Alaşehir ve Sarıgöl İlçe sınırları içerisinde bulunan Afşar Barajında Girelli Su Ürünleri Kooperatif üyeleriyle bir araya gelen İl Müdürü Hasan Çebi, “İl ve İlçe Müdürlüklerimizde görev yapan teknik personellerimizin, su ürünleri ve kaynaklarının düzgün kullanımı konularında gerçekleştirdiği eğitim ve yaptıkları denetimlerin olumlu sonuçlar doğurması ve balıkçılarımızın da bu konularda daha bilinçlenmiş olması bizleri çok memnun ediyor” dedi.

Baraj göllerinde yapılan balıkçılığın tarımın yanında bölge halkına ek gelir sağladığını, hatta geçimini tamamen balıkçılıkla sürdüren üreticilerin olduğuna vurgu yapan Çebi, “Manisa’da dört tane potansiyeli son derece yüksek olan baraj gölümüz var. Bunlardan biri de Alaşehir Afşar Barajı. 5,7 km²’lik su yüzey alanına sahip olan Afşar Barajı’nda 2014 yılında iki su ürünleri kooperatifi tarafından avlanan balık miktarı yaklaşık 1000 kg ulaştı. Bu durum baraj göllerinde av yasaklarına uyulduğunda ve bilinçli avcılık yapıldığı taktirde balıkçılığın son derece verimli bir üretim şekli olduğunu gösteriyor. Kooperatif üyeleri bu konularda zaten bilgili. Yasak yer ve zamanlarda patlayıcı, elektrik, uyuşturucu, zehirleyici, bayıltıcı maddelerle balık avcılığı yapan kişilere bu konuda göz açtırmıyorlar. Yakalamış oldukları yasak av gereçlerini de ilgili İl ve İlçe Müdürlüklerimize haber vererek, teslim ediyorlar. Girelli Su Ürünleri Kooperatif üyelerinin, su ürünleri ve kaynaklarının sürdürülebilirliği konusunda bu denli özverili davranmaları diğer tüm kooperatiflerimize de örnek olmalıdır” dedi. 

İl genelindeki balıkçılık faaliyetlerine de değinen Çebi, “Kiraya verilen dört baraj gölünde faaliyet gösteren altı su ürünleri kooperatifimiz mevcut. Bakanlığımız tarafından ruhsatlandırılmış bu kooperatiflerde faaliyet gösteren yaklaşık 250 kişi geçimini balıkçılıkla sağlamaktadır. 2014 yılında İl Müdürlüğümüz tarafından 31 gerçek kişiye su ürünleri avcı belgesi düzenlenmiştir. Ayrıca Göllerimizde 149 adet ticari ruhsatlı balıkçı teknesi bulunmakta olup, 2014 yılı sonu itibariyle 32 balıkçı teknesinin vize işlemi tamamlanmıştır. Bunun yanında İlimizde 6 bin 398 amatör balıkçı vardır. 2014 yılında İl ve İlçe Müdürlüklerimiz tarafından 3 bin 14 amatör balıkçı belgesi tanzim edilmiştir” diye konuştu.

Çebi, tüm uyarılara rağmen yasak avcılık yapanlar hakkında yasal işlem uygulanacağını ve avcılık ruhsatlarının da iptal edileceğini hatırlatarak, “Avlanmanın yasak olduğu 1 Mart ile 1 Haziran arası balıkların yumurtlama dönemleri açısından çok önemli. Özellikle bu dönemlerde balıkçılarımızın daha özverili davranmalarını istiyoruz. İl ve İlçe Müdürlüklerinde görev yapan teknik personellerimiz tarafından denetimlerimiz sıkı bir şekilde devam ediyor. Bugüne kadar 175 denetim gerçekleştirildi. Yaklaşık 30 bin metre misina balık ağı, 5 korsan tekne, 2 dıştan takmalı deniz motoru ve 6 akü zapt edilerek, 11 bin 846 TL de İdari para cezası uygulandı. Bizim buradaki amacımız vatandaşlarımıza zorluk çıkartmak değil. Aksine daha uzun yıllar balıkçılık faaliyetlerinden faydalanabilmeleri için belirli dönemlerde avlanma yasaklarına uymalarını ve yasak av gereçleriyle avlanmamalarını istiyoruz. Sürdürülebilir bir doğal denge için herkesi özverili davranmaya davet ediyorum” dedi. 

Editör: TE Bilişim