Alaşehirli Marangoz Ustası Bekir Çınar'ın, 2005 yılında kendi buluşu olarak piyasaya sürdüğü bozuk para makinesi olan Paramatik, özellikle bakkal esnafları tarafından yoğun ilgi gördü. Bir yandan Paramatik taleplerini karşılayan Çınar, bir yandan da müşterileriyle yaptığı anket çalışmaları sonucu 6 gözü olan makinesini 4 göze düşürdü. 4 gözlü makinede talep patlaması yaşayınca, karşılamakta zorlanmaya başladı. Alaşehir Yeni Mahalle'de kendi evinin altını atölye olarak kullanan Bekir Çınar, "12 yıl Arabistan'da, 3 yıl İsrail’de, 1 yıl da İsviçre'de kaldım. Buralarda para makinelerini görmüştüm, ancak böyle değillerdi. 2005 yılında Türk lirasından 6 sıfır atılınca piyasada metal paranın dolaşımda olacağını düşünerek, bu tür bir makine yaptım" dedi. 85 lira kapasiteli Paramatik'i piyasada toptan 20 TL’den sattıklarını söyleyen Çınar, "Makinede bulunan gözlerin altında bulunan mandalı bastığımızda bir adet para veriyor. Kaidesi istenilen yere monte edilebildiği gibi asılı durumda da kullanılabiliyor. Kırılmaz, plastik ve saçtan parçalardan oluşuyor. Kalıpları İzmir’de yaptırıyorum, yayları Almanya’dan getirtiyorum. Yıllık ortalama 15-20 bin civarında üretim yapabiliyoruz. Satışlarımızı internet üzerinden yapıyoruz" dedi.

Bu kez 'Euromatik' icat etti
49 yaşındaki Marangoz Ustası Bekir Çınar, 2005 yılında icat ettiği Paramatik’ten sonra şimdi de Euromatik'i piyasaya çıkardı. 6 gözlü olarak icat edilen Euromatik'ten ilk etapta 20 bin adet sipariş aldığını söyleyen Çınar, "Almanya’da bulunan bir arkadaşım aracılığıyla aldığımız siparişlerin 12 bin tanesini hazırladık. 20 bine tamamlayacağız. Tanesini 10 Euro‘dan satış yaptığımız Euromatik'ler için yeni taleplerin geleceğinden umutluyuz. Euro kullanan tüm ülkelerin buna ilgi göstereceğini tahmin ediyoruz. Euromatik'te 2 ve 1 Euro, 50, 20, 10 ve 5 Cent’lik gözler bulunuyor" dedi.
Euromatik makinesinin Avrupa pazarlayıcısı İş Adamı Kadir Satıcı, ürünün tamamen Türk işçiliği olduğunu belirterek, "Ürünümüzü pazarlamak amacıyla ürettik. Ürünümüzün gurur kaynağı yüzde 100, A’dan Z’ye Türk üretim olmasıdır. Fransa, İtalya, Hollanda ve Belçika’da talep çok. Önümüzdeki günlerde Almanya başta olmak üzere Euro kullanan tüm ülkelerde pazar payımızı artıracağız. Ürünümüz özellikle madeni Euro kullanımında kolaylıklar sağlamaktadır. Bozuk para dağınıklığının önüne geçiyor. Amacımız toplumumuza, milletimize yararlı olabilmek, devletimizin bütçesine katkıda bulunabilmek" diye konuştu.

Editör: TE Bilişim