kapısı olarak görev vermektedir. Bakanlığımız ilk önce bunu bir mobil gümrük olarak kurmuş daha sonra kalıcı gümrük haline getirmiştir. İhracat alacak olan konteynerler burada mühürlenip işlemleri bitirilip Kapıkule’den transit olarak geçip, gideceği yere ulaşmaktadır. Bunu keyifle söylüyorum. Bu çok önemli. Tarımsal girdide bununla beraber gelişebilecek lojistik hizmet artmıştır, bu ihracat firmalarının vermiş oldukları komisyon hizmetleri artmıştır. Beklediğim ve gelişmesini beklediğim bir ambalaj sanayimiz var. Onunla ilgili gelişmeleri çok yakından takip ediyoruz. Alaşehir Ticaret Borsası hareketli bir borsadır. Borsayla çok ciddi ve yakın çalışmalarımız var. Kombine çalışmalarımız var. Alaşehir dediğim gibi tarımıyla, jeotermaliyle, turizmiyle ve kültürel mirasıyla hakikaten patlamaya hazır bir bomba gibi beklemektedir.”

Editör: TE Bilişim