3516 sayılı Ölçüler ve Ayar kanununda belirtildiği şekliyle Uluslar arası birimler sistemine göre imal edilmemiş ve alım satım işlerinde kullanılması yasak olan, yurdumuza kaçak yollarla sokulmuş; uzakdoğu menşeli (Çin Malı terazi) diye tabir edilen ve etiketsiz olan 84 adet, mutfak terazisi olarak kullanılan 11 adet, dinamometrik yaylı olarak imal edilen, alım satım işlerinde kullanılması yasak ibaresi olan 6 Adet ölçü aleti piyasadan toplatılarak imha edildiği bildirildi.
Konu hakkında açıklama yapan Akhisar Belediye Başkan Yardımcısı Latif Çakmak; “Esnafımız Ölçü aleti satın alırken dikkatli olması gerektiği bu tip yasak terazilerin hata paylarının çok yüksek olması sebebiyle Ölçü Ayar Kanunu’na uygun olarak imal edilmiş, normal şartlar altında yasal olarak satış yapılabilecek olan cihazlarda kanunen bulunması gereken işaretlere dikkat etmelidir.
Ticaret yapan esnafımızın cezalı duruma düşmemeleri için; kanuna uygun olarak imal edilmiş bu tip özellikleri taşıyan Ölçü ve Tartı aleti satın alması gerekmektedir. Satın alınan ölçü aletinin fabrika üretim tarihinden itibaren 2 yılda bir kontrol ve damgasının yapılması için belediyemize dilekçeyle müracaat edilmesi şarttır” dedi.
Öte yandan ticari amaçla kullanılması yasak olan terazilerin kullanıldığının tespiti halinde Sanayi Bakanlığı tarafından 1.500,00 TL civarında idari para cezası verildiği, suçun kasten tekrar edilmesi halinde ise Ölçü Ayar Kanunu’nun 16. maddesi gereğince Uluslararası birimler sistemine göre yapılmamış olan ölçü ve ölçü aletlerini ticaret maksadıyla imal eden, ithal eden, satan, satışa arz eden, satın alan, bulunduran veya bu özelliğini bilerek nakleden kişi 1 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır, denilmektedir.
Vatandaşları uyaran Başkan Yardımcısı Çakmak “Ölçü ve tartı aletleri konusunda hassas olmaları gerektiği hatırlatılarak, alışveriş esnasında şüpheli bir durumla karşılaşılması durumunda Pazar yeri güvenliğinden sorumlu zabıta noktalarında bulunan örnek teraziyle aldığı malın ağırlığını tekrar ölçmesi gerektiği veya Belediyemiz ölçü ayar memurluğuna dilekçeyle müracaat etmesi gerekmektedir. Alışveriş yapılan iş yerinin ölçü aletinin damgasını görmek tüketicinin en doğal ve kanuni hakkı olduğundan belediyemizce kontrol edilen, terazilerin üzerine yapıştırdığımız Stikırı ve tarihini dikkat etmeleri konusunda vatandaşlarımıza da uyarılarda bulunuyoruz” dedi.

Editör: TE Bilişim