Türkiye ile Rusya arasında düşürülen savaş uçağıyla birlikte gerilen ilişkiler yeniden yumuşamaya başlıyor. Türkiye’den üzüm başta olmak üzere sebze ve meyve ithal eden Rusya’dan bir heyet Manisa’nın Alaşehir ilçesine gelerek üzüm bağlarındaki ürünleri yerinde inceledi. 
Rusya Uluslar Arası İlişkiler Komisyonu Kurul Üyesi Vlademir Popovıc başkanlığındaki heyet üzüm bağlarında, üzüm işletmelerinde ve İlçe Tarım Müdürlüğü İnspektör alanında çalışmaları yerinde inceledi. Rusya heyetine Alaşehir Kaymakamı Osman Bilgin, İlçe Tarım Müdürü Tarık Memiş ve Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Müdür Yardımcısı Yunus Bayram başkanlığında bir heyet eşlik etti. 
Rusya heyeti ilk olarak ilçede iyi tarım uygulamaları yapan üzüm çiftçisi Sadık Doğrusöz’ün bağında incelemelerde bulundu. Heyet üzüm bağında zararlılarla mücadele, kalıntı, bağda uygulanan bakım tekniklerini inceledi. Sadık Doğrusöz ziyaretçilere bağını gezdirirken, bir yıl boyunca kullandığı ilaçları, yaptığı gübreleme çalışmalarını, bağ bakımında uyguladığı teknikleri anlattı. Son sekiz yılın üretim sezonu boyunca yaptığı çalışmaların ajandasını tuttuğunu söylemesi üzerine, Heyet Başkanı Popovic, ajandayı görmek istediğini belirtti. Doğrusöz ise son sekiz yılın ajandalarını getirip heyete sundu. Üretici Sadık Doğrusöz, “Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Sayın Rusya Devlet Başkanı Putin ile 9 Ağustos’ta yapacakları görüşmelerin olumlu sonuçlanmasını ve her iki ülke içinde hayırlı olmasını diliyoruz” dedi.

"Uluslararası standartlara uygun"

Rus heyet üzüm bağlarındaki incelemelerin ardından daha sonra İlçe Tarım Müdürlüğü’nde karantina kontrol görevlileri çalışma teknikleri hakkında bilgiler aldı. Buradan özel bir işletmede incelemelerde bulunan heyet, işletmenin hijyen, karantina ve işçilerin çalışma şartlarını incelediler. İncelemeler sırasında açıklamalarda bulunan Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Yunus Bayram, “Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın daveti üzerine, Türkiye’den Rusya Federasyonu’na yaş meyve sebze ihracatı konusunu değerlendirmek ve bitki sağlığı ve karantinası alanında yapılan çalışmaları yerinde incelemek üzere Rusya Federasyonu’ndan bir teknik heyet ülkemizi ziyaret etmiştir. Türk ve Rus yetkililerden oluşan heyet, Adana, İzmir, Manisa ve Alaşehir’de üretim alanları ve ihracata konu ürünlerin hazırlandığı paketleme tesislerinde incelemelerde bulundular. Rusya Federasyonu uzmanlardan oluşan heyet 5 Ağustos Cuma günü Türkiye’den ayrılacaktır. Manisa ilimiz üzüm ve ihracat açısından yüksek bir potansiyele sahiptir. Gezdiğimiz bölgelerde laboratuvarlar, işletmeler, bağ alanlarımız uluslar arası standartlarda. Rus heyetinin de iyi dileklerle ayrılacağını ümit ediyoruz” dedi.

“Rusya bizsiz yapamaz”

Alaşehir kaymakamı Osman Bilgin ise Türkiye ile Rusya’nın birbirinden kopamayacağını belirterek, “Rusya bizim kardeşimiz olan bir devlet. Biz Rusya’sız, Rusya bizsiz yapamaz. Çünkü biz komşuyuz. Komşu komşunun külüne muhtaçtır. Rusya’da doğal kaynak var, bizde de üretim var. Üretim sonunda bizim onlara satacağımız ürün var. Rusya ile yaşanan ve suni olan krizin aşılması ve artık onlarla her türlü ticareti yapmamız gerektiğini inanıyoruz. Ayrıca istenilen şartlarda üretim ve ürün yapacağımızı belirtiyoruz. Rusya ve Türkiye’nin kapışmasının ne Rusya’ya ne Türkiye’ye yararı vardır. Ortak hareket etmenin her iki devlet içinde yararlı olacağına inanıyoruz” diye konuştu. 
Editör: TE Bilişim