Jeotermal enerji üretiminde adeta atağa kalkan Manisa’nın Alaşehir ilçesindeki tesisler Alman heyetleri tarafından mercek altına alındı. Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası tarafından İzmir’de düzenlenen Türkiye’deki jeotermal enerji konulu sempozyumunun ardından jeotermal yatırımlarda bulunan Alman firmalarının temsilcileri 3 gün boyunca Alaşehir’deki tesislerde ve Alaşehir’de incelemelerde bulundu.

Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası (AHK)’nın İzmir Swis Hotel Grand Efes’te düzenlediği ‘Türkiye’de Jeotermal Enerji’ konulu sempozyuma katılan Alaşehir Belediyesi jeotermal enerjinin alternatif kullanım olanakları ile ilgili Alman yetkililerle ülkelerindeki çalışmalar hakkında görüş alış verişi yaptı. İzmir’deki toplantının ardından 3 gün boyunca Alman heyetleri Alaşehir’e gelerek hem faaliyetteki jeotermal tesislerinde hem de Alaşehir’de incelemelerde bulunarak, Belediye Başkanı Dr. Gökhan Karaçoban’la görüştüler.

07-11 Aralık tarihleri arasında Alman - Türk Ticaret ve Sanayi Odası’nın, Federal Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanlığı desteğiyle İzmir’de jeotermal enerji konusunda uzman şirketlerin katıldığı bir iş gezisi düzenlenirken iş gezisi öncesi 8 Aralık’ta İzmir Swiss Hotel Grand Efes’te “Türkiye’de Jeotermal Enerji” konulu bir sempozyum gerçekleştirildi. Sempozyuma son zamanlarda adeta jeotermal enerjinin üssü haline gelen Manisa’nın Alaşehir Belediyesi de katıldı. Burada yapılan görüşmelerin ardından ortak çalışmalar yapmak ve Alaşehir’deki tesisleri incelemek üzere 3 gün boyunca Alaşehir’i ziyaret eden Alman heyetleri oldukça olumlu bir şekilde Alaşehir’den ayrıldı.

Geçtiğimiz yıl da Alaşehir Belediye Başkanı Dr. Gökhan Karaçoban Almanya’daki jeotermal tesislerini ziyaret ederek yetkililerden bilgi almıştı. Başkan Karaçoban, Almanya’nın jeotermal enerji kullanımında hatırı sayılır bir yeri olduğuna dikkat çekerek, “Almanya jeotermal enerji kullanımında dünya sıralamasında 5. sırada yer alan bir ülke. Bu nedenle Almanya’nın jeotermal deneyimleri bizim için çok önemli.” dedi.

Başkan Karaçoban Alaşehir Belediyesi olarak hedeflerinin jeotermal enerjinin alternatif kullanım olanakları konusunda Alaşehir’e yarar sağlamak olduğunu belirterek, Alman heyetleriyle yapılan görüşmelerde kurutma tesisi, şehir ısıtması, jeotermal seracılık ve yaş sebze meyve işletmelerinin CO2 teknolojisi ile soğutulması konularının gündeme geldiğini söyledi. Yapılan görüşmelerde ayrıca neler yapılabileceği yönünde fikir alışverişinde bulunulduğu öğrenildi.

Editör: TE Bilişim