Yaklaşık 43 hükümlünün katıldığı semineri Manisa Toplum Sağlığı Merkezi'nde görevli psikologlar Beste Sübütay ve Feda Demiryakan Uzun verdi. Açılış konuşmasını yapan Alaşehir Denetimli Serbestlik Müdürü Timuçin Göç, "Burada kurumumuzdan faydalanan hükümlü arkadaşlarımızın madde bağımlılığı ve alkol kullanımı konusunda eğitilmesi, bu maddelere arşı bilinçlendirilerek duyarlı olabilmeleri amacıyla Manisa Ruh Sağlığı Programları Tütün ve Diğer Bağımlılık Yapıcı Maddelerle Mücadele Birimi ile işbirliği yaptık. Çünkü bu konuda eğitim eksikliği olan arkadaşlarımız her an bu tuzağa düşebilirler. Bu maddeleri kullananlar bir süre sonra kendi kontrollerini kaybederler, kullandıkları maddelerin esiri olmaya başlarlar. Amacımız bu bağımlılığa düşen arkadaşlarımızı kurtarmak, kullanmış olan arkadaşlarımızı da bu alanda eğitmek" dedi.
Psikolog Beste Sübütay uyuşturucu ve madde bağımlılığı konularını anlatırken, Psikolog Feda Demiryakan Uzun sigara ve alkol bağımlılığını anlattı. Manisa Halk Sağlığı İl Müdürlüğü’nde görevli Psikolog Beste Sübütay, "Madde bağımlılığı tıbbi bir hastalıktır. Madde bağımlılığı insanı biyolojik ve sosyolojik olarak etkiler. Kişide madde bağımlılığı varsa iş alanında, sosyal alanda sorunlar yaşar. Maddeyi kullananlar istedikleri zaman bırakabileceğini sanırlar. Oysa madde kullanılmaya başlandığında kişiyi her gün biraz daha fazla kullanılmaya sürükler. Zamanla kişi kendi kontrolünü kaybeder ve maddenin kontrolüne geçer. Maddenin kontrolüne kapılan kişi evini, ailesini, toplumu, işinin kontrolünü kaybeder. Kişi fiziksel ve psikolojik olarak yıpranır" diye konuştu. 
Psikolog Feda Demiryakan Uzun ise, "Kişiyi sigara ve alkol kullanımına sürükleyen bir çok neden vardır. Alkol bağımlıları toplumda antisosyal duruma düşebilir. Yaşamış oldukları bir olumsuzluk karşısında alkol ve sigara bağımlısı haline gelen kişiler,az miktarda başladıkları alkol ve sigarayı her gün artırarak kullanırlar. Bu da onların toplumdan soyutlanmasına kadar gider. Aile olarak, toplum olarak çocuklarımızı sıkacak, onları toplumdan uzaklaştıracak şeyler yapmamamız gerekir. Mutlaka bizim gençlerimiz biz nasıl istersek öyle dört dörtlük olamazlar. Biz onları eğitimle, toplum içerisinde tutarak toplumun birer bireyi olarak yetiştirmemiz, istem dışında hüküm giymiş bireyleri de toplum içerisinde yaşayan birer birey olarak sahip çıkmalı ve onların eğitim ve tedavisini düzenli bir şekilde yapmamız gerekir" dedi.

Editör: TE Bilişim