Ahmetli İlçesi Alahıdır Mahallesi’nde düzenlenen organik tarım konulu eğitime katılan Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, Ahmetli Kaymakamı Necmi Akman, Ahmetli Belediye Başkanı Ahmet Alhan ve Ahmetli Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Ekrem Altıparmak üreticilerle bir araya gelerek, organik tarımın uygulanabilirliği ve çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Eğitimin açılışında konuşan Ahmetli Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Ekrem Altıparmak, Ahmetli İlçesinin iklim şartları, toprak yapısı ve çiftçi bilgi seviyesiyle organik tarımın yapılmasında oldukça elverişli bir yer olduğunu ifade ederek, “Düzenlemiş olduğumuz bu tür eğitimlerle çiftçilerimizin organik tarım konusundaki bilgi ve beceri kapasitelerinin daha da artacağını ve daha kaliteli ve kazançlı üretim yapacaklarını düşünüyoruz” dedi.

Ahmetli Merkez, Alahıdır, Derici, Gökkaya, Karaköy, Kargın, Kestelli ve Seydiköy Mahallelerinde 66 çiftçinin, 2 bin 89 dekar alanda, bağ, zeytin, erik ve kirazda organik tarım yaptığını söyleyen Altıparmak, “Toplam tarım alanlarımızın yüzde 1,81’inde organik tarım uygulanmaktadır. Organik tarımda desteklemelerin yükseltilmesi ve girdi temininde üreticilere çeşitli kolaylıkların sağlanması gerekmektedir. Çevre Amaçlı Tarım Arazilerini Koruma Programı Projesi İlçemizde bin dekardan 2 bin dekara yükseltilmiştir. Çatak Projesi desteklemesi organik tarım yapan çiftçilere uygulanacak böylece ilçemizde organik tarım teşvik edilmiş olacaktır” dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, üzümün Manisa için en fazla ekonomik değer getiren ürün olduğuna değinerek, “Üzüm üretimimiz tarım arazilerimizin yüzde 14’ünü kapsadığı halde gelirimizin çok büyük bir kısmını üzümden elde etmekteyiz. Ürettiğimiz bu üzümün yaklaşık olarak yüzde 70’ini her yıl ihraç ediyoruz. 2014 yılı rakamları itibariyle yaklaşık 1 milyon 600 bin ton üzüm ürettik ve yurtdışına kuru ve yaş üzümde 1 milyon tonun üzerinde üzüm ihracatımız oldu” dedi.

Manisa için organik tarımın çok önemli bir konu olduğunu ve bu kapsamında İl Müdürlüğü olarak eğitimlere ara vermeden devam edildiğini vurgulayan Çebi, “İlimizde 140 bin dekar alanda organik tarım yapılmaktadır. Bu bizim için önemli bir rakam. Avrupa Birliği pazarında organik tarım pazarı her yıl yüzde 15 oranında artıyor. Bu pazarda bizim de mutlaka yerimizi almamız gerekiyor. Organik tarımda çevreyi korumak çok önemli, çünkü çevre bizim yaşam alanımız. Kullanmış olduğumuz kimyasal ilaçlarla çevreyi her geçen gün daha da kirletiyoruz. İnsan ve hayvan sağlığına da bu ilaçlarla zarar veriyoruz. Kullandığımız bu ilaçlardan bir an önce vazgeçmemiz gerekiyor. Organik tarım hiçbir şeyin kullanılmadığı tarım değildir. Organik tarımda da kendine has kayıt yöntemleriyle beraber kullanılan preparatlar vardır. Bunlarla üretim yapıldığı zaman bugünkü verimden aşağı kalmayacak kadar verim elde edilebilmektedir. Organik tarım ilimizde her yerde yapılabilir. Yapılamayacak hiçbir havzası yoktur. Organik tarım yapan üreticilerimize dekar başına 70 TL destekleme verilmektedir. Bu yıl itibari ile de Çatak Projesi kapsamında organik tarım yapan üreticilere dekar başına 135 TL destekleme verilecektir. Amacımız Manisa’nın tamamında biran önce organik tarıma geçmek. Bu konuda her türlü hazırlığımız devam ediyor” şeklinde konuştu.

Manisa Valisi Erdoğan Bektaş konuşmasında, Türkiye’nin mevzuat olarak Dünyanın en ileri organik tarım mevzuatına sahip olan ülkelerden birisi olduğunu belirterek, “Organik tarım çalışmaları kapsamında ilimizde üreticilerle, sanayicilerle, akademisyenlerle görüşmeler yapıyoruz. Bu konuda fuarları ziyaret ediyoruz. Organik tarımın doğru yada yanlış olmasına yönelik kimsenin aklında böyle bir soru yok. Herkes bu işin olması gerektiğini biliyor” dedi.

                 Türkiye’de gerçek organik üretim yapan üreticilerin ürünlerinin yurtiçi piyasasında hak ettiği değeri bulamayıp, yurtdışı piyasasına gittiğine dikkat çeken Bektaş, “Düzenli bir iç pazar oluşamamış. Üretici üretmiş olduğu ürünü satarken pazara güven duymak istiyor. Aynı şekilde tüccar da üreticinin ürettiği ürünü alırken kalıntı konusunda güven duymak istiyor. Demek ki ortada bir güven eksikliği var. Biz de bu konuda ilimizde bir ekip oluşturduk ve çalışmalarımız devam ediyor. Türkiye’de daha önce bazı illerin deneyip de başaramadığını biz başaracağız. Türkiye’nin en önemli Organik Tarım Ürünleri Fuarı’nı Manisa’da yapacağız. Üreticisi, sanayicisi, tanıtıcısı, sertifika kuruluşu ve bu sektörler arasındaki güveni oluşturmak için ne gerekiyorsa yapıyoruz. Bu konuda sistemli, eksiği olmayan bir proje üzerinde çalışıyoruz” dedi.Konuşmaların ardından Ahmetli Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü’nde görevli Ziraat Mühendisi Hatice Camcı tarafından, Organik tarımın uygulanabilirliği ve yaygınlaştırılması konularında eğitim verildi.

Eğitim sonrasında Vali Bektaş ve beraberindeki heyete Ahmetli’nin Cambazlı Köyü’nde 170 dekar alan üzerinde bulunan domates seraları gezdirildi. 

Editör: TE Bilişim