ÇİNLİLER MANİSA'DA!

Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu, Çin ve Türkiye arasındaki ekonomik ve kültürel alanlarda işbirliklerinin güçlendirilmesi amacıyla Manisa'da bir takım temaslarda bulundu. 
Başkonsolos Zhan Qıngyang, bir grup heyet ile birlikte Manisa Valisi Halil İbrahim Daşöz’ü ziyaret etti. Ziyarette konuşan Başkonsolos Qıngyang, Türkiye ile Çin arasında ilişkilerin uzun süredir devam ettiğini belirterek şöyle konuştu: "Manisa’da bulunmaktan dolayı çok mutluyuz. Çin ile Manisa aynı hızda büyüme gösteriyor. Çin ve Türkiye arasında ilişkiler çok eskiye dayanıyor. Bunun en somut örneği ticaret için yapılan İpek Yolu’dur. Son zamanlarda iki ülke arasında ilişkiler hem ekonomik açıdan hem de siyasi açıdan hızla gelişiyor. İki ülke liderleri bu çerçevede birbirlerine ziyarette bulunuyor. Manisa’da bulunacağımız iki gün boyunca araştırma yapacağız. Ne tür yatırımlar yapabiliriz onun incelemesini gerçekleştireceğiz. Manisa Organize Sanayi Bölgesi (MOSB)’nde de incelemelerde bulunacağız. Amacımız 2015 yılına kadar Türkiye ile olan ihracatımızı 50 milyar dolara çıkarmaktır. Manisa’nın Çin gibi hızlı bir büyüme içinde olması bizler için çok önemli."
Çinlilerin Manisa’da yatırım yapmakta çok geç kaldığının altını çizen Qıngyang, şunları söyledi: “Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde hiçbir Çinli yatırımcı yok. İstanbul ile Manisa arasındaki hızlı tren yolunu yapmaya hazırız. Çinli yatırımcıların Manisa’ya gelmesi için yardımcı olacağız.” 

TÜRK YILI
Başkonsolos Qıngyang’un ardından konuşan Manisa Valisi Halil İbrahim Daşöz de bu yılın Çin’de Türk Yılı olduğunu hatırlattı. Çin’in Yiwu şehri ile Manisa’nın kardeş şehirler olmasından dolayı çok mutlu olduğunu dile getiren Daşöz, Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali’nde her yıl Çin’den misafirlerin katıldığını ifade etti. Çin’deki gelişmeleri yakından incelediklerini belirten Daşöz, “Çin, yıllardır hızla kalkınan bir ülke konumunda. Çin gibi Manisa’da hızla büyüyor. Marmara ve Ege Bölgesi, Türkiye’de milli geliri en yüksek bölgelerdir. Manisa 2014 seçimlerinde büyükşehir olacak. Manisa, İzmir’den sonra Ege Bölgesi’nde en çok katma değer sağlayan ikinci ildir.” dedi.
Manisa’nın ekonominin temelinin tarım ve sanayiye dayandığının altını çizen Vali Daşöz, Manisa OSB’nin Türkiye’nin en gözde bölgelerinden biri olduğunu söyledi. Daşöz, OSB’de 38 bin kişi çalıştığını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Beyaz eşya, elektronik, yan sanayi alanında hızla gelişiyor. Enerjisini kendisi üretiyor. Dünyada tüketilen çekirdeksiz kuru üzümün yüzde 50’den fazlası Manisa’da üretiliyor. Manisa, 5 milyar dolarlık ihracat yapıyor. Avrupa’nın en iyi ve en uygun yatırım kenti seçildi.” 
Konuşmalardan sonra Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Zhan Qıngyang, Vali Halil İbrahim Daşöz’e, Vali Daşöz de Başkonsolos Qıngyang’a çeşitli hediyeler verdi.
Manisa Valisi Halil İbrahim Daşöz'e gerçekleştirilen ziyaretin ardından Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Zhang Qtngyang, eşi Nan Xinrong, beraberlerinde Başkonsolosluk görevlileri Ticari Konsolos Li Jiang, Konsolos He Jiangchuan, Konsolos Ma Jian ve Konsolos Ma Lianfei Manisa Ticaret ve Sanayi Odası'nı (MTSO) ziyaret ettiler. Manisa Vali Vekili Necmettin Yalınalp'in de eşlik ettiği ziyarette konuşan Manisa TSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yaşar Coşkun, "Çin doğudan güçlenirken ülkemiz de Ortadoğu bölgesinde giderek büyük bir ivmeyle gerek ticari alanda gerek ekonomik ve siyasal alanda büyümeye devam ediyor. Tarihi ve kültürel bir birlikteliğimiz var. Bunun artarak devam etmesini diliyoruz" dedi. Coşkun'un ardından konuşan Başkonsolos Zhang Qtngyang, Manisa TSO'ya gerçekleştirilen ziyaretten mutluluk duyduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Sizinle bu fırsatı bulduk ki Manisa ve Çin arasındaki ticaret ve ekonomik ilişkiler nasıl daha hızlı şekilde geliştirebiliriz ve iş birliğini nasıl bir şekilde hızlandırabiliriz diye bu konularda da fikir alışverişinde bulunduk bu yüzden çok mutluluk duyuyorum." 
Manisa Valisi Halil İbrahim Daşöz'den Manisa hakkında pek çok bilgi aldıklarını anlatan Başkonsolos Qtngyang, şunları söyledi: "Manisa'nın hem tarım hem sanayi hem ticaret hem de turizm kenti olduğunu öğrendik. Aslında bunlar gibi iki tarafın da işbirliği bakımından iyi bir temel attığının da farkındayım. Tabi bunlar doğal şartlar ama önemli olan iki ülke arasındaki bu siyasi ilişkinin iyi bir şekilde devam etmesi. Yani siyasi dostluğu ve birbirimize güven olduğu zaman diğer alanlarda da büyük bir potansiyel olacaktır. Bu iki ülke ekonomisini geliştirmek için çok iyi bir hedef koydular. Türkiye'nin 2023 hedefi gibi bizim de 2020 hedefimiz var. O yüzden de hedef belli olduğu zaman iki ülke de kalkınacaktır. İki ülkenin hem kendi ekonomisini geliştirmesi hem de ticari alanda gelişmesinde iki ülkenin halklarına da çok faydalı olacaktır."

Editör: TE Bilişim