AFAD Manisa İl Müdürü Bekir Şen, 35 günde art arda 1000'i aşkın depremle sallanan 15'i ağır hasar olmak üzere 50 konutun hasar gördüğü Akhisar'da, hasar tespit çalışmalarının sürdüğünü söyledi. Şen, ilk etapta acil ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla depremzedelere 200 bin TL dağıttıklarını söyledi.

Geçen 12 Eylül'de Manisa'nın Akhisar İlçesi merkezli 4.6 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Depremin ardından bugüne kadar geçen sürede 1000'i aşkın sarsıntı yaşandı. Akhisar'da 15'i ağır hasar olmak üzere 50 konut hasar gördü. AFAD İl Müdürü Bekir Şen, sarsıntılarla ilgili yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. 4.5'lik bir depremin hasar yaratmaması gerektiğine dikkati çeken Şen, "Son bir ay içerisinde Ege Denizi ve Manisa'da 4 ile 4.5 arasında bir deprem hareketliliği yaşanmaktadır. İlimiz Ege Bölgesi'nin bir parçası ve bu nedenle Ege Bölgesi'nde oluşan deprem aktivesinden çoğu zaman etkileniyor. Normalde 4 veya 4.5 şiddetindeki depremin hasar yapma durumu olmaz. Ama Manisa'nın Akhisar ilçesi Sünnetçiler Mahallesi'nde 15 ağır hasar olmak üzere toplamda 50 ev hasar gördü. Daha önce de defalarca oluşabilecek hafif bir depremde kırsalda hasar meydana geleceği konusunda söyledik ve uyardık. Çünkü kırsalımız ev stoğumuz çok eski ve hiçbir şekilde yeni yapılaşmaya gitmiyoruz. Ülkemizin gelişmiş katma değeri yüksek bir ili olan Manisa'nın kırsalın da 4.5 şiddetindeki depremin hasar yapması ağır bir durum. Hasar gören evler kırsaldaki evler. Manisa şehir merkezinden kesinlikle korkmuyoruz. Çünkü şehir merkezleri 2000 yılından sonra kendini yeniledi" diye konuştu.

YARALAR SARILMAYA DEVAM EDİYOR
Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nca depremzedelere ilk etapta acil ihtiyaçlarını karşılamaları amacıyla gönderilen yardım parasının dağıtımını yaptıklarını kaydeden Şen, "Biz kurum olarak depreme hazırız demekle olmaz. Deprem bir bilinç meselesidir. Hasar gören evlere baktığımızda 120 yıllık kerpiçten yapılmış bir ev olduğunu gördük. İnsanlar halen daha bu eski evlerin içerisinde oturuyor. Kırsalda yeni binaların yaygınlaşması lazım. Kırsaldaki yapıların hızlı bir şekilde değişmesi lazım. Şu anda evi hasar görenlere derecelerine göre 6 bin TL ila 2 bin TL arası ödeme yaptık. Ayrıca ağır hasarların da halen daha tespit çalışmaları sürüyor. Hak sahiplerine evleri de yapılacak" dedi.

AFAD DEPOSU BÜYÜK AVANTAJ
AFAD Müdürü Bekir Şen, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın Ege Bölgesi'ndeki afetlere karşı Manisa'da kurduğu AFAD bölge deposunun Manisa için avantaj olduğunu söyledi. Şen, Saruhanlı ilçesine bağlı Tirkeş Mahallesi'nde bulunan depoda 2 bin 500 metre kapalı alan içerisinde yaklaşık 5 bin çadırın yanında yatağı, yorganı, tabağı, kaşığı ile birlikte her zaman hazır bulunduğunu da sözlerine ekledi.

Editör: TE Bilişim