Geçtiğimiz ocak ayında Manisa-Menemen yolu üzerindeki Karaali ile Muradiye’nin kesiştiği kavşakta meydana gelen kazada 4 kızımız hayatının kaybetmiş, iki kişi de yaralanmıştı. Olayın ardından kaleme aldığım “Bugün Ölen Dört Can Son Olmayacak” başlıklı yazıma    Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü cevap mahiyetinde açıklama göndermiş.
Karayolları Genel Müdürlüğü’ne konuya duyarsız kalmadığı için teşekkür ediyorum. Yazımda bahsettiğim ve herkesçe malum olan nedenleri çürütmeye yönelik bir cevap da olsa sorun yok. Klasik memur mantığıyla görmezden gelebilirlerdi. Hiç olmazsa söz konusu kavşakla ilgili inceleme yapılmış, kazanın görüntüleri incelenmiş ve bir cevap metni hazırlanmış. Bu bakımdan çok değerli buluyorum Karayolları Genel Müdürlüğü’nün göndermiş olduğu açıklamayı.
Ve kazanın oluş şekliyle ilgili çok da ilginç detaylar var. Mesela “Kaza anı görüntülerinde, aracın orta şeritte hızlı bir şekilde seyrine devam ettiği, önündeki minibüse çarpmamak için ‘makas yapma’ olarak tabir edilen şekilde hızını artırarak yolun sol şeridine girdiği ve kavşak çıkışında yayalara çarptığı anlaşılmaktadır.” ifadeleri son derece önemli.
Ayrıca aracın süratinin ki bu çok merak edilmişti, en az 90 olduğu şöyle ifade edilmiş: “Kazanın meydana geldiği yer, azami hızın 50 km/saat olarak belirlendiği meskun mahal olup, aracın kaza sonrası 4. viteste olması, hızının takriben 90 km/saat olduğunu göstermektedir.”    
 
Sorumlu gazeteciliğin bir gereği olarak Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından gönderilen ve Manisa’yı, ülkeyi yasa boğan kazanın detaylarının yer aldığı yazıyı aynen paylaşıyorum;
 
Sitenizde 21 Ocak 2018 tarihinde yayınlanan “Bugün Ölen Dört Can Son Olmayacak” başlıklı haberde, 4 kişinin hayatını kaybettiği Manisa-Muradiye Yolu’ndaki kavşağın tehlikeli olduğu, dar olan yolda güvenlik şeridinin bulunmadığı, tren istasyonunun yola çok yakın olduğu ifade edilmektedir.
Kaza, 45 HV 959 plakalı aracın Manisa’dan Menemen istikametine seyir halindeyken 9,3. km’de sürücünün direksiyon hâkimiyetini kaybetmesi sonucu önce kavşak içerisinde karşıdan karşıya geçmekte olan yayalara, ardından sağ tarafta bulunan yaya kaldırımını geçerek hendek içerisinde bulunan Devlet Demiryollarına ait beton traverslere çarpması şeklinde gerçekleşmiştir.
 
Kazanın meydana geldiği yer, azami hızın 50 km/saat olarak belirlendiği meskun mahal olup, aracın kaza sonrası 4. viteste olması, hızının takriben 90 km/saat olduğunu göstermektedir. Kaza anı görüntülerinde, aracın orta şeritte hızlı bir şekilde seyrine devam ettiği, önündeki minibüse çarpmamak için ‘makas yapma’ olarak tabir edilen şekilde hızını artırarak yolun sol şeridine girdiği ve kavşak çıkışında yayalara çarptığı anlaşılmaktadır.
 
Kazanın meydana geldiği kesim, 2 gidiş, 2 geliş olmak üzere 4 şeritli bordürlü orta refüj ile bölünmüş yol konumunda olup, trafik işaretleme standartlarına uygun olarak yatay ve düşey trafik işaretlerinin olduğu, ışıklı trafik işaretleri ile yönetilen sinyalize kavşaktır. Görüntülerden kazanın sürücü hatasından kaynaklanmış olduğu açıkça görülmekte olup, Trafik Kazası Tespit Tutanağında da kazanın araç sürücüsünün Karayolları Trafik Kanunu 52.1a maddesine aykırı davranışının etken olduğu belirtilmektedir.
           
Dolayısıyla, habere konu olan kesimde kuruluşumuz sorumluluğunda herhangi bir kusurya da eksiklik olmayıp, kamuoyunu bilgilendirmek adına açıklamalarımıza sitenizde yer verileceği inancıyla iyi günler dileriz.
 

Yorumu size bırakıyorum…